Belegondoltál már abba, hogy mi mindent fogsz meg munka közben, mielőtt vécére mész? Tudod, hogy a férfiak egy része sem vécézés előtt, sem utána nem mos kezet?

Mielőtt a cikk megírásához fogtam, tartottam egy rögtönzött, anonim közvélemény-kutatást a férfiismerőseim között, hogy kiderüljön, kinek milyen szokásai vannak. Gondolom, sokan magukra ismernek majd az eredményekből.

Az derült ki, hogy a többség nem mos kezet pisilés után, ám ha nagyobb dolog után jön ki a fülkéből, akkor szinte mindenki (de azért nem mindig mindenki!) kezet mos. Ha azonban valaki más is van a vécében, különösen, ha az illető a mosdónál van, akkor már csak a renomé megtartása miatt is – legalább tessék-lássék módon – mindenki mos kezet. Ha a kézmosás mellett döntenek, akkor gyakori (és hibás gyakorlat!) a gyors, szappan nélküli lelögybölés. Ez csak látványnak való, a baktériumok mindezt kiröhögik.

A kézszárítás majdnem minden esetben elmarad, ennek persze megvannak az okai: gyakran nincs szárításra való alkalmatosság (működő kézszárító, papírtörülköző), egy közös textiltörülközőbe pedig kevesen merik beletörölni a kezüket, leginkább azért, mert gusztustalanul nedves. És igazuk is van, mert fertőzéseket terjeszthet. Gyakori tehát, hogy nadrágszárba vagy a nadrág farzsebébe törlik a kezüket – és ez nem olyan is rossz megoldás!

Voltak, akik azt hozták fel a kézmosás ellen, hogy gusztustalan dolog vizes kilincset megfogni, márpedig megtörölni az előbb említett okok miatt nem tudják.

Aztán olyan válaszok is jöttek a kézmosás kihagyására, hogy "a péniszük tiszta, és ha nem pisilték le a kezüket, akkor teljesen felesleges kezet mosni". A baktériumok viszont imádnak minden nedves, meleg helyet – és azért a férfiak alsónadrágja is ilyen. Lehet, hogy zuhanyozás után még tiszta volt, de a nap végére ez már nem mondható el. Ráadásul pisilés közben – még ha ez nem is érződik – a vizeletpermet észrevétlenül ráfröccsenhet a kezükre.

Aki pedig mindezt egy legyintéssel negligálná, jó, ha tudja, hogy a piszoár öblítőgombja, a vécé lehúzója, a vécéfülke ajtajának a kilincse szennyezett – nagyon. Márpedig előbb-utóbb az így beszennyezett kezeddel kávéscsészét, szendvicset, esetleg cigarettát fogsz, és mindezzel a szádba juttatod a kórokozókat. Ha nem eszel, akkor a szemed, orrod megdörzsölése is épp elegendő lehetőséget nyújt, mindkét esetben finoman nedves, hívogatóan táplálékkal teli területen találják magukat a szaporodásra ösztönzött kórokozók.

Ha a soraim olvasása után legközelebb szappannal kezet mosol, akkor már csak arra figyelj, hogy úgy menj ki a vécéből, hogy a lehető legkevesebb tárgyat érints meg! A nők ebben remekelnek! Könyökkel nyomják le a kilincset, testtel lökik meg az ajtót. Tanulj tőlünk!

Oké, utána kell, de előtte minek?

Mielőtt felállsz, hogy vécére menj, mi mindenhez nyúltál hozzá? Klaviatúra, egér, saját telefonod, vezetékes telefon, kormány, kilincs, tömegközlekedési eszközön a kapaszkodó, bankautomata, pénz, mások széke, pultok? Ezek szerinted elég tiszták ahhoz, hogy bekenegesd velük a legbecsesebb testrészedet? A kezünk biztosan koszosabb, mint az elemi higiénére adó férfi pénisze. Ha biztosra akarsz menni, hogy nem szedsz össze valamit valakitől, moss kezet vécézés előtt! Szappannal.

A higiénére persze az otthoni vécéhasználatkor is figyelni kell. Gyakori, hogy az otthoni vécékben – ha az külön helyiségben, nem pedig a fürdőszobában van – nincs kézmosó, ekkor minden családtagunk mosatlan kézzel fogja meg a kilincset, ami emiatt gyakran elképzelhetetlen mértékben szennyezett – rosszabb, mint a nyilvános vécé, mert ott a takarító legalább naponta egyszer, de sok helyen óránként fertőtleníti ezeket a felületeket! Ha tehát ilyen lakásban lakunk, akkor ne feledkezzünk meg takarításkor a vécékilincs és a vécélehúzó alapos megtisztításáról sem!

