Mesteri gól Sevillában, gólözön a hajrában Zaragozában, újabb rekordok Barcelonában, búcsúzó spanyolok és bennmaradó pápaiak Diósgyőrben. Focikörkép, 22. hét.

A legjobb csapat

Idén a Bayern München megnyert mindent, ahol elindult, idén a Bayern München a legjobb csapat. A Bundesliga és a Bajnokok Ligája után most egy simának induló, ám végül izgalmas meccsen a Német Kupát húzták be a bőrnadrágosok. Thomas Müller és Mario Gómez góljaival egy óra játék után minden eldőlni látszott, szemernyi sansz sem volt, hogy null–háromról feláll a Stuttgart. De Martin Harnik máshogy gondolta, kilenc perc alatt berámolt kettőt, veszélybe sodorva a triplázást. Végül a 95. percben Manuel Neuer nagy védése is kellett, hogy minden trófea Münchenbe kerüljön.

Ünnepelték is bőszen a mindent megnyerő mestert, Jupp Heynckest, aki ezzel búcsúzott a Bayerntől, de nem kizárt, hogy az egész labdarúgástól.

A legeurópaibb

Talán mondhatjuk, a magyar bajnokság egyik legnagyobb meglepetését a Honvéd okozta azzal, hogy a dobogóra tudott kerülni, így kiharcolta az Európa-liga-részvételt. A szedett-vedett keretű, légiósokra és magyar fiatalokra építő kispestiek remekül hajráztak a bajnokságban, az utolsó tíz fordulóban veretlenek maradtak. A zárómeccsen Szombathelyen szerezték meg a harmadik helyet érő pontot.

A legnagyobb meglepetés

Ugyan már nem forgott veszélyben a Videoton ezüstérme, ennek ellenére aligha gondoltuk, hogy a Pécs elviszi a három pontot Székesfehérvárról. Pláne az után, hogy Nemanja Nikolics már a harmadik percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, akik egyébként legerősebb csapatukkal álltak fel. A 67. percig nyugodtan tartotta is előnyét a Vidi, akkor viszont váratlanul gólt lőtt a Pécs – Grumics nagyszerűen adott be, a 18 éves Márkvárt Dávid pedig két védő közt kilépve egyenlített ki. Hét perccel később jött a hideg zuhany, Koller Krisztián megszerezte a Pécs győztes gólját.

A legjobb játékos és a legszebb gól

Huszonegy perc alatt négy gólt szerzett Álvaro Negredo a Valencia ellen, a Sevilla Európa-bajnok csatára. A négy közül kétségtelenül az első volt a legszebb, sőt, a hétvége legszebbje: háttal a kapunak egy ollózó mozdulattal egyenlített a 27 éves támadó. A 4–3-as Sevilla-siker azt jelentette, hogy a Valencia lemaradt a Bajnokok Ligája-selejtezőről.

A legdurvább hajrá

Zaragozában most mindenki vigasztalhatatlan, Pintér Ádám csapata ugyanis kipottyant az elsőosztályból. Az Atlético elleni utolsó bajnokin a 89. percben még egyenlített a hazai együttes, ám a rendes játékidő lejárta után kétszer is betalált Diego Costa, a Madrid brazil támadója. Elképesztő utolsó percek:

A legtöbb pont

A Barcelona a Málaga ellen aratott 4–1-es győzelemmel zárta a bajnokságot, és ezzel elérte a 100 pontos álomhatárt, elérve a Real Madrid tavalyi rekordját. A katalán együttes egyébként beállított egy másik, jóval régebbi csúcsot is: Messiék minden fordulóban betaláltak az idei kiírásban, akárcsak a Valencia 1943–44-es szezonban. Hozzá kell tenni, hogy akkoriban a La Ligában csak 26 fordulót rendeztek, nem 38-at. Leo Messi egyébként most sem játszott, ennek ellenére simán gólkirály lett ismét (46 gól), és alighanem az Aranycipőt is megkapja.

A legérzelmesebb

Diósgyőrött minden volt, amire a foci képes, amiért jó a foci: gólok, izgalom, zsúfolt lelátók, drukkolás és rengeteg emóció. A Lombard Pápa a kiesés elleni harcban a Siófok előtt kétpontos előnnyel várta a diósgyőri meccset, vagyis ha nyer, biztosan bennmaradó. Sokan gondolhatták, akkor a hazaiak nem törik össze magukat, hiszen nekik nem kellettek a pontok. Igen ám, de a Diósgyőr meg búcsúztatta két spanyol kedvencét, Luquét és Fernandót (a harmadikat, Francisco Gallardót pedig maradásra szeretné bírni), vagyis szó sem lehetett vereségről. Nem is lett, Vadász öngóljára Kádár válaszolt, így a vége 1–1 lett, mivel a Siófok kikapott, a Pápa megtartotta élvonalbeli tagságát.

A két spanyolt lecserélte a szintén búcsúzó Kovac mester, így lehetett őket ünnepelni – José Luqué zokogva hagyta el a pályát és a kispadon sem álltak el könnyei.

(Fotó: Europress/Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Fordulat Liverpoolban, Hollandiából érkezhet Klopp utódja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés