Több tonnás márványszobrokkal élesztik újjá a letarolt tengeri élővilágot.

Akármilyen furcsán is hangzik, egy olasz halász, Paolo Fanciulli a művészet segítségével vette fel a harcot a maffia által is támogatott illegális halászattal, ráadásképp még a tengerek élővilágáért is sokat tett.

A történet még a nyolcvanas évek végén indult, Fanciulli akkor kezdett márnát és tengeri keszeget halászni a toszkán partoknál, Talamone városka mellett, ám hamarosan egyre nyilvánvalóbb lett a számára, hogy illegális halászok zavarják a ténykedését.

Nem egyszerű zavarásról van szó: az illegális vonóhálós halászattól a tengerfenék kietlenné vált, a halállomány gyorsan kimerült, Fanciulli megélhetése forgott kockán.

„Tönkretették a tengert és az életemet is – mesélte Fanciulli az Euronews-nak. – Ha a tenger meghal, a halász is. Nem vehetsz csak el, adnod is kell valamit.”

A megoldás 2013-ban érkezett el, a Casa dei Pesci (Halak háza) megalapításával. Fanciulli összefogott a hatóságokkal, és a segítségükkel egy szoborparkot hozott létre a tenger fenekén – amivel nemcsak lehetetlenné tette a vonóhálós halászatot, de figyelemfelkeltő kampányt is indított.

A vonóhálós halászok nehéz, súlyozott hálói bőséges fogást nyújtanak, csakhogy amikor végighúzzák a tengerfenéken, eltépi a növényeket, és állatot is elpusztít.

„Olyan, mintha egy vadász vaddisznót szeretne fogni, és ezért felgyújtaná az erdőt”

– magyarázza Fanciulli.

Éppen ezért tilos a vonóhálós halászat a parttól öt kilométeren belül, de a több ezer kilométer hosszú olasz tengerpartot nem tudja végig ellenőrizni a rendőrség. A kérdéses partszakaszon hatalmas víz alatti rétek terültek el, az ún. Neptun fű, amit szinte teljesen elpusztítottak az illegális halászattal.

Fanciulli a hajóján - Fotó: Casa dei Pesci, Facebook

Pedig Fanciulli szerint ezzel a növénnyel kezdődik a tenger élete, olyan, mint a tengeri élőlények bölcsője: számos állat ide rakja le a petéit. Emellett a növény megköti a szén-dioxidot, egységnyi területen a sokszorosát, mint például az Amazonas esőerdeje.

Művészet a pusztítás ellen

Fanciulli úgy tartja, a hagyományos halászat szükségszerűen fenntartható, elvégre a saját megélhetését veszítené el, ha tönkretenné az ökoszisztémát. Ellenben az illegális halászat válogatás nélkül pusztít mindent, mi több, a helyi hősnek számító Fanciulli a maffiát gyanítja a tevékenység mögött, mert miután kampányolni kezdett a tevékenység ellen, számos halpiacról kitiltották.

Bár kezdetben magányosan harcolt, 2006 fordulópontot jelentett: együttműködést kezdeményezett a hatóságokkal, majd felvette a kapcsolatot a carrarai márványbányák elnökével, Franco Barattinivel, aki száz, egyenként mintegy 15 tonnás tömböt adományozott neki a célra. Fanciulli „a szépséget szépséggel akarta megvédeni”, és sikerült is neki.

A tömbök közel feléből művészek faragtak szobrokat, majd elhelyezték azokat a tenger fenekén. Zömmel egy ősi város elsüllyedt maradványait idézik, sellővel, obeliszkkel, őrangyallal.

Jelenleg 39 szobor található a tenger fenekén, további egy tucatnyin most is dolgoznak.

A súlyos tömbökben elakad a vonóháló, és ha nem engedik el, akár el is süllyesztheti a halászhajót. Így a területen megszűnt az illegális halászat, Fanciulli pedig a további, most készülő szobrokkal tovább terjesztené ki a biztonságos zónát.

Ezen kívül a tenger élővilága is kezdi összeszedni magát, növekszik a halállomány, az öbölbe visszatértek a homárok, a teknősök. A víz alatti múzeum pedig búvárként látogatható, de akár a saját túránkat is megszervezhetjük oda.

„A Casa dei Pescivel kulturális attrakciót teremtettünk, megvédtük a tengert, és segítettünk az élővilágon” – büszkélkedik Fanciulli, akinek a tevékenységéről nemrég könyv is jelent meg.

A még megmaradt tömbökkel várhatóan még évekig folytatni tudja a projektet, és erre szükség is van, mivel más területeken továbbra is aktívak az illegális halászok, ahogy Fanciulli mondja, az ember „még mindig pusztítja a tengereket, szóval folytatom a küldetésemet.”

(Forrás: Euronews, Casadeipesci.it, fotók: Casa dei Pesci/Facebook)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Hogyan viselkedj a nudista strandon, ha először tévedsz oda?