Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy holland fotós meglátogatta Ming Kusht és Inilcseket, két kirgizisztáni kisvárost.

Mindkettő szovjet mintavállalkozásnak számított, a Szovjetunió virtuálisan dübörgő gazdaságának szimbólumairól van szó, amelyek az állam összeomlását követően szellemvárosokká váltak. Thijs Broekkamp fotóin összedőlt gyárépületek, szétrohadt autók, szeméttelepre hasonlító, poszt-apokaliptikus filmekbe illő helyszínek láthatók.

Így fest a kelet-kirgizisztáni Inilcsek napjainkban Thijs Broekkamp fotóján. A szovjetek 1980-ban kezdtek itt bányászni, amelynek következtében a hely virágzásnak indult. Rengetegen érkeztek ide dolgozni, főként fiatalok, de 1991-ben a fellendülés véget ért.

A munkahelyek megszűntek, a várost mindenki elhagyta, a hely pedig azóta rohad.

Broekkamp Ming Kushba is ellátogatott, itt működtek a Szovjetunió legnagyobb uránbányái. Ma már csak összeomlás szélén álló épületeket lehet itt találni.

A terület tele volt értékes ásványokkal, volfrámmal, molibdénnel, cinnel. Fémet ma leginkább rozsdásodó járművek formájában látni errefelé.

Broekkamp a Daily Mailnek elmondta, hogy noha a két város már egy háború sújtotta övezetre hasonlít, mindkettő értékes, mert izgalmas kaput nyitnak a múltra.

– Sok idős ember állította azt nekem, amikor beszéltünk, hogy a Szovjetunió fennállása idején jobban mentek a dolgok. Az oroszok kiépítették az infrastruktúrát, lett elektromosság. Az egészségügy és az oktatás ingyenes volt, ma pedig semmilyen szociális háló nem védi őket.

Ming Kush a Szovjetunió egyik legnagyobb uránbányája volt. Mivel az urán radioaktív, a bányászok több pénzt és extra juttatásokat kaptak, és ez rengeteget férfit vonzott a városba.

Egykor a város 20 ezer embernek adott otthont, de a Szovjetunió összeomlásakor a 80 %-uk elhagyta a helyet.

Broekkamp egy építkezési területen fekvő bódékban még evőeszközöket is talált egy asztalon, mintha az ott dolgozók sietve hagyták volna el a helyszínt.

Broekkamp szerint Kirgizisztán fantasztikus hely, ami tele van kedves emberekkel. Mivel a mainstream turizmus még indult be, az ember úgy érezheti magát, mint egy felfedező.

Broekkamp jelenleg Ázsiában utazik, érdemes követni az Facebook-oldalát.

(Forrás: Daily Mail)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.