Hogy képben legyél a nyári foci Eb-vel kapcsolatban, bemutatjuk a résztvevő válogatottakat. Hollandia

Hollandia nagyon hasonlít Magyarországra, vagyis a holland válogatott a magyarra. Na jó, ez lehet, hogy magyarázatra szorul csöppet, de megpróbálom: legalább akkora vesztesek, mint mi. Sőt, a hollandok már nem kettő, hanem három vb-döntőt buktak el, a hetvenes években nagyjából olyan csapatuk volt, mint a mi Aranycsapatunk, mégse fog rájuk senki emlékezni (jó, ez túlzás), mert az ezüst senkit sem érdekel. Johan Cruyffék 1974-ben az egész tornán - a 15 rúgott mellett - mindössze három gólt kaptak, a döntőben mégis a németek nyertek. Megint a németek... Ugye mekkora a hasonlóság?

Aztán négy év múlva az argentinokkal nem bírtak, a Buenos Aires-i döntőben hosszabbításban maradtak alul a narancsmezesek. Két éve pedig Spanyolország bizonyult jobbnak a világbajnokság fináléjában, hosszabbításban. Szóval van itt csalódás bőven. Bár ők azért fel tudnak mutatni egy aranyat is (nem olimpiait), 1988-ban a Van Basten, Gullit, Koeman fémjelezte szupercsapat Európa-bajnok lett.

Két éve tehát ismét nagyon közel járt az Oranje, hogy a világfutball csúcsára huppanjon, Iniesta azonban egy újabb álmot oszlatott szét. Persze bármennyire is fájt ez akkor a németalföldieknek, azt ők is elismerték, hogy nem érdemtelenül nyert a selección. Most egy helyet azért javítanának Sneijderék, és lehet, hogy épp a spanyol armadának vághatnak vissza majd a döntőben. Az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Hollandia kijut az Európa-bajnokságra, még ha mi szerettük is volna ez megakadályozni. Bert van Marwijk együttese ugyanis abból a csoportból jutott ki a lengyel-ukrán tornára, melyben mi is szerepeltünk.

C-csoport

Hollandia
Dánia
Németország
Portugália

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a kvalifikációjuk, az utolsó fordulóig ugyanis százszázalékosak voltak, a számukra tét nélküli svéd meccset meg kicsit ellazsálták, így Svédországot is magukkal vitték. A csoportkörben 37 gólt lőttek és nyolcat kaptak, nem kicsúszott eredmény volt a vb-ezüst és nem véletlenül állnak a világranglista negyedik helyén.

A legtöbb gólt az a Klaas-Jan Huntelaar lőtte (12-t), aki nem lesz kezdő az Eb-n. Ennyit a hollandok erejéről. A Schalke támadója a bajnokságban is berámolt 29-et, ám a vetélytársa az a Robin van Persie, aki 30 találatával gyakorlatilag egyedül vezette dobogóra az Arsenalt a Premier League-ben. Őt is nehéz kihagyni. Mivel a kapitány a 4-2-3-1-es formációban hisz, egyetlen csatár lesz a pályán. Persze, amikor beszáll Huntelaar, nem fognak fellélegezni az ellenfél bekkjei. Van Persie Kuyttel együtt hat gólt lőtt a csoportmeccseken. A csatárt a friss BL-döntős Arjen Robben, Wesley Sneijder és vagy Rafael van der Vaart vagy Dirk Kuyt, esetleg Ibrahim Afellay tömi majd labdákkal. Így nem nehéz. Ami azért kérdés, hogy vajon Robben hogy teszi túl magát azon, hogy elment rajta egy BL-trófea (kihagyott tizenegyes a Chelsea ellen) és kicsit a bajnokság is (kihagyott tizenegyes a Dortmund ellen). Bár az ő egójával azért ez megoldható.

Hollandia Eb-kerete

  • Kapusok: 22 Tim Krul (Newcastle), 1 Maarten Stekelenburg (Roma), 12 Michel Vorm (Swansea City)
  • Védők: 21 Khalid Boulahrouz (Stuttgart), 5 Wilfred Bouma (PSV), 3 John Heitinga (Everton), 4 Joris Mathijsen (Málaga), 13 Ron Vlaar (Feyenoord), 2 Gregory van der Wiel (Ajax), 15 Jetro Willems (PSV)
  • Középpályások: 6 Mark van Bommel (Milan), 8 Nigel de Jong (Man. City), 14 Stijn Schaars (Sporting), 10 Wesley Sneijder (Internazionale), 17 Kevin Strootman (PSV), 23 Rafael van der Vaart (Tottenham), 11 Arjen Robben (Bayern München), 20 Ibrahim Afellay (Barcelona)
  • Támadók: 9 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), 18 Luuk de Jong (Twente), 7 Dirk Kuyt (Liverpool), 19 Luciano Narsingh (Heerenveen), 16 Robin van Persie (Arsenal)

A védelemben Gregory van der Wiel és Joris Mathijsen mind a tíz meccset végigjátszotta, az ő helyük stabil lenne, ha a Málaga hátvédje nem sérült volna meg a Bulgária elleni - vesztes - felkészülési meccsen. Ron Vlaar lehet a beugró a kezdőben, ha nem jön rendbe. Az fix, hogy a védelem előtt a két puha, Nigel de Jong és Mark van Bommel fog szűrni, a kapuban Marteen Stekelenburg áll majd, a Roma kapusa sokáig sérült volt, de már nem kérdés, hogy övé az 1-es mez.

Szombaton lejátszották utolsó felkészülési meccsüket a hollandok, egy 6-0-s észak-ír-veréssel jelezték, hogy ők bizony az aranyért mennek, halálcsoport ide, halálcsoport oda. Merthogy nagyon csúnyán belehúztak Robbenék, Németország, Portugália és Dánia került melléjük. Vagyis máshogy fogalmazok: a többiek húztak bele Hollandiával. Szombaton Dánia ellen kezdenek és nem lepne meg, ha utána még lenne öt mérkőzésük.

Hollandia programja az Eb-n

Olvass a többi csapatról is!

Nézd meg a holland válogatott Eb-mezét!
Ha szeretnél fogadni a haverokkal a meccsekre, előbb tájékozódj az esélyekről!

(azbennvolt.blog.hu, m.talksport.co.uk, thelastmongoose.com)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A PSG hajlandó 200 millió eurót fizetni egy 16 éves futballistáért

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés