Miután nem volt kiemelt a magyar bajnok a BL-sorsolásnál, aligha várhattunk könnyű ellenfelet. A Maccabi Tel-Avivnak nem örülünk, de lehetett volna sokkal rosszabb is. Mik az esélyek? Mire számíthatunk?

A magyar bajnok Győri ETO a Maccabi Tel-Avivval került össze a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulójában. Pintér Attila együttese hazai pályán kezdi a párharcot a nyáron Paulo Sousa edző irányítása alá kerülő izraeli bajnok ellen.

Miután az UEFA csoportokra osztotta a sorsolási kalapokat, meglett a Győr hat lehetséges ellenfélének neve, és sok jóra nem lehetett számítani. BATE Boriszov, Dinamo Zagreb, Partizan Beograd, Slovan Bratislava, Maccabi Tel-Aviv és Dinamo Tbiliszi. Ez nagyjából az erősorrend is, bár amondó vagyok, az izraelieknél könnyebb, kényelmesebb ellenfél lehetett volna a Slovan is. De az viszont egyértelmű, hogy mindenki abban reménykedett, a grúz bajnokkal kell összecsapnia a zöld-fehéreknek.

De az izraeli bajnok Maccabi Tel-Aviv nevét húzták ki a Győr mellé. Igen, az izraeli, egy rögtönzött földrajzórába nem érdemes belemenni, de nem kell hozzá tantárgyi versenyt nyerni, hogy tudjuk, Izrael bizony Ázsiában helyezkedik el. Bizonyára sokaknak feltűnt már ez az anomália, az európai kupák – és a válogatottak európai selejtezőinek – állandó szereplője egy földrajzilag másik kontinenshez tartozó ország, de természetesen politikai okok húzódnak a háttérben. Ma meg már kár csodálkozni bármin is, elvégre Ausztrália ázsiai lett.

A Maccabi tíz év után lett bajnok, a hosszú böjtöt viszont egy elég markáns szezonnal zárta le, hiszen tizenhárom pontot vert druszájára, a Maccabi Haifára. Az alapszakaszban tíz ponttal szerzett többet, mint üldözője, elsősorban annak köszönhetően, hogy hazai pályán parádésan szerepeltek Óscar García tanítványai, a 12–0–1-es mérleg igencsak imponáló. A tizenhárom meccsen 42 gólt szereztek, vagyis nyilvánvaló, hogy a tizenötezres Bloomfield Stadionban bajban lehet a Győr. Az utolsó, Bnei Yehuda elleni, már tét nélküli találkozó előtt kilenc hazai meccsen nem kapott gólt a Maccabi TA.

A csapat legeredményesebb játékosa a 22 találattal izraeli gólkirályi címet szerző Eliran Atar volt, ám tőle már nem kell tartania a győri hátvédeknek, mivel a francia Reimshez igazolt. A pótlásáról azonnal gondoskodtak, 1,1 millió euróért szerződtették Tal Ben Haimot, aki a Hapoeltől érkezett, ahol harminc meccsen hét gólt szerzett. Rajta kívül a védekező középpályás Dan Einbinder és a támadó Barak Itzaki érkezett eddig, utóbbi a ciprusi Anorthoszisznál volt kölcsönben, és 14 góljával meggyőzte a vezetőket, hogy szükség lehet rá. A csapat legnevesebb és legjobb focistája az egykori svéd válogatott Rade Prica, aki korábban Dániában és Norvégiában gólkirály is volt. Főleg utóbbi bajnokságban volt hihetetlenül sikeres, a Rosenborg színeiben 104 meccsen 57 gólt lőtt. Liptákéknak lesz vele gondjuk.

Akad két spanyol, Carlos és Gonzalo García, egy argentin, Ignazio Fideleff, valamint egy nigériai, Vincent Enyeama is a keretben. Főleg hazai játékosokra épített García mester, aki a 4–3–3-as szisztémát játszatta csapatával, látványos és eredményes volt a Maccabi focija. A spanyol tréner azonban családi okokra hivatkozva távozott, a helyére pedig a jó nevű, de még véletlenül sem a látványos fociról híres Paulo Sousa ült.

A portugált jól ismerjük, hiszen a Videotont vezette, és az európai porondon sikeres is volt. Ám itthon kevésbé. Sousa a pályán a biztos védekezést tartotta legfontosabbnak, a pályán kívül pedig azt, hogy lehetőleg mindenkit kioktasson Magyarországon. Így tett szert roppant népszerűségre, ami tovább nőtt azután, hogy tavasszal láttuk az utódjának a munkáját: egy szép, látványos és eredményesen focizó Videotont. Sajnos viszont nem lesz elég ideje Paulo mesternek a Maccabit is szétkapni és viszályt szítani, bár azért a taktikát egy mozdulattal átírhatja, és akkor két kontrára játszó gárda legendás meccsét nézhetjük majd meg.

Nagyon durva, újító szakmai megállítás: a Győrnek mindenképp előnyt kellene szereznie a párharc első meccsén az ETO Parkban. Ez tényleg kivételesen fontosnak tűnik, mert azt már láthattuk, hazai pályán nagyon erős a Maccabi. A Győr jól és gyorsan tud átmenni védekezésből támadásba, amihez megvannak az emberei is, de ez kevés lesz, ha neki kell menni az eredmény után. Sajnos az se lesz egy könnyű projekt, hogy itthon lenyomják a sárga-kékeket, idegenben legutóbb januárban veszített meccset az izraeli bajnok.

Lehet, hogy a Maccabi nem egy ijesztő belgrádi Partizan vagy egy nyugati élklub, de sajnos így is esélyesebb a Győrnél. A költségvetése hozzávetőlegesen 20 millió euró, a magyar bajnoké ezt meg sem közelíti, arról nem is beszélve, hogy az ETO még jó ideig nem fog játékost igazolni több mint egymillió euróért. A Maccabi bizony a csoportkörbe igyekszik, és nem bánja, hogy a Győr az első lépcsőfok ebben a menetben. Mert sajnos egy magyar bajnok nem túl rémisztő ellenfél, még egy izraelinek sem.

De három éve is temettük a Győrt, amikor a jóval esélyesebb Montpellier-t kapta az Európa-liga selejtezőjének harmadik körében. Aztán mégsem a gazdagabb gárda örülhetett. Vannak még csodák. Csak oly ritkán.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Csodás góllal fordított a Fradi és jutott a Magyar Kupa döntőjébe

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés