Hitler is lehetne, volt Herendije, de most hirtelen nem tudjuk, hány darabos, ezért a helyes válasz Sztálin.

Az egykori Magyar Népköztársaság Sztálin 70. születésnapjára ajándékozott egy több mint hatszáz darabos Herendi-készletet, többek között levesestálakat, tálalóedényeket, só- és fűszertartókat, mártástartókat, teáskannákat és -csészéket, desszertestálakat. Az edények aljára szovjet és Rákosi-címert és persze vörös csillagokat is festettek. Nem tudjuk, mennyire nyerte el a becslések szerint 23–60 millió ember haláláért felelős, 2011-ig Budapest díszpolgárának számító diktátor tetszését a vitathatatlanul csodálatos készlet, de az biztos, hogy soha nem használta.

Hitler, Sztálin, Herendi

"Tudjuk, hogy Herend, mint minden ország híres manufaktúrája, diplomáciai ajándékokat is gyártott, Adolf Hitler számára is készült ilyen tárgyegyüttes. A két háború között, illetve a második világháború alatt Herend igazgatója, Gulden Gyula ragyogó kereskedőként és diplomataként állami megrendeléseket szerzett arra, hogy a korabeli államfőket is megajándékozzák" – mondta Balla Gabriella művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum kerámia főosztályának vezetője.

A 19. század utolsó évtizedében Farkasházy Fischer Mór igazgatása alatt festették ezzel a díszítménnyel az első tárgyakat. A millenniumra készülő ország számára felértékelődött a nemzeti mintakincs. Különféle anyagok – faragványok, hímzések, kerámiák, ötvösművek díszítményeit gyűjtötték. A magyar ornamentikakincs nyomán akkor született Herenden ez a Motifs Hongrois Grand-nak (MHG), azaz nagy magyar motívumoknak nevezett díszítés. Nagyon tetszetős, sokféle változatban készült, máz alatt kobaltkékkel, máz felett arannyal festve így színesen, ahogy ezen a reprezentatív készleten is látható.

(Forrás: MTI, fotók: Szentpétervári Állami Ermitázs)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon