A fogszuvasodáson kívül ma a fogak elvesztésének leggyakoribb oka a fogágybetegség. Sokan alábecsülik a veszélyét.

A fogágybetegség vagy parodontitis számos válfaja ismeretes. Az azonban mindegyikben közös vonás, hogy a fogak nyakánál található ínytapadás megszűnik, a fogíny és a fog között tasak alakul ki, ahol összetett baktériumtársadalom éldegél, amelyek először az ínyt károsítják, majd a gyulladás olyan mértéket ölt, hogy a fogat tartó csont elkezd felszívódni. A folyamat nem mindig jut el a csont pusztulásáig, sokszor csak ínygyulladásban stagnál, mindenesetre az ínygyulladás bármikor továbbmehet fogágygyulladásba. A csontpusztulás pedig a fogak meglazulásával, és előbb-utóbb azok elvesztésével jár.

Mi miatt alakul ki?

Az ínygyulladás és az ebből következő fogágygyulladás mindig a lepedékben található mikroorganizmusok kapcsán jön létre. A plakkban található baktériumok a lepedék növekedésével váltják egymást, minél régebbi a plakk, annál inkább elszaporodnak azok a mikrobák, amik károsítják a fogágyat. A fogkő pedig – mivel könnyedén megtapad rajta a lepedék – szintén sokat ront a helyzeten.

A plakk azonban nem elég a csontpusztuláshoz, kell hozzá hajlam is. Ez részben genetikai adottság, részben egyéb tényezőktől is függ. Különféle immungyengeséggel járó betegségek, cukorbetegség és a dohányzás szintén nagyban hajlamosít fogágygyulladásra, a kutatási adatok szerint egy dohányosnak annyi esélye van fogainak meglazulására, mint egy cukorbetegnek.

Mi a teendő?

A legfontosabb a megfelelő fogápolás, ami nem csak fogmosást, hanem fogköztisztító eszközök használatát is jelenti (fogselyem, fogköztisztító kefe). Ezenkívül fogágybetegségben szenvedőknek speciális gyógyfogkrémeket és szájvizeket is szoktunk javasolni.
Mivel a fogkövön megtapad a plakk, nem tisztítható megfelelően, ezért a rendszeres fogkő-eltávolítás és az egyéb, lepedék felhalmozódását elősegítő tényezők kiiktatása is nagyon fontos. Ilyenek a régi, elálló szélű koronák, hidak vagy tömések.

Minél előbb, annál jobb

A kialakult csontfelszívódás sokszor már visszafordíthatatlan. Egyes esetekben csontpótlással még kezelhető a helyzet, de legtöbbször a fennálló fogágybetegség lezajlását csak lassítani lehet. Ez azonban a folyamat nagyfokú lelassulását jelentheti.

A tasakok rendszeres (háromhavonta történő) művi tisztításával (ún. parodontális kürettel, illetve az íny alatti fogkő-eltávolítással és gyökérsimítással), depurálással szokás kezelni a fogágybetegséget. Az erre specializálódott fogszakorvost parodontológusnak nevezzük.

Értelemszerűen a legjobb, ha a csontpusztulást még az elején sikerül leállítani, valamint javasolt leszokni a dohányzásról – nem csak a fogak elvesztése miatt.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szájszag elleni megoldásról szóló cikkünkhöz

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Barcelona ügyesen keverte a lapokat, történelmi szerződést írhat alá a Nike-val

További cikkeink a témában