Új sorozatunkban sorra vesszük a férfiak számára kissé idegen, de annál hasznosabb zöldségeket.

Mi mással is indíthatnánk a sort, mint magáéval a fejes salátával? Ezt még nagy ritkán az iskolai menzákon is bevetették a mundér becsületét menteni akaró konyhások, ám leginkább a salátalében úszkáló döglött hangyák maradtak meg emlékeinkben róla. Pedig a jól elkészített fejes saláta (Lactuca sativa) már az ókori rómaiaknak is kedvelt csemegéje volt, de Magyarországon is az egyik legrégebb óta termesztett kultúrnövénynek számít.

Nálunk főként tavaszi növénynek számít, pedig gyors növekedése miatt egy évben akár többször is „szüretelhetünk” salátát, így folyamatosan biztosíthatjuk szükségletünket belőle. Kínában például nem csak a levelét, de szárát is felhasználják, és főzve fogyasztják – a magyar konyhaművészet viszont leragadt a levél salátaként fogyasztásánál, illetve a hidegtálak és szendvicsek elmaradhatatlan kelléke. A kesernyés íz annak a jele, hogy a növény túlérett, ha „felmagzik”, akkor már nem fogyasztható. Eredetileg azonban alapállapotban is kesernyés volt, a francia nemesítőknek köszönhetjük, hogy ma már egyáltalán nem az.

A fejes saláta kalóriát alig (17 kcal, 71 kJ/100 gramm), vitaminokat és ásványi anyagokat viszont annál nagyobb mennyiségben tartalmaz: C-vitamintartalma a legjelentősebb, de sok benne a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin is. Fontos még a béta-karotin-tartalma is – ez az A-vitamin elővitaminja.

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a salátafogyasztás segít abban, hogy jól aludjunk: meglepő, de ezt a modern orvostudomány is elismeri. Érdekesség, hogy tartalmaz egy lactucarium nevű anyagot (a latin névben a lac előtag arra utal, hogy a növény tejnedvet ereszt, ha szárát megsértjük), amely enyhe bódító tulajdonsággal rendelkezik, és még köhögéscsillapító is. Előbbit már az ókori egyiptomiak is tudták, ám csak a XIX. századi Lengyelországban kezdték el hivatalosan is kutatni. 1898-ban aztán az Egyesült Államokban elsőként szabadalmaztatták a lactuarium-alapú nyugtatószereket.

Ez az a növény, ami az egészséget jelképezi a McDonald’s nem túl zöld étlapján, rá is feküdtek arra, hogy becsületesen kihangsúlyozzák a jelentőségét.

A gyors fogyás, a megfelelő vitaminpótlás és a nyugodt álom titka tehát nem más, mint a fejes saláta!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Bajba került a sznúkeres miután azt mondta, büdös a vb helyszíne

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés