Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szinte senki nem mondhatja el magáról, hogy még sosem vérzett az ínye. És ha így tesz, akkor elképzelhető, hogy nem mond igazat, vagy még inkább, hogy nem tud róla. Az ínyvérzés ugyanis az egyik leggyakoribb szájüregi betegség, a fogínygyulladás (gingivitis) egyik tünete, ami 10 szájból 9-ben kimutatható.

Vedd komolyan!

A gyulladt íny esztétikailag sem túl vonzó, valamint általában rossz lehelettel is jár, a reklámból jól ismert zöldalmában hagyott vérnyomokról nem is beszélve. Fontos azonban tudnunk, hogy a komolyabb fogágybetegségek előfutára vagy kísérő jelensége is lehet, ami már nagyobb aggodalomra adhat okot. A fogágy gyulladása ugyanis a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat.

Mi az oka?

A fogínygyulladást sok minden okozhatja, azonban a leggyakoribb formája a fogakon található plakk kiváltotta gyulladás. Ez elméletileg megfelelő fogmosással megszüntethető. Azonban előfordul, hogy bizonyos helyeken még így is nagyfokú vérzést tapasztalunk. Ínyvérzés leggyakrabban olyan területeken keletkezik, amik nehezen tisztíthatóak a hétköznapi módszerekkel. Ez többnyire a fogközöket jelenti, de a fix fogpótlások (hidak, koronák) körül és alatt, rögzített fogszabályozók mellett szintén könnyebben alakul ki ínygyulladás.

Mit tehetsz?

A fogközöket általában egyedül fogmosással nem lehet tisztán tartani. A fogselymezés túlzásnak tűnik egyeseknek, de sokkal hasznosabb (és fontosabb), mint azt elsőre gondolnánk. Ennek az az egyszerű oka, hogy a fogközben megtapadt plakk, amit nem szed le a fogkefe, háborítatlanul fennmarad, és egy idő után olyan agresszív mikroorganizmusok szaporodnak fel benne, amik megtámadják az ínyt. Ezek a szó szoros értelmében ragadozók: az ínyből távozó és a vérből származó fehérjékkel táplálkoznak. A trükk tehát az, hogy megfelelő időközönként eltávolítsuk őket, mielőtt feldúsulnának a lepedékben. Naponta legalább egyszer (de inkább kétszer).

Ez mindig első sorban mechanikai tisztítást, azaz fogmosást és utána fogsejmezést jelent. Nem baj, ha vérzik. Fennálló ínygyulladáskor sokszor már az érintés is elegendő a vérzés kiváltásához, de eleinte meg kell kicsit gyötörnünk az ínyt ahhoz, hogy meggyógyulhasson. Nem kell azonban túlzásba vinni az erőt, közepes nyomással és kis körkörös mozdulatokkal nagyobb eredményt érhetünk el, mintha bikából rányomjuk. Még jobb ilyen szempontból az elektromos fogkefe.

Vészhelyzetben

Vannak viszont olyan helyek, amiket a fentiek egyikével sem lehet megfelelően tisztítani, mint például megnyílt fogközök és a fogpótlások környéke. Ezekre a területekre fejlesztették ki az úgy nevezett fogköztisztító keféket, melyek apró üvegmosó kefékre emlékeztetnek. Ha pedig a mechanikai tisztítás megtörtént, megtoldhatjuk a hatást utólag egy hatékony szájvízzel, vagy szájzuhannyal, de ezek sosem helyettesítik azt. A használt fogkrém fajtája sem döntő jelentőségű, de a kifejezetten vérző ínyre javasolt fogkrémek általában hatékonyak.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.