Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Borzasztóan hosszú böjt után ismét nézhetjük a mi kis magyar labdarúgásunkat, mely egyre inkább kezd hasonlítani arra a sportágra, amit a többi, sikeresebb országban űznek. Haza- vagy visszatérő válogatottak, UEFA-kupa-győztes, Ajax-nevelés és olasz bundázó – téli igazolási őrület az NB I-ben.

Érdekes és egyre izgalmasabb mozgás indult be a magyar labdarúgó-bajnokságban, egyre több klub anyagi helyzete stabilizálódik, egyre több magyar válogatott tér vissza az NB I-be, valamint egyre több nemzetközileg is jegyzett, valódi teljesítményt és eredményeket is felmutató légiós érkezik. Ez utóbbi tendencia megosztja a közvéleményt, egyre hangosabban hallani a károgókat, hogy a töménytelen mennyiségű légiós a gombamód szaporodó magyar tehetség elől szívja el a levegőt, ennél fogva a jövőnk épp oly sötét, mint a közelmúltunk.

Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyen kvalitású zsoldosok érkeznek a magyar fociba, igenis számít, hogy a honi tehetség Ibrahima Thiam-Iyanétől vagy Leonardo Santiagótól les el trükköket. Utóbbi ugyanis nem oly rég még a holland bajnokság egyik legjobb játékosa volt, és UEFA-kupa-győztes, mellesleg egykori brazil U20-as válogatott. Oda azért véletlenül vagy épp két zsák kávébabért senki sem kerül.

A magyar tehetség pedig utat törhet magának, ha tényleg annyira jó (lásd Kovács István, Varga Roland vagy Bódi Ádám), hogy ki tudja szorítani a légióst és nem menekül el a verseny elől a belga, holland vagy svájci másodosztályba. Hogy rendben legyen az üzlet, rendbe kell tenni a kirakatot. Ha jó a csapatod, jönnek a nézők, többen nézik a tévében is, kijut Európába, és több fiatal húz stoplist deszkás csuka helyett. Márpedig a jó külfölditől jobb lesz a csapat, emelkedik a bajnokság színvonala.

A Leonardo-, vagy Had-, vagy Vítor Gomes-féle légiósok ideédesgetése egyértelműen nem csak pénz kérdése. A Videotonnál, majd a Ferencvárosnál is látható volt, hogy a neves, sikeres játékosok az edző személye miatt képesek akár az NB I-ben is játszani. Ha egy gárdánál Paulo Sousa (majd José Manuel Gomes) vagy Ricardo Moniz irányítja a tréningeket, szemel ki és tárgyal, akkor jóval könnyebben csábul el egy olyan focista is, aki korábban portugál utánpótlás- vagy felnőttválogatott, vagy épp UEFA-kupa-győztes volt.

Szóval érdekes jelenségnek lehetünk szemtanúi, hiszen nem csak a szabadon igazolható és ténylegesen használható külföldiek választják egyre többen Magyarországot, hanem a korábban légiósnak álló magyar válogatott játékosok is szivárognak hazafelé. Egyelőre ugyan leginkább kényszerből, újra felépíteni önmagukat, pályafutásukat, de ez a tendencia egyértelműen kimozdíthatja a mi kis focink megrekedt szekerét a bűzös posványból.

A 2012–2013-as szezon téli átigazolási időszakában Lázár Pál, Kádár Tamás és Juhász Roland is magyar klubot választott. Ugyan a három válogatott hátvédből utóbbi kettő csak fél évre kölcsönbe érkezett, minden magyar pályán töltött perc segít a felemelkedésben. Az ugyanis nem kérdés, hogy a válogatottban 76-szor szereplő Juhász miatt többen fognak kimenni a Videoton meccseire, sőt, talán valamivel több kisiskolás akar majd futballista lenni. A középhátvéd fél éven belül lett ünnepelt sztárból kirekesztett, ignorált személy az Anderlechtben, de erről már meséltünk. Kvázi elmenekült.

Videoton

Az, hogy a Videotont választotta, cseppet sem meglepő, hiszen anyagilag a legstabilabb klub Magyarországon, ráadásul a nemzetközi vizeken sem süllyedt el (olyan gyorsan). Juhász persze hiába az egyik legjobb magyar labdarúgó, bérelt helye neki sincs a kezdőcsapatban, ugyanis hátul nagyszerűen teljesít a Vidi: a tizenhét forduló alatt mindössze 15 gólt kapott, a korábbi portugál válogatott Marco Caneira (egy újabb neves légiós) és a fiatal brazil, Paulo Vinícius jó kis párost alkottak. Minden bizonnyal utóbbit pöckölheti ki Roli. De nem csak Juhász érkezett, a támadó Arturo Álvarez jelenleg is salvadori felnőttválogatott, a középpályás Vítor Gomes pedig portugál utánpótlás-válogatott volt.

