A felfújható, a teleszkópos, a Porsche... – Szánkókörkép
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Aki még mindig gyerekes dolognak gondolja a szánkózást, nem is tévedhetne nagyobbat: egyre inkább terjed, sőt mára divatossá vált a sportág a felnőttek körében is. Felismerték ezt a szánkógyártók is, és egyre vadabb eszközöket kínálnak a feneked alá.

 1. 6/6


  A hagyományos

  Az egyszerűségnek is megvannak a saját gyönyörei, meg persze a nosztalgikus értéke. Gyermekkorunk szánkóját annak idején biztosan a legjobb szakemberek tervezték, ugyanis annak kinézete hosszú évtizedek alatt nem változott egy fikarcnyit sem. Előnye az új kor termékeivel szemben, hogy fából készül, így nem kell félned attól, hogy a vékony műanyag eltörik egy ütközésnél vagy esetleg fának csapódásnál.

  Ha van még otthon elfekvőben egy ilyen szánkód, nyugodtan menj ki vele a hóra: egy ütközésnél úgyis megmutatja mindenkinek, ki a domb királya. Manapság már nem lehet olyan sok helyen szánkót kapni, de télen nagyáruházakban, sport- és barkácsboltokban szokott lenni egy-két modell, főleg a hagyományos fajtából. Vásárlás előtt mindenképpen nézd meg jól a kiválasztott terméket, ugyanazt a szánt sokféle minőségben megkaphatod. Gyermekkorod szánkóját körülbelül tízezer forintért viheted haza.

 2. 5/6

  A prémiumkategóriás

  Rakj még egy nullát egy hagyományos szánkó ára után, és megkapod, mennyibe kerül a Porsche dizájnszánkója. A német cég termékét ugyanazok a mérnökök tervezték, akik a legendás autóikat is, így a kinézetre és a minőségre biztosan nem lesz panaszod. Az acéltalpakkal megerősített alumíniumváz állítólag verhetetlen sebességet biztosít a pályán, így nem csak a letisztult, a minőséget (és az árat) már távolról is égbe kiáltó vonalvezetés, hanem a szánkó gyorsasága is elismerést vált ki a domboldalon. Ilyen egy igazi csajozós szánkó!

 3. 4/6

  A felfújható

  A felfújható szánkók ötlete igazán egyszerű: ha úgyis mindenki imádja a felfújható játékokat a vízparton, és egyébként azok eszméletlenül jól csúsznak a havon, akkor miért ne lehetne egy kifejezetten domboldalakra szánt verziót gyártani belőle? Gyártanak, méghozzá nagyon sokfélét: a kör alakútól kezdve a képen látható áramvonalasabb formákig a választék szinte határtalan.

  Azok számára jó hír, akik az esetleges kilyukadástól tartanak, hogy ezen szerkezetek alja megerősített védelmet kapott, így állítólag nem olyan könnyű kárt tenni benne, mindazonáltal csak vastagabb havon javasoljuk a használatát. Külön hasznos, hogy a szánkószezon után egyszerűen leeresztheted, a tárolással tehát biztosan nem lesz problémád. Az ár négy számjegynél indul, a márkásabb példányokért viszont már hat számjegyű összeget kell a boltban hagyni.

 4. 3/6

  A kormányos

  Eleged van abból, hogy legfeljebb a lábaddal tudod befoláyolni, merre megy a szánkó? Vedd kézbe az irányítást! Az acélváz igazi kuriózumokat rejt: a csúszásmentes kormány, a fék- és a lengéscsillapító rendszer hallatán már-már azt gondolhatnád, egy igazi jármű van alattad. Ez már olyan szánkó, amit direkt felnőtteknek terveztek, a teherbírása is ehhez mért: egy termetesebb vagy két kisebb ember nyugodtan csúszhat vele. Kanyargós domboldalakra mindenképpen ajánlott a kormányos remekmű, amit körülbelül ötvenezer forintért vihetsz haza.

 5. 2/6

  A teleszkópos

  Felejtsd el a hátfájást egy hosszú átszánkózott nap után: az AluRunner high-tech szánkójának legszembetűnőbb része egy állítható keménységű, tizenkét centis teleszkóp, amelyet mindig az utas tömegéhez vagy a terepviszonyokhoz igazíthatsz. A talpak tervezésekor a sílécek felépítését vették alapul, ezért kiváló csúszási tulajdonságokkal rendelkezik. A beépített kézifékkel is rendelkező szánkó alumíniumvázat kapott, amelyet pillanatok alatt tizenhat centi magasra hajtogathatsz össze, így a nyári tárolással sem lesz problémád. Az űrhajósok szánkója százezer forintba kerül.

 6. 1/6

  A lopakodó

  A mostanság felkapott szénszál a szánkóiparba is betört: Snolo Stealth-X-et hat évig fejlesztették, és várhatóan az idei hószezonban debütál. Az új-zélandi tervezők nem bíztak semmit a véletlenre: a lopakodó repülőgépektől kölcsönzött vonalvezetés és a fekete szénszál párosításával olyan szánkót sikerült összehozniuk, ami valóban tiszteletet parancsol a havon. Az első talp lábbal kormányozható, a kanyarodással sem lesz problémád a lejtőn lefelé menet. Amikor pedig leértél, összehajthatod és vállra kaphatod a pillekönnyű darabot, majd kezdődhet a móka elölről. Batman szánkója az összeállításunk legdrágább darabja: több mint 600 ezer forintot kérnek érte.

  Tovább:
  A férfias karácsonyhoz
  A friss Player-cikkekhez
  Az űrhajósmentő óramárkához

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.