Franciaországba teleportálunk, megnézzük az utóbbi évtizedek egyik legsimább vb-döntőjét. Francia–brazil, 1998.

Az ezredforduló körüli években egyértelműen Franciaország uralta a világ labdarúgását, 1996-ban Eb-elődöntő, 1998-ban világbajnoki, 2000-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett a Les Bleus. Sőt, 2006-ban is becsúszott még egy vb-ezüst is. A legnagyobb siker egyértelműen a hazai rendezésű világbajnokság megnyerése volt, '98-ban kiemelkedtek a mezőnyből Zidane-ék.

A csoportból három győzelemmel, kilenc lőtt góllal léptek tovább, aztán sorrendben Paraguayt, Olaszországot és Horvátországot verték a hazaiak. Az egyenes kieséses szakasz nem volt sétagalopp, a dél-amerikaiak ellen hosszabbításban, a nagy rivális olaszok ellen tizenegyesekkel nyertek. A horvátok legyűréséhez pedig a jobb hátvéd Thuram kellett.

Aztán a döntőben már nem volt izgalom, elképesztően simán átgázoltak Brazílián, Zinedine Zidane már a 27. percben vezetést szerzett a franciáknak, méghozzá fejjel, ami azért nem az ő műfaja volt. Egészen a vb-fináléig, hiszen a 45. percben befejelt egy újabb szögletet, gyakorlatilag eldöntve a világbajnoki cím sorsát. (Zidane ezt a két gólt szerezte a tornán, elég jókor.) A brazilok aztán szenvedtek, kétségbeesetten támadtak, amit végül Emmanuel Petit használt ki, egy tökéletes kontra végén bevitte a végső döfést.

Franciaország teljesen megérdemelten megszerezte története első, és ezidáig utolsó világbajnoki címét, méghozzá az utóbbi négy évtized legsimább döntőjében.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó vb, döntő, Franciaország

  • Franciaország–Brazília 3–0 (2–0)
  • St. Denis, Stade de France, 75 ezer néző; Játékvezető: Belquola (marokkói)
  • Franciaország: Barthez – Thuram, Leboeuf, Desailly, Lizarazu – Karembeu (Boghossian, 57.), Deschamps – Zidane, Petit, Djorkaeff (Vieira, 75.) – Guivarc'h (Dugarry, 66.); Szövetségi kapitány: Aimé Jacquet
  • Brazília: Taffarel – Cafú, Aldair, Júnior Baiano, Roberto Carlos – César Sampaio (Edmundo, 74.), Dunga, Rivaldo, Leonardo (Denilson, a szünetben) – Ronaldo, Bebeto; Szövetségi kapitány: Mário Zagallo
  • Gólszerzők: Zidane (27., 45.), Petit (90.)
  • Kiállítva: Desailly (68., francia)
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Már csak két-három poszton van kérdőjel a magyar Eb-keretben

90-es tempónál bukott óriásit a világ egyik legjobb bringása

További cikkeink a témában