Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hetényi Zoltánt három rendbeli szexuális zaklatással, illetve rendbontással vádolják az USA-ban, óvadék ellenében van szabadlábon. A Magyar Jégkorong Szövetség ennek tudatában, mindent mérlegelve döntött úgy, hogy a kapus tagja lehet a magyar jégkorong-válogatottnak. Kérdések és kételyek merültek fel bennünk.

Elkeserítő volt a hír, ami március harmadik vasárnapján fogadott minket: egy magyar jégkorongozó szexuálisan zaklatott egy színesbőrű pincérnőt a Georgia állambeli Duluth városában, majd beleordított a helyiek arcába, hogy "gyűlölöm az amerikaiakat és a niggereket!" A hokis fiatalember Hetényi Zoltán volt, a Orlando Solar Bears kölcsönjátékosa. Az eset után mind az Orlando, mind pedig a kapus játékjogával bíró Peoria Rivermen felbontotta a szerződését, a rendőrség pedig eljárást indított ellene. Priusza lehet kint, csapata és vízuma már soha.

Mi történt Duluthban?

 

„Megmarkolta kétszer a pincérnő fenekét, egyszer pedig a mellét is. Azt kiabálta, hogy gyűlölöm az amerikaiakat és a niggereket!" – idéz szemtanúkat az esettel kapcsolatban a helyi Gwinett Daily Post.

A zaklató fiatalemberhez rendőröket hívtak, akik megbilincselték, és a rendőrautó hátsó ülésére ültették, ahol dührohamot kapott. A jelentés szerint köpködött és lefejelte az ablakot, majd a rendőr anyját kurvának nevezte, és azt is a szemére vetette, hogy az ő adójából él. Pár perccel később ismét ordibálni kezdett, és azt kérdezte a rendőrtől, „miért nem a niggereket tartóztatja le helyette, akik tíz dollárral meglopják az embereket". Végül azt mondta a rendőrnek, „egy darab szar vagy, én meg egy magyar ember." (Forrás: Sport Géza)

Nem okos dolog az USA-ban ily módon szidni a helyieket, és azt is pontosan tudjuk, arrafelé az idegen fenék- és mellmarkolászását sem intézik el egy szimpla jobb egyenessel, vagy egy kocsmából kihajítással, azonnal rendőrért kiáltanak. Ezt tudnia kellett volna Hetényinek is, aki már egy évet lehúzott a tengerentúlon. Ez persze a kapus személyes szakmai, emberi és jogi ügye, a következményei súlyosak lesznek, Zoli majd vezekel érte. Az viszont már túlmutat az egyéni problémán, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség úgy döntött, engedélyezi Hetényinek, hogy a divízió 1-es világbajnokság előtt álló magyar válogatottal készüljön.

Ez felvet jó néhány kérdést.

Hetényi kétségtelenül ott van az ország két legjobb kapusa között, tehát értelemszerűen sportszakmailag logikus a válogatott keretbe hívása. Az is egyértelmű, hogy a hokiban (is) elképesztően fontos, hogy egy kiváló, magabiztos, tartást adó kapus görnyedjen mögötted. Pontot, pontokat érhet egy parádézó hálóőr. De vajon milyen lelkiállapotban lehet egy 25 éves sportember, akivel csúfos körülmények között, azonnali hatállyal szerződést bontott a klubja, és akinek véget ért az amerikai hokiálom? Ő ugyanis ott már a büdös életben nem fog védeni, karriert csinálni.

Hetényi közleménye

"Nem követtem el amivel vádolnak, biztos vagyok benne, a tárgyaláson tisztázni fognak a szexuális tettlegesség vádja alól. Sajnálom, hogy felelőtlen viselkedésemmel szégyent hoztam magamra, csapatomra és legfőképpen hazámra. Az, hogy a csapatommal ünnepeltem, nem mentség arra, hogy megbántottam másokat – állt a hokiszövetség honlapján."

Egy hokikapus lehet akármilyen képzett technikailag és lehet bármilyen félelmetes reflexe, ha eközben súlyos terhek nyomják a vállát, nem tud koncentrálni – egy kapusnak leginkább fejben kell élesnek lennie, a többi alapvetés. Erősen kétlem, hogy Hetényi stabil, masszív támasza lehetne csapatunknak. Zoli sajnos akkor is bizonytalankodott a kulcsmeccseken, amikor elvileg kiegyensúlyozott és magabiztos volt, két mindent eldöntő meccsünkön is durván betlizett. Kell ez nekünk?

Ebben a helyzetben a szakmai kérdések felett állnak az erkölcsi, morális aggályok. Hiszen milyen üzenet az a MJSZ-től a fiatalok, a hokitársadalom, az amerikaiak és a szurkolók felé, hogy "értjük mi, hogy Zolika niggerezett és amerikai pincérnőket fogdosott Amerikában, tudjuk, hogy bilincsben vitték el, de azért válogatott kerettag lehet nálunk"?

Persze idecitálhatjuk a jolly jokert, az ártatlanság vélelmét, ami ugye mindenkit megillet, és igaz is, a játékos jogilag mindez idáig ártatlan. De mégis: nem lett volna-e helyesebb, etikusabb azt mondani, hogy egyelőre hiszünk Hetényinek, hosszú távon számítunk is rá, ám most hogy még tart a nyomozás, eltekintünk a szolgálataitól. Hadd csendesedjen el a történet, derüljön ki az igazság, és nyugodjon meg Zoli lelke.

Hetényi közleményében bocsánatot kér, amiért szégyent hozott magára, a csapatára és a hazájára. Ergo elismerte, hogy a zaklatáson kívül minden igaz; felelőtlenül, nem sportemberhez méltóan viselkedett, volt a kezén bilincs, kiabált ezt-azt. No meg láttuk is a jelentést. Ez talán épp elég indok, hogy jegeljük kicsit.

A külföldi, nyugati, de főleg az amerikai médiának ráadásul ez igen magas labda, arrafelé szenzitívek a liberális, etnikai kérdésekre – nagyon picik vagyunk, és sokan azt se tudják, hol található ez az ország, de arra azért felkaphatják a fejüket, hogy egy az USA-ban niggerező, kurvaanyázó, szexuális zaklatással vádolt sportoló válogatott kerettag lehet. Megfontolatlan politikának tűnik ilyen ügyben szembemenni az árral, még ha nem is általános a probléma.

Hibás döntés, rossz üzenet.

Házi jogászunk szakvéleménye

Georgia állam büntető törvénykönyve szerint (§ 16-6-22.1. Sexual battery), ha egy alkalommal történne ilyen eset, akkor maximum ötezer dollár pénzbírság és 12 hónapot meg nem haladó szabadságvesztés vagy mindkettő együtt lenne a büntetése. Viszont a rendőri jelentés szerint ez esetben három rendbeli a bűncselekmény, ezért egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetése.

Előszeretettel bújnak az elkövetők ilyen esetben az alkohol mögé, "tudatmódosított állapotban voltam én kérem, így nem ér a nevem...!" Az a baj, hogy de. Pont ugyanúgy bűnös lesz. Ugyanúgy kicsapták a csapatból. A mértékletesség alapvető erény lehetne egy sportolónál. És egyáltalán nem mellesleg, aki részegen gyűlölködik, annak az agya józanon is így járhat, az ital csak a gátlásokat, az egészséges kontrollt bontja le. Persze attól még, hogy valaki esetleg rasszista és indokolatlan mértékkel büszke magyar, még lehet válogatott szintű kapus, mi több, lehet válogatott is. Csak épp ez meg emberileg vethet fel néhány kínos kérdést.

Mindenki követ el ostobaságokat élete során, akad olyan tett, mely ki is derül, sőt, ennél az esetnél még akár durvább is. Megbánjuk, jó esetben bocsánatot kérünk, mint tette azt Hetényi is. Csakhogy mi nem vagyunk közszereplők, nem kerülünk újságok címlapjára, nem leszünk szitokszó az Egyesült Államokban. És leginkább nem vagyunk a világbajnokságra készülő magyar válogatott keret tagjai.

Újabb közlemény

Miután az MJSZ március 25-én úgy határozott, a játékos részt vehet a vb-felkészülésben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (...) által kiadott március 28-i közleményben a kapus úgy fogalmazott: mindent megtesz annak érdekében, hogy a szurkolók és a szövetség megelőlegezett bizalmát megszolgálja.

"Mindezek mellett továbbra is fenntartom, hogy egy sportolónak, így nekem sem megengedhető ez a viselkedés. Célom, hogy teljesítményemmel az ország és a csapat hasznos tagjává válhassak." A sportoló hozzátette: a felkészülés alatt szabadidejében önkéntes munkát vállal fogyatékos- vagy idősotthonban. "Ezzel szeretném hibámat helyrehozni és a fiatalabb sporttársaim számára is jó példával elől járni. Húsvét előtt bizonyára sokan megértik, hogy van »bűn, bűnhődés és megbocsájtás«." (sic)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.