A harmadik számú európai kosárlabda-kupasorozat, az EuroChallenge négyes döntőjébe jutott a Szolnoki Olaj. Folytatódik a csoda?

Legutóbb 1986-ban láthattunk rangos férfi kosárlabda-döntőt Magyarországon, akkor a Budapest Sportcsarnokban az Arvydas Sabonisszal felálló Zalgiris Kaunas kikapott a Drazen Petrovicot a soraiban tudó Cibona Zagrebtől a BEK-döntőben. Férfi kupadöntő azóta nem járt az országban, a magyar kosárlabda becsületét 2004-ben a női Euroliga final fourja mentette meg, azt Pécsett rendezték meg és a csajok a harmadik helyen végeztek.
A Szolnoki Olaj most elhozta az országba Európát, és ugyan nem a közvetlen elit lesz jelen a debreceni négyes döntőben, de azért az óriási tett, hogy a harmadik számú európai sorozatban a legjobb négy közé beférkőzött egy magyar együttes.

A magyar bajnok mellett a török Besiktas Milangaz, a francia Elan Chalon és az orosz Triumf Ljuberci jutott be a Final Fourba, Pór Péter csapatának a legerősebb ellenfél jutott az elődöntőben, a Besiktas. Ergin Ataman edző gárdája jóval magasabb célokat tűzött ki maga elé, nem véletlenül hemzseg a kerete sztároktól: a Puerto Ricó-i Carlos Arroyo csaknem hatszáz meccsen lépett pályára az NBA-ben, de angol válogatott, 206 centis Pops Mensah-Bonsu is megjárta a világ legerősebb bajnokságát. Rajtuk kívül három amerikai, Marcelus Kemp, David Hawkins és a honosított Ersin Dagli, valamint a horvát Erceg is török csapatot erősíti. A fekete-fehérek kiemelkednek a mezőnyből, tizenhat meccsükből mindössze hármat buktak el, a négy közé jutásért a német Artland Dragonst oda-vissza verték.
Mensah-Bonsu az EuroChallenge-mezőnyben egyetlenként dupla duplát átlagol, vagyis pontokból és lepattanókból is kétszámjegyű az átlaga (18.3 pont és 10.8 lepattanó), ő és a 211 centiméter magas, 11.1 pontot átlagoló Zoran Erceg lehet a kulcsember, a palánk alatti területet uralni szokták. Pláne akkor, ha a hosszú sérülése után ismét egészséges Arroyo belövi magát kintről, hiszen akkor nem tud behúzódni az Olaj.

Persze, ha Horváth Ákos továbbra is úgy tüzel a hárompontos vonalon túlról, ahogy eddig, vagyis ötven százalék fölött (53.5%), akkor a Besiktas is bajba kerülhet. Főleg, hogy kint nem csak a válogatott bedobóra kell ügyelni, hanem a Szolnok legeredményesebb játékosára, a honosított Trotter Obie-ra is, aki 17 pontot dobott és 4.4 gólpassz osztott ki meccsenként.

Jegyek

Már csak a helyszínen, a debreceni Főnix Csarnokban lehet belépőt vásárolni, a 10.000 és 8.000 forintos tikettek mind a négy találkozóra érvényesek.

A fürge irányító nem csak távolról erős, mivel villámgyors, betöréseivel rendre megbontja a védelmeket. Erceggel és Mensah-Bonsuval Báder Márton és Hriszto Nikolov harcol majd, utóbbinak ez az erőssége, a bolgár erőcsatár fáradhatatlan robotolása és elképesztő motiváltsága miatt lett közönségkedvenc. Mellesleg 11.5 pontot be is rámolt meccsenként.
A Szolnok a jóval esélyesebbnek tartott lett BK Ventspils ellen harcolta ki a négyes döntőbe jutást, az első meccsen 19 ponttal kikapott a magyar bajnok, aztán otthon 82-76-ra, Ventspilsben pedig 82-78-ra győzött.

Mivel Szolnokon a Tiszaligeti Sportcsarnok nem volt alkalmas egy európai döntő megrendezésére, Debrecennel pályázták meg a Final Fourt. Sikerrel. A Főnix csarnokban ötezer fanatikus szurkoló előtt fog parkettára lépni az Olaj és ugyan minimális az esélye a döntőbe jutásra, de hatalmas meccsre és fantasztikus élményre számíthatunk. Aki teheti, menjen, nézze meg akár a Besiktas elleni, akár a helyosztó mérkőzést.

A Final Four programja

Főnix Csarnok, Debrecen 

Elődöntők

  • Szolnoki Olaj – Besiktas Milangaz; péntek, 18.00; tv: m2, 17.50
  • Elan Chalon (francia) – Triumf Ljuberci (orosz); péntek, 20.30

Helyosztók

      • A 3. helyért; vasárnap 18.00
      • Döntő; vasárnap 20.30

(fotó: http://martosradio.files.wordpress.com)

Szerinted ki a jelen kosárlabda Michael Jordanje? Mi körülnéztünk!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Bajba került a sznúkeres miután azt mondta, büdös a vb helyszíne

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés