Nyilvános viták tulajdonos és edző között, kirúgás, majd visszavonása – minden idők egyik legröhejesebb, vagy inkább legszánalmasabb tragikomédiája a magyar fociban.

Aki a magyar labdarúgás csecsén nőtt fel, magába szívhatta az anyatejjel a káoszt, a korrupciót, a dilettantizmust. Aki kicsit is közelebb lépett, és hajlandó volt időt és energiát nem pazarolva benézni a színfalak mögé, nagyon kevés dolgon lepődik már meg. Ám ami az elmúlt másfél hónapban Pécsett zajlik, az egészen megdöbbentő, ilyen mélyre nagyon kevés szereplő süllyedt az NB I-es színházban. Nem nagy bátorság kijelenteni, hogy minden idők egyik legkínosabb csörtéje zajlik a PMFC-Matias elnöke és újdonsült ex-edzője között.

Az egész hacacáré november elején kezdődött, amikor is a Pécs tulajdonosa, Matyi Dezső forradalmi és talán példaértékűen nyílt és őszinte nyilatkozattal sokkolta Supka Attila edzőt, a pécsieket, de leginkább mindenkit, akit érdekel a futball. A hat év alatt tíz edzőt fogyasztó és temérdek pénzt költő könyvkirály a bama.hu-nak kifejtette, hogy Supka a nyáron mindent megkapott, amit kért, annyi pénzt költhetett labdarúgókra, amennyit még Pécsen soha senki. És az edző nyugtázta is, hogy ezzel a kerettel bátran neki lehet vágni a szezonnak, el lehet érni a kitűzött célokat: az első hat hely valamelyike a bajnokságban, illetve a Magyar Kupa kiemelt prioritást élvezzen, hogy ha lehet, jussanak ki a nemzetközi porondra – ergo lehetőleg döntőig kellett volna menetelni.

"Ehhez képest azt tapasztaltam, hogy amíg futott a szekér, mondjuk a Debrecen elleni mérkőzésig, addig minden csiriviri volt. Utána viszont folyamatosan azt hallottam, hogy a vezetőedző áthárítja a felelősséget, ami piszkosul nem tetszik! Ahelyett, hogy mindig másokban keresné a hibát, önkritikusnak kellene lennie" – mondta vérben forgó szemekkel a tulaj.

De ez még semmi, messzebbre is merészkedett Matyi úr, aki a kupakiesést nem tudta feldolgozni: "Övön aluli ütés volt, szándékos provokációnak minősítem! Miután a kupa kiemelt fontosságú volt, nem értem, miért nem az első csapat kezdett! Az edzőnek kutyakötelessége lett volna a legjobb csapattal kiállnia, s azzal, hogy ezt nem tette meg, kárt okozott a klubnak! Ezek után arcpirítóan szemtelennek éreztem a nyilatkozatát, amelyet az akkor pályára lépőkkel kapcsolatban mondott."

Ez volt tehát november elején, majd minden ment tovább a maga útján, Supka maradt a PMFC edzője. És hogy miért nem rúgta ki azonnali hatállyal? "Mert kíváncsi vagyok arra, hogyan oldja meg ezt a feladatot egy abszolút profi szakember, aki bizonyos helyeken már bizonyított. Egy az egyben neki köszönhető, hogy a PMFC ide jutott, hát most ne tőlem várja a »kényelmes« megoldást!"

Tökéletes háttér a nyugodt munkához.

Ha ezek után valahol fogadni lehetett volna, hogy marad-e az edző tavaszra is, csekélyke oddsszal adták volna az erre szakosodott irodák. Le is pörgött a maradék egy hónap a bajnokságból, jött is december 4-én a klub közleménye – „A PMFC-MATIAS tulajdonosa, Matyi Dezső és Supka Attila vezetőedző a mai napon megegyeztek, hogy nem folytatják tovább a közös munkát."