A Vidinek nem kell már megosztania erőit, nem kell eszetlenül rotálni a játékosokat, és nem csak azért, mert kurtán-furcsán távozott Paulo Sousa és a helyére érkezett honfitársa, José Manuel Gomez, hanem mert már nincs az Európa-liga. A tavasszal majd sokkal inkább a támadófocit erőltető, masszív kerettel bíró fehérváriak komoly erőket vonultatnak fel, hogy minimum a dobogóra felérjenek, ami alapelvárás. A Debrecen két-, az MTK hatpontnyi távolságra van. Nem lehetnek nyugodtak.

Győri ETO

No de nem illendő a negyedik helyezettel kezdeni az elemzést, bár az tény, hogy az igazolási őrület legnevesebb szereplője Juhász Roland volt. Persze a hatpontos előnnyel az első helyen telelő Győri ETO sem ült a babérjain, vagyis a tetemes előnyén, remek – ez kéretik minden esetben így érteni: magyar szinten – játékosokkal töltötte fel keretét. Elküldött a vezetőség és Pintér Attila négy felesleges légióst, a helyükre pedig érkezett négy külföldi és egy korábbi magyar válogatott spíler. Marián Had és Lubos Kamenár a szlovák, a korábbi győri kedvenc, Tarmo Kink az észt, Giorgi Kvilitaia pedig a grúz (utánpótlás-) válogatott mezét húzhatta magára. Had ballábas védő, Kink szintén ballábas és támadó, a grúz kölyök (19 éves) középcsatár, Kamenár pedig kapus. Utóbbi még nem a tavasz embere lesz, hanem a minden bizonnyal nyáron visszavonuló Sztevanovics utódja.

A magyar játékos pedig a mindig, így most is sérült Farkas II Balázs, aki 18 évesen, hat éve mutatkozott be a válogatottban, ám az akkori három pályára lépést nem követte újabb. Debrecenből hozták el, hátha lesz még belőle labdarúgó. Varga Rolandot már sikerült felépíteni Győrben, talán Farkast is visszakapjuk.

MTK, Debrecen, Honvéd

Az MTK jó szokásához híven nem rámolta ki a keretét, Garami Józsefékre sosem volt jellemző a nagy vásárolgatás, ráadásul a vezetés sem emellett tett esküt, ők az utánpótlásra támaszkodnak. Így aztán Könyves Norbert távozása után sem a menedzserek számait kezdték el kétségbeesetten keresgélni, hanem csatasorba állították Besét és Vasst. És elhappolták a Vasastól Varga Szabolcsot. Róla szerintem még hallunk.

Debrecenben sem mentek el napok azzal, hogy bemutatkozzanak az új arcok: Luis Ramos egy rövid kecskeméti kitérő után feszít újra piros-fehér mezben, Mamadou Wague pedig a francia másodosztályból érkezett. Mindketten azért, hogy felváltva, vagy közösen, valahogy pótolják a Bundesligában szerencsét próbáló Varga Józsefet, a csapat korábbi legjobbját.

A Honvéd bajba kerülhet, mivel komoly kockázatot vállalva, nehéz szívvel megvált olyan neves légiósoktól, mint Dieng Cheikh Abass, Boris Bjelkanovic, Donato Bottone, Ibrahima Thiam-Iyane, Marko Rajics, Joel Toe és Marko Vidovics... A szomorú téli napokon, reményvesztetten kénytelenek voltak még jobb külföldiekkel kiegészíteni szerény légiós-kontingensüket, így láthatjuk tavasszal a Raffaele Alcibiade, Leandro Martínez, Claudiu Pascariu, Davide Lanzafame kvartettet. Közülük utóbbi a legérdekesebb, mert egyrészt veretes Serie A-s múltjával az egyik legjobb külhoni labdarúgó lehet(ne), másrészt viszont nem titkoltan bundázott. A derék Davide vallomást tett az olasz hatóságoknak, miszerint a Bari színeiben eladtak pár meccset a játékosok, ő maga is többször zsebre vágott néhány ezer eurót. El fogják meszelni, de addig is nyugodtan játszhat a magyar bajnokságban...

