A fájdalomnak és a fogak érzékenységének számos oka lehet – szakértőnk segít, hogy eligazodj közöttük, és tudd, mi vár rád a kezelés során.

Ha hidegre vagy melegre erős szúró fájdalmat tapasztalunk, az általában három dolgot takarhat: fognyaki érzékenységet, fogszuvasodást, vagy olyan fogat, amely egyébként egészségesnek tűnik, de valamiért (általában mert nem rég kezelésen esett át) a fogbélgyulladás jeleit mutatja, és ezért érzékeny.

A fogszuvasodás sajnos nem mindig jár együtt feltűnő üregképződéssel. Gyakran igen, de a fogközben illetve a tömések mentén kialakuló elváltozások sokszor még a szakembernek is fejtörést okoznak, és a röntgenfelvétel sem mindig egyértelmű. A hideg-meleg érzékenységen kívül gyakori az édesre jelentkező fájdalom. Az is előfordulhat, hogy a szuvas zománc alatt (ami fehér és porózus, tehát átjárható a fogszuvasodásért felelős baktériumok számára) már a dentinréteget falják a kórokozók, a meggyengült zománc azonban még mindig nem szakadt be. Ezért érdemes félévente kontrollra járni (nagyjából ennyi idő kell egy szuvasodás kialakulásához).

Az érzékenység fajtái

Fognyaki érzékenység legtöbbször akkor alakul ki, amikor a zománcréteg nem fedi megfelelően a fognyakat. Sajnos ez nem ritka, és a helytelen fogmosás (erős ki-be sikálás) csak tovább koptatja a területet. Fennállása esetén szintén jellemző a hideg-meleg érzékenység, de jellemzően érzékeny lehet az érintett fog fogmosáskor, amikor a külső részét tisztítjuk. Kapható sokféle fogkrém és öblítő, amely megoldás lehet a problémára, de ha ezek nem segítenek, fogorvosi rendelőben speciális szerekkel vagy védőlakkal kezelve a panaszok meg szoktak szűnni.

Hidegre-melegre akkor is érzékeny lehet egy fog, ha nemrég kezelték. Ez azért van, mert a kezelés kisebb-nagyobb traumát jelent a fognak, ezért az kisebb-nagyobb fogbélgyulladással reagál, ami általában enyhe és néhány hét alatt megszűnik. Általában azzal, hogy az eredeti gyulladást okozó ingereket megszüntetjük, azaz kitisztítjuk és töméssel látjuk el a fogat, már elég jót teszünk, és a fogbél meggyógyul. Persze vannak kivételek, és előfordul (különösen mély üregeknél), hogy a végén gyökérkezelni kell a fogat.

A fájdalom típusa

A ráharapásra jelentkező fájdalom a fogágy gyulladását jelzi legtöbbször. Ez sajnos általában akkor alakul ki, amikor a fogbél gyulladás következtében elhal, így azt elkezdik pusztítani a baktériumok. A gyökércsúcson kiszivárgó bakteriális termékek és maguk a kórokozók helyben a gyökérhártya gyulladását, esetleg a csont gyulladását váltják ki. Ebben az esetben a fogbélkamra és a gyökércsatornák kitisztítását és hermetikus zárását végezzük, ezt jelenti a gyökérkezelés. Fájhat azonban ráharapásra egy fog akkor is, ha nemrég kezelték és egyébként él, csak a tömés kissé magas. Ráharapási fájdalom jelentkezhet ezenkívül éjszakai fogcsikorgatóknál (általában reggel érzik) és fogszabályozó kezelés alatt.

Ha pedig már magától fáj egy fog, az általában súlyosabb gyulladást jelent, és szinte mindig gyökérkezeléssel végződik. Ha nem érezzük pontosan, melyik fogunk fáj, csak egy sajgó foltot, főként, ha éjjel ébreszt minket a fájdalom, az általában azt jelzi, hogy a fogbél gyulladása már nem gyógyítható töméssel és gyógyszerekkel, el kell azt távolítani. Előfordulhat az is, hogy az arcüreg gyulladása tűnik fogfájásnak, ez azonban a fej előrehajtásakor jellemzően erősödik.

Megelőzhető?

A szájüregi fájdalmak megelőzésében a legfontosabb természetesen a helyes szájápolás. A fogselymet és az elektromos fogkeféket mindenkinek ajánlom! A fogselyem, habár sziszifuszi és felesleges dolognak tűnik, valójában sokat számít, mert a fogközöket szinte semmilyen más módszerrel nem lehet hatékonyan tisztítani, ezért felnőtteknél itt a leggyakoribb a fogszuvasodás kialakulása. A gyulladás miatti ínyfájdalom is megelőzhető rendszeres fogselymezéssel. Az elektromos fogkefék pedig igazoltan sokkal hatékonyabban tisztítanak, mint kézi társaik. A fognyaki érzékenységben legtöbbször megoldást jelentenek a különféle gyógyfogkrémek. Ha azonban fájdalmat tapasztalunk, minél előbb keressünk fel egy szakembert!

Inkább menjünk el egy felesleges vizitre, mert időnként akár pár héten is múlhat egy fog élete, és egy élő fog mindenképpen előnyösebb, mint egy halott!

A Player szakértője már eddig elhalmozta az olvasókat hasznos tanácsokkal!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Xavi meggondolta magát, már hajlandó lenne maradni

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés