A szellentésed szagát adó kén-hidrogénben több rejlik, mint hinnéd.
A brit Exeter University kutatói álltak elő a Medicinal Chemistry Communications című szaklapban közzétett nagyszerű tanulmánnyal, amiből kiderült, hogy
baromi egészséges szellenteni.
Ugyanis az élelmiszerek lebontása során keletkező hidrogén-szulfid, avagy kén-hidrogén (ez adja a záptojás és a fing szagát) kis mennyiségben segít a sejtvédelemben és az olyan súlyos betegségek elleni küzdelemben, mint például a rák legyőzésében.
Ez pedig annak köszönhető, hogy a kén-hidrogén segít megvédeni a mitokondriumot (a sejt energiatermelő és raktározó központját) – egy hatásmechanizmus segítségével lényegében szabályozza a gyulladást. Kén-hidrogén nélkül egy sejt simán elpusztul.
Nagy dózisban azért továbbra sem ajánlott, mert mérgező.
(Forrás: healthline.com)