Nyakunkon a vizsgák, a szóbeli érettségi – és persze a kínkeserves tanulás. A Player segít, hogy könnyebben menjen!

Egy idő után kikészül az ember gyomra a rengeteg teától, a vérnyomása ugrál a töméntelen kávé miatt, a koffeintabletta kész életveszély – na jó, de akkor mit tehetünk, hogy megkönnyítsük sanyarú sorsunkat? Egyszerű: a megoldás kulcsa a természetben keresendő! Íme, a legjobb gyógynövények, étrendkiegészítők és tippek a jó jegyek eléréséhez.

Ginzeng

Évezredek óta használják élénkítőként, serkentőként (igen, abban az értelemben is) a Panax ginseng nevű növény hat-hétéves gyökerének porát. Olajokat, szaponinokat, fitoszterolt, szénhidrátot, vitaminokat tartalmaz. Sportolók is előszeretettel alkalmazzák, hiszen nem dopping, ellenben a fizikai állóképességet jelentősen növeli. Kemény hajtásban sokat dobhat rajtunk!

Q10 koenzim

Az egyik legnagyszerűbb vegyület arra, hogy egy hosszan tartó, komoly terhelést (mint egy alig alvós, magolós vizsgaidőszak) átvészeljen a szervezetünk. A Q 10 koenzim a test energiatermelési folyamatait javítja, ugyanis a szükséges mikrotápanyagok transzportját segíti közvetlenül a sejtekhez. Mindegy. A lényeg, hogy jól jön két vizsga közt!

Arany chia

Ez egy kevésbé ismert, ám annál hatásosabb gyógynövény, amelyet az aztékok titkaként is emlegetnek: ők fogyasztották ugyanis azért, hogy növeljék teljesítőképességüket. Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok vannak benne, valamint szinte az összes esszenciális aminosav, hatása a ginzenggel kiegészülve simán jelenthet egy-két érdemjegyet egy húzósabb vizsgán.

Ginkgo

A páfrányfenyő egy olyan növény, amely évmilliók óta változatlan génállománnyal rendelkezik. Kivonata javítja a memóriát, jó hatással van a vérkeringésre, a keringési rendszernek pedig a legproblémásabb részét „kéménysepri”: a hajszálérhálózatot. Ily módon még a szemedre is pompás hatással lesz, ami a sok éjjeli bagolykodás mellett nem elhanyagolható.

Guarana

Ennek a piros bogyónak a kivonatát egyre több italba, cukorkába rakják bele. Nem véletlen: lassan mindenki tudja róla, hogy úgy működik, mint egy természetes energiaital. A kávéval ellentétben nem hirtelen ad egy nagy energialöketet, hanem folyamatosan éberen tart.

Csokoládé

Nem városi legenda, hogy a csoki jót tesz az érettségiző vagy vizsgázó szerencsétlenekkel: sok suliban még meg is engedik, hogy bevidd vizsgára. A titok nyitja egyrészt a benne lévő cukor, ami gyorsan tuningolja a szervezetet elfogyasztás után. Aki azonban ennél többre vágyik, az szerezzen be vizsgára vagy tanulásra magas kakaótartalmú csokit, ugyanis a kakaóbab maga is élénkítő hatással bír. Lehet, hogy kevésbé édes, de hasznosabb!

Magnézium és B6-vitamin

Ez a kombináció segít abban, hogy az idegeid ne gubancolódjanak össze a második vizsganapra, és ne kapj sírógörcsöt a kérdések láttán. Ha fogyasztod, összeszedettebb leszel, jobban tudsz koncentrálni, aludni, és mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy kihozhasd magadból a maximumot.

Ami még fontos

Mindenféle hókuszpókusz kevés lesz, ha nem tartod be a legfontosabb alapszabályokat: igyál sok-sok tiszta vizet! Ha a szervezeted elkezd kiszáradni, nem lesz jó a közérzeted, fájni fog a fejed, ami miatt fájdalomcsillapítót kell bevenned – ezek pedig tompává tesznek majd. Ne zabálj! A nagy adag étel megterheli a szervezeted, hisz mire megemészted, kétszer elalaszol a Shakespeare-kötet fölött. Egyél többször, keveset, sok gyümölcsöt, zöldséget, mert az nem csak könnyebben emészthető, de vitalizál is. Éhezned viszont tilos: a fogyókúrát hagyd máskorra. A leolvadó zsírpárnák ugyanis sok elraktározott salakanyagot tartalmazhatnak, amelyek szint fejfájást okoznak.

Olvass még több vitaminról és táplálékkiegészítőről a Player herbária-sorozatunkban!

(fotó: designkultur.wordpress.com)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Távozik a Real Madrid csapatkapitánya

További cikkeink a témában