Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Manti Te'o, a Notre Dame Egyetem linebackere a tinisztár Johnny Manziel mellett talán a legnagyobb alakja volt az amerikai egyetemi sportnak 2012-ben. Története annyira amerikai, hogy ilyet talán csak a hollywoodi forgatókönyvírók tudnak megálmodni. Aztán a héten kiderült, hogy a szívszaggató sztorihoz még csak filmszakmai képesítés sem kell, elég hozzá átlagon felüli képzelőerő és egy eredetinek látszó Twitter-account, a többit elintézi a média.

2012 őszén jelent meg a tengerentúli sportsajtóban a hír, hogy az elkövetkezendő évek egyik legígéretesebb linebacker-tehetsége, Manti Te'o barátnője, Lennay Kekua autóbalesetet szenvedett, nem sokkal később az orvosok leukémiát diagnosztizáltak a lánynál, melynek következtében nyolc hónappal később meghalt. A szörnyű hírt szinte azonnal egy másik követte: Te'o nagymamája is elhunyt.

Mondani sem kell, mekkora lökést adhatott ez a fiatal linebackernek, már a lány betegsége közben is sorra jöttek a különböző riportok, interjúk, melyek a tehetséges sportember lelki erejét és emberi nagyságát méltatták. Gondoljunk csak bele, ilyen rövid idő alatt két, hozzá nagyon közel álló személyt is elveszített, ennek ellenére nem tört meg. Igazi hősként csak a munkájával foglalkozott, és három nappal később eposzi győzelemre vezette csapatát a Michigan State elleni rangadón.

A mérkőzés után már nem csak a sportsajtó, hanem az országos média is a vállára vette a meseszerű históriát, még Frei Tamás vagy Vujity Tvrtko is elismerően csettintett volna, ha ilyenbe botlik. A drámát még lehetett tovább fokozni, ugyanis a lány végakarata szerint a hívő mormon Te'o nem ment el még a temetésére sem, nehogy akár egy mérkőzést is kihagyjon miatta. Ahogy az lenni szokott, a következő meccsen Manti emberfelettit nyújtott, két labdaszerzéssel járult hozzá az ősi rivális, Michigan Wolverines legyőzéséhez. Te'o a meccs után azt nyilatkozta, hogy barátnője csak fehér rózsákat szeretett volna, így azt küldött a temetésre, a két interceptionjét pedig neki ajánlotta.

Aztán az egyetemi futballszezon vége felé közeledve elindult Te'o kampánya a Heisman-trófeáért (ezt a díjat kapja a szezon legjobb futballjátékosa), és többek között ekkor derült ki egyre több részlet Lennay Kekuát illetően. Mivel elég ritka, hogy ezt az elismerést védőjátékosa kapja, mindent be kellett vetni a díj elnyeréséhez. Végül Te'o csak második lett a szavazáson, de időközben rengeteg magasztos beszéd és nyilatkozat között kiderült, hogy Te'o családja még sosem találkozott a lánnyal, és amúgy is sok dolog homályos volt a mindenen átívelő, végül tragédiába torkolló románcot illetően.

A Deadspin két bloggere, Timothy Burke és Jack Dickey a sok hibás részletet látva klasszikus oknyomozásba kezdett, első körben Te'o twitjeit vizsgálták meg. Ahogy bonyolódott az ügy, úgy tűntek fel egyre bizarrabb jelenetek az állítólagos barátnőt illetően. Többek között felvették a kapcsolatot egy lánnyal, akinek a facebookos fotója Te'o állítólagos barátnőjének Twitter-accountján Lennay Kekuaként szerepel.

A nyomozás egyre mélyebbre és mélyebbre vitte a történetet, míg végül január 16-án robbant a bomba: az egész barátnő história autóbalesetestől, leukémiástól és az összes szívszorítással egy hatalmas átverés, egy médiahack, amit Te'o egyik barátja, Ronaiah Tuiasosopo tervelt ki. A képeken Kekuaként aposztrofált hölgyről pedig kiderült, hogy Tuaiasosopo egyik régi gimnáziumi osztálytársa.

Tuisasosopo mindent egészen aprólékosan eltervezett, twittelő álrokonokat, hamis meséket talált ki, a média pedig természetesen egyből rácsapott az újabb és újabb morzsákra. Minden egyes médium benyelte a történetet, gyakorlatilag utánjárás nélkül közölték a lány rákbetegségét, haláltusáját, temetését. Elég volt egy valódinak látszó Twitter-profil ahhoz, hogy még csak gyanút se fogjon senki. Azt egyelőre nem tudni, hogy a játékos is érintett volt az ügyben, azt nyilatkozta, hogy ő csak áldozat, és semmiről sem volt tudomása. Ő csak megismerkedett az interneten egy lánnyal, telefonon illetve e-mailben beszélgettek, ám valójában soha sem találkoztak személyesen.

Lehet, hogy csak a világ rosszindulatú, és ez maga a szerelem hálójában? Jelzés értékű, hogy amint az álbarátnő áltestvérének Twitter-accountját törölték, maga Te'o is törölte az összes hozzá intézett twitjét. Az pedig főként visszatetsző, hogy a játékos egész Amerikát körbeturnézta a romantikus meséjével, Twitter-oldalán rengeteget emlegette a lányt, halálos ágyról és egyéb, tényleg könnyfakasztónak tűnő pillanatról beszélt. Nehéz elhinni, hogy ne lett volna tudomása az egészről, főleg úgy, hogy a Heisman kampányában is nagyon sok szó esett „barátnőjéről”.

Ráadásul a Notre Dame a nagydöntőig nem is hozta nyilvánosságra az ügyet, holott már december 26-án tudomást szereztek róla. Lehet, hogy Te'o szezonbeli leggyengébb teljesítménye is a botránynak köszönhető, és ha nem is tudott az egész médiahackről, akkor is borzasztó felelőtlenséget követett el, csak úgy, mint a túlságosan óvatoskodó amerikai mainstream média.

Tovább:
A sportrovathoz
Tízgólos vb-csúcs, marseille-i Waterloo és angol-alázás – A magyar válogatott felejthetetlen meccseihez
Dollárbaba, az orosz fogoly és a kitaszított – Hol a helye Dzsudzsáknak és Juhásznak?

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.