A fogpótlás szóról legtöbbünknek egyből a kivehető fogsorok jutnak eszünkbe, de nem ez az egyetlen megoldás. Hasznos tudnivalók a koronákról és hidakról.

Miért baj az, ha hiányzik egy fog? Tehetnénk fel a kérdést, és valóban, egy teljesen hiánytalan fogazat és egy fog hiánya között nincs is sok különbség… Legalábbis sokan így gondolják.

A fogív és a két fogív záródása (a szaknyelvben okklúzió) egy eléggé bonyolult erőrendszer része. Ezzel senkit sem untatnék, a lényeg, hogy ha ebből a boltívszerű struktúrából egy fogat, mondjuk az első nagyőrlőt kikapjuk, akkor zavarok támadnak a rendszerben. Egyrészt a szomszédos fogaknál a támasztóhatás megszűnik: a foghiánytól hátrafelé eső fog elkezd előredőlni, a foghiány előtti fog pedig hátra. Az előredőlés mindig nagyobb fokú. A hiányzó fog érintkező párja pedig a másik fogívben elkezd kiemelkedni, mivel felborul a fogpárok közötti erőegyensúly is.

A fogak dőlése pedig nem jó dolog: kóros erőhatások érik a fogágyat, ami hosszútávon káros, másrészt egy erősen megdőlt fog olyannyira belekerülhet az ínybe, hogy ott áltasak és súlyos gyulladás alakulhat ki. A bedőlt fogakra pedig nehezebb, gyakran lehetetlen hidat készíteni. Súlyos esetben akár fogszabályozásra is szükség lehet.

Egy fog hiánya esetén manapság implantációt szoktunk ajánlani. Ennek egyik nagy előnye, hogy nem kell a foghiány miatt lecsiszolni és koronával ellátni a hiányt határoló fogakat is. Ha viszont több fog hiányzik, valamint azok már nem épek (tömöttek,gyökérkezeltek) szóba jöhet a lecsiszolásuk. Merthogy a koronák és hidak akkora helyet foglalnak el a szájüregben, mint a fogak, ahhoz tehát, hogy legyen megfelelő vastagságuk, helyet kell teremteni számukra. Ez anyagfüggő, de általában egy–két milliméter.

A koronák definíció szerint a fog koronáját borító fogművek, nem pótolnak fogat, mert egy fogra helyezzük fel őket, olyan esetben, amikor a fogkorona nagyfokú anyaghiánya áll fenn. A hidak már fogat pótolnak, horgonykoronákból (amelyek a meglévő fogon horgonyozzák el a hídtestet) és hézagfogból-hézagfogakból (amelyek a hiányzó fogat-fogakat pótolják) állnak.

Anyagukat tekintve sokféle fix pótlás létezik. Legáltalánosabb a fémkerámia, amelynek csak a belső váza fém, a felszíne mindenütt porcelán. Erre azért van szükség, mert a porcelán nagyon rideg, és a rágóerők miatt egyszerűen kettétörne, ha nem lenne egy kemény, de rugalmas fémváz alatta. Léteznek fémmentes pótlások is (cirkóniumoxid, préskerámia), valamint aranyból is önthető a fémváz, melynek nagy előnye a kitűnő pontosság (széli záródás).

A fogpótlások előnyei a fentiek mellett a rágófunkció, az esztétika és esetleg a beszédfunkció visszaállítása. Hátrányaik között említendő az időnként elkerülhetetlen ép foganyag-veszteség a lecsiszolás miatt, valamint tisztításuk eggyel nehézkesebb, mint az ép fogazatnak. A hidakat a normál fogápoláson kívül speciális fogköztisztító kefékkel, szájzuhannyal érdemes tisztítani a fogközökben illetve a hídtest alatt.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
Lötyögő fogak és visszahúzódó íny: a fogágybetegség

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A City középpályása odaszúrt a Real Madridnak: Csak egy csapatot láttam a pályán

További cikkeink a témában