Ferencváros

Abban egyetérthetünk a legtöbb értékelésre, jóslásra felkért szakemberrel, hogy a tavasz meglepetéscsapata a Fradi lehet. Ha egyáltalán bárkit is meglepetésként érne az, hogy három pontot ledolgozva a dobogóra ér az a gárda, mely hazai pályán augusztus óta veretlen, és az ősz végén rendszeresen egy–két gólos hátrányból szerzett egy vagy három pontot. Olyan Fradit láthattunk újra, mely nem ismer elbukott meccset, elveszett labdát, nem elégszik meg egy ponttal. Remek kondi, letámadás, gyors szélsők, rengetek beadás és Böde Dániel – ez jellemezte az ősz végi Fradit. (Ja és a sok elkerülhető kapott gól.) Nos ehhez képest most még tovább erősödtek a zöld-fehérek, érkezett ugyanis a fiatal brazil bekk, Júnior Fell, az Ajax-nevelés Stanley Aborah, a villámléptű holland szélső, Quenten Martinus, valamint egy Leonardo nevű támadó.

Róla azért nem árt tudni, hogy ugyan séma neve van, de a brazil fickó nem akárki a szakmában – a volt brazil U20-as válogatott szélső 2002-ben UEFA-kupát nyert a Feyenoorddal, majd 2007-ben Holland Kupát és Szuperkupát zsebelt be az Ajaxszal, tavaly pedig osztrák bajnok lett a Salzburggal. Ahol Ricardo Moniz volt az edzője. Novemberben már egy portét közöltünk a holland szakemberről, telitalálat volt Détárit leváltani a PSV-nél, a Tottenhamnél, a Hamburgnál és a Salzburgnál is megforduló trénerre. Nem csak azért, mert roppant felkészült, alázatos és egyfolytában dolgozik, hanem mert olyan légiósok választják miatta a Fradit, akik tényleg jobbak a magyaroknál.

Leonardo a csatárgondokat lenne hivatott orvosolni az FTC-ben, amit jómagam azért nem értek, mert a tömzsi játékos világ életében szélsőt játszott, és a mutatói sem azt bizonyítják, hogy félelmetes gólvágó lenne (198 meccs/29 gól). Ő maximum Bödének tud segíteni még több gólt lőni, feltéve, ha fizikailag is rendbe teszi Moniz.

A télen tehát picit tovább erősödött az NB I, nagyszerű játékosok érkeztek, a legtöbb csapat kiváló körülmények között, jó időben, külföldön edzőtáborozott, és szakmailag is egyre több csapat kerül jó kezekbe. Remélhetőleg ez a nézőszámban is tükröződik majd, meg persze nem utolsó sorban a színvonal folyamatos emelkedésében.

Az élmezőny téli játékosmozgása

Győri ETO

 • Érkezők: Farkas II Balázs, Marián Had, Tarmo Kink, Giorgi Kvilitaia, Lubos Kamenár
 • Távozók: Jarmo Ahjupera, Valentin Babic, Mihai Dina, Marko Dinjar, Simon András (Haladás, kölcsönbe)

MTK

 • Érkezők: Varga Szabolcs
 • Távozók: Djordje Djurics, Könyves Norbert, Szasa Macura

Debrecen

 • Érkezők: Luis Ramos, Mamadou Wague
 • Távozók: Birtalan Botond, Farkas II Balázs, Nenad Kiso, Yannick Mbengono, Roguy Méyé, Varga József, Varga Róbert

Videoton

 • Érkezők: Arturo Álvarez, Filip Pajovics, Juhász Roland, Vítor Gomes, Zsótér Donát
 • Távozók: Renato Neto, Kaká, Walter Lee, Lencse László, Nagy Dániel, Sándor György, Jeff Silva, Somodi Bence

Bp. Honvéd

 • Érkezők: Raffaele Alcibiade, Davide Lanzafame, Leandro Martínez, Claudiu Pascariu, Bobál Gergely, Lőrinczy Attila, Filip Holender
 • Távozók: Dieng Cheikh Abass, Boris Bjelkanovic, Donato Bottone, Faggyas Milán, Filip Kosztics, Ibrahima Thiam-Iyane, Marko Rajics, Anatolis Alexis-Sundas, Joel Toe, Marko Vidovics, Vólent Roland, Csábi Mihály

Ferencváros

 • Érkezők: Júnior Fell, Quenten Martinus, Stanley Aborah, Leonardo, Csilus Tamás
 • Távozók: Beliczky Gergő, Busai Attila, Grúz Tamás, Máté János, Menyhárt Attila

DVTK

 • Érkezők: Kádár Tamás
 • Távozók: Igor Gal, Halgas Tibor, Szavo Rakovics, Jeff Silva,Youssef Sekour

(Fotó: Europress/AFP, Europress/Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.