A bohózat szereplői

L. Suárez, futballszempontból többszörösen büntetett előéletű uruguayi állampolgár, a Liverpool FC labdarúgója. Agresszív.

P. Evra, erősen kétes szavahihetőségű bizonyítvánnyal rendelkező francia állampolgár, a Manchester United játékosa. Konfabuláns.

J. Terry, erkölcsileg nem épp feddhetetlen angol állampolgár, a Chelsea FC futballistája. Hobbija a házasságtörés, lehetőleg csapattárs menyasszonyával.

F. Capello olasz állampolgár, az angol válogatott szövetségi kapitánya. Nagy-Britanniában mérsékelt népszerűségnek örvend.

F.A., azaz az Angol Labdarúgó Szövetség. Enyhén ki- és beszámíthatatlan.

W. Brigde, a történtek idején a Manchester City játékosa. Lúzer.

A. Ferdinand, a válogatott R. Ferdinand öccse, a Queens Park Rangers játékosa. Fekete p*** Sértett.

Egy csomag Negro.

Prológus

Rio Ferdinand öccse, Anton még októberben jelenti az FA-nek, hogy a Chelsea játékosa, John Terry rasszista kijelentést tett rá („you black cunt”) a két csapat egymás elleni mérkőzésén.

Első felvonás

A Liverpool-Manchester United mérkőzés 58. percében Evra és Suárez összekülönböznek. Öt perccel később Suárez szögletet harcol ki, ekkor újabb szóváltás történik közöttük. Ezt később Evra úgy adja elő, hogy Suárez „leniggerezte”. Tízszer. Mindez a meccs jegyzőkönyvébe nem kerül be, de mivel az öltözőben később jelzik a játékvezetőnek, ő utólagos jelentést ír róla a szövetségnek – amely természetesen kivizsgálja az ügyet. Az esetről sem videós, sem hangi bizonyíték nincs, a játékvezetők, a csapattársak és az ellenfelek sem hallottak semmit. A Liverpool FC játékosai kiállnak Suárez mellett: a következő meccs előtt mindannyian Suárez-arcképes pólóban melegítenek, az illetékes tagadja az őt ért vádakat.

Második felvonás

A bíróságon Evra a niggerezést fekázásra, a mennyiséget ötre mérsékeli. Suárez elismeri, hogy használta a negro kifejezést, amely hazájában nem pejoratív – ő pedig semmilyen rasszista szándékot nem óhajtott közvetíteni vele.
A bíróság nyelvészekkel cáfolja ezt – a nyelvészek munkaköri leírásában nem foglaltatik benne az, hogy felvessék a t. bíró úr előtt, vajon a francia anyanyelvű Evra spanyol nyelvtudásában miért is kell annyira megbízni. Az FA nyolc meccsre eltiltja Suárezt, továbbá negyvenezer fontos büntetést ró ki rá. Az elítélt elnézést kér a sajtóban, de kihangsúlyozza, sosem volt rasszista, nem ezért kér bocsánatot (Suárez felmenői közt van afro-amerikai is).

Tények: Evra ezelőtt többször megvádolt már rasszizmussal másokat is. Evra elismerte, hogy egy ízben Suárez édesanyjának nemesebbik felét szidta, mielőtt az az n-betűs szót használta volna. Slusszpoén: Evra saját bevallása szerint „ledélamerikaizta” Suárezt.
Kérdés: A fentiek tükrében hogyan kaphat valaki nyolcmeccsest eltiltást a vádló erősen kusza vádpontjai és a bizonyítékok mindennemű hiánya esetén?

Harmadik felvonás

Egy valószínűsíthetően nem Liverpool-drukker bulvárlap az ítélet után pár nappal nyilvánosságra hozza Evra 2004-es videóját, amelyben akkori klubja, a Monaco következő ellenfelét szidja, mégpedig a Suáreztől annyira zokon vett n-betűs szóval. Íme, a kultúrember:

Kérdés: Vajon miért nem pár nappal előbb került elő ez a videó – és ha már előkerült, az FA miért nem mérsékelte Suárez büntetését? (Értésére adták: ha fellebbez, csak súlyosbításra számíthat.)

Negyedik felvonás

A soron következő Manchester United-Liverpool meccs előtti kézfogásnál Evra kissé visszahúzza kezét, Suárez pedig nem nyújtja oda sajátját. Evra ekkor agresszívan utána nyúl Suárez karjának és megrángatja. A MU játékosa, Rio Ferdinand (Anton, a leniggerezett Ferdinand bátyja, ugye emlékszünk?) erre reagálva nem nyújt kezet Suáreznek.

A gyökér jó modorú Evra a 2-1-es MU-győzelmet véletlenül épp Suárez orra előtt ünnepli - Phil Dowd játékvezető rángatja el a kedves srácot.

Közjáték

Johnt Terry (ez idő szerint még az angol válogatott csapatkapitánya!) február 8-án (Suárezzel ellentétben) nem jelent meg Westminsterben, a rasszista vádak miatti bírósági meghallgatáson.

Megjegyzés: John Terryt egyszer már leváltották a szövetségi kapitányi posztjáról 2010-ben, ugyanis kiderült, hogy szexuális viszonyt folytatott csapattársa, Wayne Bridge menyasszonyával – aki Terry feleségének öribarija volt egyébként. Ezzel sem a szövetségnek, sem más illetékesnek semmi problémája nem volt, Terry hamarosan ismét viselte a kapitányi karszalagot. A felszarvazott Bridge lemondta a válogatottságot, és a következő Chelsea-Manchester City meccsen nem fogadja Terry kézfogását.

Ötödik felvonás

Az FA-nek némi fáziskéséssel bár, de leesik a papírtantusz: orbitális öngólt lőttek Suárez ítéletével. Amíg ugyanis az uruguayit nyolc meccsre tiltották el negrózásért, addig az Európa-bajnokságra készülő angol válogatott csapatkapitánya egy niggerező. Mit tesz erre a bölcs szövetség? Elveszi Terry karszalagját (a bírósági ítélet még nincs meg, de ha nyolc meccs alatt megússza, akkor már kész is az újabb botrány). Aprócska gond, hogy minderről szinte tájékoztatni is elfelejtik Fabio Capellót, aki még (lelke rajta) akkor is kiállt Terry mellett, amikor az védhetetlenül paraszt volt Bridge-dzsel szemben. Mit tesz erre a nem bölcs, de hirtelen haragú Capello? Lemond. Ugyanis nem hajlandó tovább dolgozni egy olyan szövetségnek, amely meg sem kérdezi a legalapvetőbb kérdésekről. (Kedves Fabio, bárcsak ennyi baja lenne az FA-nek!)

Na, így esett, hogy Suárez negrózása az angol szövetségi kapitány állásába került. Ja, jelölt is van már a helyére, ’Arry Redknapp, aki saját bevallása szerint írni és olvasni se tud valami jól, de jelenleg harmadik a Tottenhammel a bajnokságban.

Epilógus

(Shakespeare után szabadon)
Most uraim, jó'tszakát. -
Fel, tapsra hát, ki jó barát,
S Patrice Luis megjavitja magát.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A City középpályása odaszúrt a Real Madridnak: Csak egy csapatot láttam a pályán

További cikkeink a témában