Aki az elmúlt 10 évben 2-nél több magyar vízilabdameccset nézett, látta már Gerendást. És ha látta, akkor tudja, hogy ő a magyar vízilabdasport legszenvedélyesebb edzője.

Egerben igazi legenda volt, most már a Ferencváros szakmai igazgatója, és a riói olimpia előtt Benedek Tibor is bizalmat szavazott neki a szakmai stábban. Hát... meg is volt a véleménye a teljesítményről és a játékosokról, de ahogy az egészet tálalja, az valami zseniális.

Mert Gerendás üvölt, ha úgy van.

Gerendás meghal a parton a csapatért.

Gerendás a zsűriasztalnak is minden jót kíván, alkalomadtán.

Mindent egybevéve az az ember, aki 60 évesen egy sima edzésen addig képes hergelni magát, hogy versenyt úszik az egyik játékosával, vagy egy csúfosabb szereplést követően - rögtön azután, hogy újra a válogatott mellé került - azt mondja a játékosok szemébe, el kell felejteni, hogy a magyar csapat a vízilabdázás trónján ül, és igenis újra ki kell vívni a tiszteletet és az eredményeket, az maximális tiszteletet érdemel.

Komolyan, sportemberek között minek is kellene finomkodni?!

És most, hogy a gyengébb olimpiai szereplés okait kellett fejtegetni és a játékosokat is elemezni, elhagyta pár olyan mondat a száját, ami - különösen szakmai körökben - keltett némi felháborodást.

A szövetség Szakmai Testületének ülésén Gerendás Varga Dénest Picassónak nevezte, Vámos Mártont meg Dumihoz viszonyítva a világ legjobb szobafestőjének.

Na itt jött a lavina, mindenki kikérte magának, amit ki lehetett, amire végül Gerendás, a VLV-nek küldött üzenetében így reagált:

"Dumi kikéri magának...

Kikéri magának, hogy Picassohoz hasonlítom, mert, mint írja, Picasso szögletes. Ami a lényeg, azt vagy nem látja, vagy nem akarja látni! Ez pedig nem a szögletesség, hanem a zsenialitás! Egy zseni zseninek jön a világra, a többi ember meg - tanul! Egy vízilabdás zseni - és akkor mostantól Kásásról beszélek, aki vélhetően ezen nem sértődik meg - bárhogy tud gólt lőni, ez nála ösztönös. Én például - aki szintén csak "szobafestő" voltam Faragóhoz, vagy Szivóshoz képest - és az összes többi "szobafestő" (értsd: a játékosok 99%-a) csak úgy tudunk (tudtunk) gólt lőni, ahogy megtanultunk, ahogy a zseniktől ellestük. Kásás nem! Ő úgy lőtt gólt, ahogy akart! És Vámos nem zseni! Nem, mert a zsenit már kora ifjúságában felismeri a szakma, mint történt ez Faragó, Szivós Pista, vagy Kásás esetében is. Marci csak egy nagyon tehetséges játékos volt, akit Kemény Dénes 18 évesen kiemelt az ismeretlen fiatalok közül, és aki Benedeknél már a riói olimpia egyik legjobb játékosává érett. Többek közt azért, mert - és itt idézném magamat - "a neki megfelelő lövőstílust próbálta tökéletesíteni, többféleképpen". És azért, mert "ha Vámos úgy akarna lőni, unott fejjel, mint a Dumi, akkor lenne belőle egy szürke kis játékos". De nem az! Hanem a magyar csapat egyik legtöbbet játszó alapembere lett Rióban! Mert ő Vámos lett, nem pedig egy kamukásás, vagy egy álvargadani!

És Dumi kikéri magának Marci nevében is, hogy Vámost szobafestőhöz hasonlítom. Valóban, mondhattam volna, hogy ha Dumi Picasso, akkor ő Saura, Tápies, Feito, esetleg Millares. Nyilván mindenki tudja (Dumi egész biztosan), hogy ők Picasso kortársai, kiváló, ám mégsem zseni festők! Igen, ezt kellett volna mondanom, és akkor senki nem nézett volna értetlenül, akkor mindenki, az egész Szakmai Testület, a waterpolo.hu, és a Vlv olvasói is  rögtön megértettek volna!

Nem ragozom tovább! Dumit egy zsenihez hasonlítottam, Marcit a tanult szakmája legjobbjának neveztem. Ez - úgy gondolom - nem sértő! Ugyanakkor, ha valaki meg akar sértődni, az meg is fog! Dumi meg akart! Neki sértő, hogy "lepicassoztam", mert Picasso "szögletes". Hasonlíthattam volna Dalíhoz, de akkor vélhetően sérelmezné, hogy ő nem olyan elfolyós, mint a híres óra! Lehetett volna Monet, bár akkor kikérhetné magának, hogy ő nem olyan ködös. Még szerencse, hogy nem Michelangelohoz hasonlítottam! Biztos kikérné magának, hogy ő sosem csinálna Dávid szobrot olyan kis pénisszel...!"

Gerendás György volt "szobafestő"

Mindamellett, hogy az ügy - mármint a megszokottól gyengébb olimpiai szereplés  - kivesézése fontos, ezen a válaszon sírva röhögtünk, ahogy olvastuk, és tökéletesen egyet kell értenünk.

(forrás: vlv.hu, fotók: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A City középpályása odaszúrt a Real Madridnak: Csak egy csapatot láttam a pályán

További cikkeink a témában