Mivel a legtöbb férfi nem szokta meg a pisilés előtti-utáni kézmosást, ezt már kisgyermekkortól kezdve tanítani kell – a (jó) példa te vagy a fiad számára. Néhányan azt is megírták, hogy a pisilés vagy vécéhasználat előtti kézmosás nálunk még annyira nincs elterjedve, hogy csodabogárként néznek rájuk, ha azzal kezdik a vécéhasználatot, hogy kezet mosnak. Légy büszke, teremts divatot!

Elrettentésül

Íme néhány csúnya nevű kórokozó, melyet a vécében is összeszedhetünk: a Micrococcusok gennyes bőrfertőzéseket, a Coryneform baktériumok diftériát, májgyulladást, a Streptococcusok torokgyulladást, bőrfertőzést, tüdőgyulladást, a Pseudomonasok húgyúti fertőzést és vérmérgezést, az enterobaktériumok húgyúti fertőzést, tífuszt, illetve szalmonellózist okozhatnak.

Persze ahhoz, hogy valóban betegség legyen a találkozásból, megfelelő mennyiségben kell bejutnia a kórokozónak. Normális higiénés viszonyok között – ha mindenki kezet mosna! – az átvitel nagyon ritka lenne.

Egyes nemi betegségek is terjedhetnek vécében. A genitális herpeszből ürülő váladék négy órán át is fertőzőképes, a Neisseria gonorrhoeae (ismertebb nevén kankó) is elkapható nyilvános vécé használatával. Van egy egysejtű élősködő, a Trichomonas, mely 45 percig élhet még a tárgyakon. Ha ez idő alatt megfelelő helyre jut, akkor fertőzhet. Egyes vírusok is életképesek maradnak órákig a szabad levegőn.

Mikor kell még kezet mosnod?

Bizonyos szájon keresztül terjedő, általában hasmenéssel járó betegségek teljesen megelőzhetők lennének helyes kézhigiénével.

Nézzük akkor a listát, mikor kell még kezet mosnod!

  • Evés előtt – ez evidencia, ezt az óvodában már megtanították nekünk. Ha olyan helyen eszünk, ahol ez nehezen megvalósítható (utcán például), vagy akár fagyizunk, nagyon jó szolgálatot tehet az egyesével csomagolt kis fertőtlenítő kendő!
  • Az is köztudomású, hogy a főzéshez tiszta kézre van szükség, ám sokan nem mosnak szappannal kezet azután, hogy a nyers hús feldolgozásával végeztek, pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen ha utána gyümölcshöz, zöldséghez, salátához, péksüteményhez nyúlunk, amit utána már nem hőkezelünk, akkor azzal összeszedhetünk egy jó kis fertőzést.
  • Kézmosásra van szükség háztartási hulladék, kerti hulladék, vagy ezekkel szennyezett tárgyakkal való érintkezés után. Moss kezet, ha ki- vagy beteszed a kontaktlencsédet, ha megsimogattad a házikedvencedet, és ha sebet kezelsz valakin, akkor előtte és utána is!
  • Ha valaki fertőző beteg a családban, akkor az ő ellátása után szintén moss kezet szappannal, ha pedig te vagy beteg, akkor minél gyakrabban, hiszen tüsszögsz, köhögsz! Tudtad, hogy szobahőmérsékleten a tárgyak felületén akár egy napig is életképesek és fertőzőek maradnak egyes vírusok? Hiába vonod meg tehát a puszit a párodtól vagy a gyermekedtől, ha az összetüsszentett kezeddel végigfogdosod a lakást...
  • Legyen rutin, hogy amint hazaérsz, kezet mosol! Ha kocsival jöttél, akkor is jó, ha pedig tömegközlekedéssel, akkor kötelező! A kapaszkodókon, leszállásjelzőkön, a mozgólépcsők korlátján, a kilincseken rengeteg kórokozó van.
  • Ha kisbaba van a háznál, vagy látogatóba mész gyermekes családhoz, moss kezet, mielőtt velük kezdenél foglalkozni!
  • Tiszteld meg a párod, hogy este, mielőtt ágyba bújsz, kezet mosol! Ha ugyanis úgy alakulnak a dolgok, hogy összebújtok, akkor remélhetőleg olyan helyekre kalandozol, ahová koszos kézzel nem jó nyúlni.

Közegészségügyi szerep

Az Egyesült Államokban csak minden ötödik ember mos kezet vécéhasználat után. Arról, mennyire komoly közegészségügyi szerepe van a kézmosásnak, az alábbi adatot ajánlom a figyelmedbe: néhány kanadai gyermekintézményben 14 százalékkal csökkent a főként légúti megbetegedések száma, amikor a gondozók elkezdték felügyelni, hogy a gyerekek valóban mosnak-e kezet, és használnak-e ehhez szappant.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Így védi az egészségedet a szex

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Újabb fogadási balhéba keveredett a korábban tíz hónapra eltiltott Tonali

Littler a Premier League-ben is felért a csúcsra

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés