Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű fizikai stresszt élnek meg, ami szívrohamot is okozhat – derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

A tudósok brazil szurkolók nyálmintáját vizsgálták a csapatuk Németország elleni történelmi veresége alatt a 2014-es világbajnokságon. A kortizol hormonszintje ugrásszerűen megemelkedett, miközben a brazil válogatott 7–1-re kikapott a németektől az elődöntőben. Ez az ugrásszerű növekedés azért veszélyes, mert megnöveli a vérnyomást és megerőlteti a szívet.

Azok a rajongók, akik erős összetartozást éreznek a csapatukkal, hatalmas stresszt tapasztalnak meg a mérkőzés nézése közben” – mondta Martha Newson, az Oxfordi Egyetem társadalmi kohéziót vizsgáló kutatóközpontjának tudósa.

Összeroskadt brazil szurkolók a történelmi vereség után

A kevésbé elkötelezett szurkolók is megtapasztalják a stresszt, de nem ilyen szélsőséges módon” – tette hozzá.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a fontos meccsnapokon megnövekszik a szívrohamok száma a szurkolók körében.

A kortizol hormonszintje ugrásszerűen megemelkedett, miközben a brazil válogatott 7–1-re kikapott a németektől az elődöntőben

Az oxfordi kutatók 40 szurkoló nyálmintáit elemezték a 2014-es világbajnokság három meccse előtt, alatt és után. A legstresszesebb mérkőzés az elődöntő volt.

Newson szerint a stadionokban a meccsek után tompítani kellene a fényeket és nyugtató zenét kellene játszani. Hozzátette: a futballklubok fel kellene ajánlaniuk a szívmonitorozás vagy más egészségügyi vizsgálat lehetőségét a legelkötelezettebb rajongóiknak, akik a legnagyobb stressznek vannak kitéve.

Ez is érdekelhet:

(forrás: BBC, The Guardian, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.