Supka tehát nem tudta meggyőzni a tulajdonost, hogy képes kirángatni a kátyúból a piros-fekete szekeret, de a novemberi őszinteség után a szakmai varázslat itt talán kevés is lett volna. Ilyen körülmények között képtelenség rendesen dolgozni, a tréner talán akkor sem tudta volna kihozni a keretből a maximumot, ha Mourinho, Ferguson és Guardiola minden szakmai és pedagógiai tudását importálhatta volna a fejébe. Hiszen ez a kellemetlen történet a játékosok szeme láttára, füle hallatára zajlott, így aztán nem sok tekintélye maradt Supkának az öltözőben.

Ám a fegyverszünet mindössze három napig tartott, ekkor Matyi úr újabb sajtótájékoztatót hívott össze, ami történelmi mélységekbe süllyesztette a pécsiek maradék presztízsét. Az újságírók és tévések kereszttüzében Matyi és Supka vívott szópárbajt, a tulaj interjúvolta beosztottját, aki igyekezett kulturáltan mosakodni. Egyik kutya, másik eb.

Epikus sajtótájékoztató

Az edző azt állította, jelenleg nincs szerződése, és már felmentették a munkavégzés alól. Ő már pakolt, amikor szóltak neki, jöjjön a tájékoztatóra. Matyi ekkor kérdőre vonta, hogy miért is van itt Attila?

Nehéz szavakkal kifejezni, mennyire volt szánalmas az a kabaréjelenet, ha lenne verseny a világ valaha volt legkínosabb sajtótájékoztatóinak, minimum közönségdíjas lenne a pécsi színmű. (Itt meg is lehet nézni. Érdemes. Mehet a popcorn a mikróba...) A nyilvános vita apropója és tárgya az volt, hogy a felmondás után három nappal Matyi visszahelyezte pozíciójába Supkát, amit a helyszínen tudott meg a tréner is. „Nem tudtunk megállapodni, öreg, tessék visszamenni a csapathoz és dolgozz tovább” – summázom a lényeget.

Supka állítólag egyben szerette volna a bankszámláján látni a végkielégítést, ami félévnyi havi apanázst jelentett – ebben sikerült megállapodni –, csakhogy a tulajdonos havi bontásban akarta csepegtetni azt a (Blikk információi szerint) tizenkét-millió forint körüli összeget. Vissza az egész, Supka az edző, érvénytelen a felmondás, élő szerződése van a szakembernek, ki lehet tölteni a 2015. június 30-áig szóló kontraktust; utánunk az özönvíz. Ja és mellesleg kap a feje fölé szakmai igazgatót, aki felügyeli munkáját, és nyilván bele is kotyog majd abba. Az első touché.

Ha azt gondolnád, ezzel megnyugodtak a kedélyek, óriásit tévedsz. Ha Supka azt gondolta, majd nyugodtan telnek az ünnepek, hatalmasat tévedett. Matyi Dezső és Feleki Attila, a klub ügyvezetője összedugta a fejét, és kiagyalták a tutit. Majd bevitték az újabb szúrást, elkezdődött a kivéreztetés: amint Supka hazaért Sopronba kipihenni ezt a borzalmat, amit persze jórészt magának köszönhet, már is jött az értesítés, hogy a következő munkanapon, hétfőn, 13 órára legyen kedves megjelenni Pécsett a klub székházában. Feladat van.

Videózni kellene, mester, mert sok a baj a csapattal, tegye már meg, hogy napi nyolc órában elemzi a csapat meccseit, a játékosok teljesítményét, a pálya talaját vagy épp a mindenkori ellenfélnek a középpálya tengelyében bal lábbal elkövetett taktikai szabálytalanságait… Élő szerződése van, nem lenne szerencsés megszegni, így Supka Attila visszaautózott Pécsre, és időben megjelent. Azóta csendben elemezget és nyel. Fent meg várják, mikor szakad el a cérna nála.

Elkezdődött a Ki bírja tovább idegekkel? című játék, a tét 12 millió forint. Győztes nincs, csak vesztes. A Pécs.

Tovább:
A sportrovathoz
A legfrissebb cikkekhez 
A Real Madrid nyeri a Bajnokok Ligáját? – José Mourinho elhagyhatja a királyiakat

(Fotó: pmfc.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Öt biztosan, de akár hat olasz csapat is szerepelhet a Bajnokok Ligájában

További cikkeink a témában