Az eindhoveni Európa-bajnokságon szerzett bronzérem után a női vízilabda-válogatott sikeresen kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Az eindhoveni Európa-bajnokságon szerzett bronzérem után a női vízilabda-válogatott tegnap sikeresen kvalifikálta magát a 2012-es londoni olimpiára. Hogyan sikerült a magyar női vízilabdázókból egy ilyen nagyszerű teljesítményt nyújtó csapatot kovácsolni? A tudatos csapatépítésben kiemelkedő szerepe volt a team coaching-nak, melynek segítségével 2011 decembere óta Sárvári György, a Neosys ügyvezető igazgatója és coach-a intenzíven támogatta a magyar női vízilabda-válogatottat a felkészülésen. De mi is a team coaching és hogyan járul hozzá egy csapat kiválóságához az üzletben és az élsportban?

Az üzleti szférában alkalmazott team coaching azt jelenti, hogy a munkahelyzetekben együttműködő csoport tagjai az őket aktuálisan foglalkoztató konkrét problémákkal dolgoznak. A megértés ereje és a felelősségek felvállalása az adott probléma kapcsán változást hoz létre egyéni szinten és a csapat működésében egyaránt.

A női vízilabda csapat esetében ugyanez a módszertan nagyon eredményesen működött. A sportolók a meccsek után közösen feldolgozták a medencében felmerült problémákat. A feldolgozásoknál a csapattagok nyíltan és őszintén felvállalták egymás előtt a nehézségeiket, és támogatást nyújtottak egymásnak a megértésben és a továbblépésben. Sikeres meccsek után pedig a játékosok nyíltan beszéltek a sikerhez való egyéni hozzájárulásukhoz és pozitív visszajelzéseket adtak egymásnak. Ez a nyílt, őszinte az egyéni hibákat és a sikereket egymás előtt felvállaló együttműködés, valamint a folyamatos közös meditáció a csapat egységét olyan szintre emelte, amely az egyéni teljesítmények összegét meghaladó csapatteljesítményt eredményezett.

Ahogy Sárvári György az Európa-bajnokság előtt mondta: „a közös cél és az eredmény nagyon fontos, ugyanilyen fontos azonban a közös öröm, az értelmes önfeláldozás a másikért, a lemondás az individuális érdekekről, és a csatlakozás az egység erejéhez. Az együttműködés közös energiája örömet ad és nagymértékben erősíti a tagok egyéni energiáját, sőt az egyéni kibontakozás esélyét is. Aki sportol, tudja, hogy milyen romboló az egyéni érdek csapat fölé való emelése. Aki csapatban dolgozik, tudja, hogy az egyéni céloknak a csapat céljai fölé rendelése meggátolja és csökkenti a csoport üzleti sikerét.”

A csapat egysége óriási erőtöbbletet jelentett, ami, reméljük, az olimpián is sikerre viszi majd a magyar női vízilabda-válogatottat.

Akit a team coaching és a sport kapcsolata mélyebben érdekel, május 16-án részt vehet egy konferencián, amelyen Sárvári György (Neosys-ügyvezető), Pál Árpád (Concorde-vezérigazgató), Beck György (Vodafone-elnök), Merész András (a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya) és Drávucz Rita (csapatkapitány) mondják el a tapasztalataikat arról, hogy miért fontos nekik a coaching és a team coaching. A konferencia háziasszonya Krizsó Szilvia (újságíró, televíziós műsorvezető) lesz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Xabi Alonso döntése miatt egy portugál edző lett a Liverpool A-opciója

A világ legkeresettebb edzője a Liverpoolt és a Bayern Münchent is visszautasítja?

További cikkeink a témában