Még mélyebbre süllyed a játékvezetés: most két elképesztő tizenegyessel fosztottak meg pontoktól, és ezáltal raklapnyi pénztől csapatokat. Hány bíró kell még?

Tavasszal a lesekről szólt a Bajnokok Ligája, sajnos rengeteg párharcban történt meccset és továbbjutást eldöntő, nagyon feltűnő baki, amiket ugye az asszisztensek nyakába lehet varrni. Most itt vagyunk a 2013–2014-es idény elején, és néhány napon belül több felháborító tizenegyest fújtak be játékvezetők. Az alapvonali segítő cinkosságával.

Elchében kezdődött, és nem az újonc hazaiakat segítették furcsa büntetővel a hosszabbítás pillanataiban, hanem a világ leghíresebb futballbrandjét, a galaktikus Real Madridot. Kezdjük azzal, hogy a Primera División hatodik fordulójában rendezett Elche–Real Madrid találkozó végén háromperces hosszabbítást jelzett a spori, a Carlos Sánchez–Pepe találkozás pedig a 95. percben történt. "Jó, lejárt az idő, de ezt a szögletet még hadd rúgják már be, mégiscsak ők a Real Madrid..." Jött a szöglet, aztán Pepe belekarolt a hazai védőbe, egy ipponnal földre vitte és... büntető. Ronaldo természetesen bevágta, és ünnepelt a fővárosi gárda, volt is mit, kínos lett volna pontot hagyni a biztos kiesőnek tűnő újoncnál.

Bárcsak tudnám, mit látott az amúgy jól helyezkedő, megfelelő helyen álló Cesar Muniz Fernández játékvezető (nagy képen), amit az ezt megelőző 94 percben nem! Két játékos minimálisan összeakaszkodott, ilyen eset tizenkét kötőjel tizenöt darab van egy meccsen. A labdát semmiképp sem érte volna el a Real-játékos, aki egyébként sokkal inkább szabálytalan volt a villámgyors lerántásával. Hangsúlyozom, mindez a háromperces hosszabbítás ötödik percében, egy–egyes állásnál. Semmi sem indokolta az ítéletet. Majdnem semmi. Szerintem az Elchének nem fújta volna be Muniz.

Haladjunk tovább, a következő eset még nagyobb horderejű, hiszen a Bajnokok Ligájában történt, ahol ugye jóval nagyobb pénzkötegek röpködnek, hogy egy kis képzavart is becsempésszek. Csoportkör, második forduló, Amszterdam. Gyűri egymást az Ajax és a Milan, a meccs nem jó, senki sem érdemel igazán győzelmet. De ezt aligha Jonas Eriksson sporttársnak kell eldöntenie. A hazaiak az utolsó percben egy szép fejesgóllal megszerezték a vezetést, már csak a hosszabbítás négy percét kellett volna kihúzniuk, hogy megszerezzék a továbbjutás szempontjából borzasztóan fontos három pontot.

A harmadik perc elejéig sikerült – akkor Mario Balotelli az Ajax tizenhatosán belül hátulról földre vitte a húszéves Mike van der Hoornt, amiért tizenegyest ítélt a játékvezető a Milannak. Vérlázító. Vérlázító, mert egyrészt ugye elég nyilvánvalóan nem történt védőfault, másrészt pedig főleg azért, mert mind a játékvezető, mind pedig az alapvonali segítő tisztán látta az esetet. Két szögből, takarás nélkül. A tizenhatosnál járó játékvezető előtt senki sem állt, vagyis pontosan látta, hogy a holland Balotelli előtt áll, úgy meg, ha nem is lehetetlen, de baromi nehéz földre vinni az olasz-ghánai óriást. Mondjuk a képek és a videó tanulsága szerint meg sem próbálta ezt Van der Hoorn.

És akkor a teljes történet mozgóképen. A hollandok értetlenül kérdezték a svéd sípost: "Mivan? Mii? Ezt komolyan befújtad, bazdmeg?"

A harmadik eset eltér az előző kettőtől, ahol ugye épp a büntetőt kapó volt vétkes, ráadásul mindkét esetben lerántásról van szó. Ebben az esetben egy véleményes szabálytalanság történt, vagy nem történt, egyedül a felháborodás volt hasonló méretű. És sajnos egy magyar érdekeltségű meccsről van szó, a tavasszal a Bayern–Barcelona találkozón minimum kettő, de inkább három szabálytalan német gólt megadó Kassai Viktor fújta be a Juventusnak a tizenegyest a Galatasaray ellen.

"Ez egy furcsa meccs volt, csakúgy, mint a büntető. Nem hiszem, hogy a Juventus enélkül képes lett volna gólt szerezni ellenünk, ráadásul nem is kellett volna megítélni a tizenegyest" – nyilatkozta Roberto Mancini, a Galatasaray frissen kinevezett olasz trénere.

Perdöntő felvétel nincs az esetről, de nemigen látszódik a fizikai kontakt, így marad a közhely: Kassai jól helyezkedett, pontosan látnia kellett az esetet.

Kár, hogy ugyanez elmondható Muniz és Eriksson sporttársakról is. A büntetőt belőtte Vidal, egyenlített az olasz bajnok, végül 2–2-re végeztek a felek.

Kínosan pocsék döntések – talán épp Kassai ítélete védhető egyedül, nem elfogultság miatt –, melyek nagyon durván belenyúltak a meccsbe, fontos pontokat vettek el, avagy épp adtak ajándékba. Mindezek az óriási és megmagyarázhatatlan hibák ugye úgy eshettek meg, hogy néhány méteres körzeten belül ketten is ott ácsorogtak, akik döntéshelyzetben vannak, semmi mást nem figyelve. Duplán lettek rosszabbak a sporik. Hányat kellene még odaállítani?

És mikor lesz olyan téves ítélet a 93. percben, mely a gyengébbnek kedvez...?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés