Ma 110 éve, hogy letették a labdarúgás és az egyetemes sport egyik legnagyobb klubjának az alapköveit.

Innováció, minőség, sportszerűség és siker. Ezzel a néhány szóval lehet jellemezni az 1902. március 6-án alapított klubot, a Real Madridot. A FIFA által a 20. század legjobb klubjának megválasztott egyesület ma ünnepli 110. születésnapját. Ez a nap nem csak a klub híveinek és tagjainak ünnep, hanem az egyetemes labdarúgás, az egyetemes sport történetének szempontjából is jeles dátum.

Alapítás és az első sikerek

A labdarúgás az Institución Libre de Enseñanza egyetem tanárai és diákjai által jutott el a spanyol fővárosba, akik közül többen Nagy-Britannia leghíresebb iskoláiban tanultak, így ismerkedhettek meg a játék alapjaival, amit Angliában rakta le. Ők alapították meg 1897-ben az első madridi labdarúgóklubot, a Footbal Club Skyt, ami három év múlva kettévált New Foot-Ball de Madriddá és a Club Español de Madriddá. Utóbbiból újabb két év múlva, Juan Padrós elnöksége alatt jött létre a Madrid Football Club, a Real Madrid közvetlen elődje. Az alapító okiratban le volt fektetve, hogy a csapat fehér felsőben és nadrágban játszik, a blancók elnevezés tehát az első pillanattól kezdve érvényes.

Mindössze három évvel a megszületés után már Spanyol Kupát nyertek a blancók, azóta pedig megszámlálhatatlan siker van mögöttük: a labdarúgók kilenc BEK/BL sikert, kettő UEFA-kupa diadalt, egy európai Szuperkupát, 31 spanyol bajnoki címet, 18 Copa del Rey trófeát és nyolc spanyol Szuperkupa győzelmet tudnak felmutatni, mellyel jelenleg a legsikeresebb spanyol együttesnek mondhatják magukat.
A mai, Real Madrid CF nevet 1920-ban kapta meg a klub, XIII. Alfonz király ekkor adományozta nekik a Real, vagyis királyi jelzőt. A Real első bajnoki címét az 1931–32-es szezonban szerezte, melyet a következő szezonban gyorsan meg is duplázott. 1945 is jeles is dátum a klub történetében, ekkor lett elnök a klub stadionjának későbbi névadója, Santiago Bernabéu Yeste. Regnálása idején újították fel a gyönyörű stadiont, valamint a klub korábbi edzőkomplexumát, a Ciudad Deportivát is. Az 50-es évek elején kialakította a klub mai arculatát, miszerint főleg külföldi világklasszis játékosokra építi csapatát.

Tíz évvel kinevezése után Bernabéu megalapította a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, amely ma már Bajnokok Ligája néven fut. Az újonnan alakult sorozatban a Real Madrid a félelmetesen erős, összevásárolt keretével abszolút egyeduralkodó volt, 1956 és 1960 között zsinórban megnyerte az első öt kiírást. Ezek közül Európa és nekünk, magyaroknak is az egyik legemlékezetesebb döntője az 1960-as volt, amikor Glasgow-ban, több mint százezer néző előtt 7-3-ra győzték le a német Eintracht Frankfurtot, Puskás Ferenc négy és Alfedo Di Stéfano három góljával.

Magyar vonal

Erős magyar vonatkozása is van tehát a Real Madridnak, Puskás 'Pancho' Ferenc 1958 és 1966 között 179 mérkőzésen lépett pályára a fehér madridi mezben és 159 gólt lőtt. A csapathoz Östreicher Emil csábította, aki ekkor sportigazgatóként dolgozott az elnök, Santiago Bernabéu mellett. Puskás hat bajnoki címet és három BEK-et nyert Madridban. Öcsi bácsi több csúcsot is tartott évtizedekig, melyeket most Cristiano Ronaldo döntöget meg:  az 1960/61-es idényben tizennyolc Real Madrid meccsen 21-szer volt eredményes, ötven éves csúcsot adott át tavaly januárban a múltnak a portugál, majd májusban túlszárnyalta Puskás 1959-60-as, megdönthetetlennek vélt egy idényes gólcsúcsát (49 gól) is. A Száguldó Őrnagynak is becézett csatár négyszeres spanyol gólkirály volt, 1961-ben megkapta a spanyol állampolgárságot is.

1970-2000

A 70-es években a Real Madrid összesen 5 bajnoki címet és 3 kupagyőzelmet szerzett. A 80-as évek elején a Real Madrid egy kisebb hullámvölgyben volt, egészen addig, amíg fel nem nőtt egy főleg saját nevelésű játékosokra épülő generáció, amely az évtized második felében kétszer nyerte meg az UEFA-kupát (1985-ben a Videoton ellen), ötször a bajnokságot, és háromszor a spanyol szuperkupát is elhódította. Aztán a legközelebbi nagy siker 1998-ban volt, amikor is ismét megnyerték a BL-t.

A 2000-es évek

Ma már tudjuk, hogy az új évezred korszakos változást hozott a klub életében, 2000 júliusában ugyanis Florentino Pérezt választották meg a elnöknek. A spanyol üzletember, politikus vezetése alatt elképesztő mennyiségű pénz áramlott a csapatba, ekkor igazolt Madridba Figo, Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos és Beckham is, a Galaktikusoknak nevezett gárda egy-egy bajnoki és BL-címet nyert. Hat év után távozott Pérez, ám 2009-ben ismét megkapta a marsallbotot és a célja úgyanaz volt, mint 2000-ben - újabb galaktikus brigádot összevásárolni. Megjött Kaká, Cristiano Ronaldo és Benzema is, de nem sikerült semmit nyerni, így a kispadra is szupersztárt hozott, José Mourinho személyében. Egyelőre a luzitán szakemberrel sem sikerül beelőzni a jelenleg egyeduralkodó Barcelonát, ám a 2012-es bajnoki cím már félig kézben van.

A Real Madrid játékosai közül a legtöbb mérkőzésen Raúl lépett pályára, 1994 és 2010 között összesen 741 mérkőzést játszott le a blancóknák, ráadásul ő klub legeredményesebb gólszerzője is, 323 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába. Raúl Gonzalez 64 találattal a BL-ben is vezeti az együttes és az egész sorozat összetett góllövőlistát.

Más sportágak

Természetesen a Real Madrid nem csak labdarúgásból áll, az atlétika, az úszás és súlyemelés is hangsúlyos sportág, de a foci mellett a kosárlabda viszi a prímet. A klub kosárlabdacsapata 30 spanyol bajnoki címmel büszkélkedhet, 23 Copa del Rey trófeát és nyolc Euroliga trófeát is elhelyezhetett a vitrinben.

Boldog születésnapot, Real Madrid!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Fordulat Liverpoolban, Hollandiából érkezhet Klopp utódja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés