A számok nem hazudnak: megmondják, melyik liga viszi a prímet az Európa-bajnokságon.

A június 8-án kezdődő, lengyel-ukrán rendezésű Eb-n 368 játékos vesz majd részt. Közülük 80 érkezik a Premier League-ből, ezzel az angol élvonal a legjobban reprezentált liga a tornán. Összehasonlításképp: a Bundesligából 48, a spanyol bajnokságból 33, a Serie A-ból pedig csupán 31 futballista érkezik.

Az angol válogatott egyébként az egyetlen a tornán részt vevő csapatok közül, amelynek keretében nincs idegenlégiós – persze miért is volna szükség rájuk, ha egyszer a Prem a legjobb? Az Európa-bajnokság legtapasztaltabb játékosa szintén a szigetországból érkezik: Shay Given eddig 115 válogatott meccsen védte Írország hálóját. 

A kontinenstornán a Bayern Münchenből láthatjuk a legtöbb futballistát, a bajorok 13 játékost delegálnak (ebből a Nationalelfbe nyolcat). Az eminensek közé tartozik még a Real Madrid is, a blancók 11 játékos küldenek az Eb-re. A harmadik a Dinamo Kijev 10 játékossal, majd a Chelsea (9), a Dortmund (8), a Barcelona (8), a Manchester City (8), a Sahtar Doneck (8) és a Zenit Szentpétervár (8) következik.
A legfiatalabb nevezett spíler a holland Jetro Willems, a PSV védője mindössze 18 éves, a torna nagy öregje pedig a 38 esztendős görög kapus, Konsztantinosz Halkiasz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

90-es tempónál bukott óriásit a világ egyik legjobb bringása

Messi elmondta, mikor fog visszavonulni

További cikkeink a témában