"És Gyuri jön, és Gyuri közelíti!" – Kolonics a Re-Playeren
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mondják, a nosztalgia felmelegít. Nekünk sincs más célunk új sorozatunkkal, a Re-Playerrel, mint – ahogy William Parrish, azaz Sir Anthony Hopkins mondta a Ha eljön Joe Blackben – egy csipetnyi borzongást, egy leheletnyi sóhajt, vagy némi nevetést csempészni a szürke, munkás hétköznapokba. No meg persze masszív libabőrt, hisz jórészt nagy magyar sikereket elevenítünk fel. Most is, hisz Sydney felé vesszük irányt, és megnézzük, milyen fantasztikusan és okosan kenuzott Kolonics György.

Amilyen relatíve keserűen, szomorkásan teltek a napok Sydneyben, olyan csodásra sikerült az utolsó nap. Mi, telhetetlen magyarok nem ahhoz vagyunk szokva, hogy csak három–négy arannyal kell beérnünk egy olimpián. Ám aztán jött a dicső vasárnap, és az újabb négy győzelem – az olimpiák története során először fordult elő, hogy egy nap négy aranyat nyerjünk. Természetesen a vízben lubickoltunk, a vízilabdacsarnokban egy, a kajak-kenu pályán pedig három aranyat szereztünk.

Sydney 2000, Kajak-kenu

A kenu egyes 500 méter végeredménye:

  • 1. Kolonics György
  • 2. Maxim Opalev (RUS)
  • 3. Andreas Dittmer (GER)

Ezek közül is talán a legszebb Kolonics György kenu egyes diadala volt. Egyrészt, mert egyesben nyerni mindig különleges, másrészt, ha valaki, hát Kolo nagyon megérdemelt egy egyéni sikert is. Kolonics 500 méteren is képes volt rendkívül érett és okos versenyzésre, 300 méternél még például egy hajóhosszal lemaradva a harmadik helyen lapátolt, aztán úgy begyújtotta a rakétákat, hogy teljesen állva hagyta a mezőnyt. És mindezt rémes körülmények közt, hiszen úgy hullámzott a víz, mintha a nyílt tengeren engedték volna vízre a hajókat. A sokat megélt Vitray Tamás is alig hitte el, hogy ekkora versenyt lát: "Meg tudja nyerni, higgyék el, ő már tudja, hogy ő az olimpiai bajnok!"

És Kolo már közel öt éve nincs közöttünk. Hiányzik.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.