Beutaznád meló közben a világot? Vannak ilyen melók?

Túl szép, hogy igaz legyen? Sokan csinálják, úgyhogy lehet benne valami. Íme, néhány szakma, ahol nem álom ez, hanem lehetőség.

Az internettel behálózott modern világ egyik legnagyobb előnye

Tulajdonképpen azt is nevezhetjük távmunkának, ha a cégtulaj az emeletről irányítja a földszinti boltjának ügyeit, de merjünk néhány méternél nagyobb távlatokban, országokban vagy akár kontinensekben gondolkodni! Bizonyos munkakörökben erre nyilvánvalóan nincs esély – a kenyérsütés, a foghúzás és a szobafestés sem megy egyelőre kartávolságnál messzebbről. Ám rengeteg (és egyre több) olyan meló létezik, ahol nem a helyszín a lényeg, hanem az elvégzendő feladat, és a kapcsolattartás pedig megoldható telefonon, e-mailen, Skype-on vagy más netes platformon. Így rugalmasan szervezhető a tartózkodásunk úgy állandó, vagyis lakhatási szempontból, ahogy a pihenésünk is.

Nincs többé kötelezően kivett, július második felében, kollégákkal egyeztetett szabadság!

Nagyon izgalmas, ahogy formálódnak az újkori munkakörülmények, és lesznek egyre megengedőbbek a munkavégzés helyét illetően, összeszedtünk most olyanokat, ahol simán belefér, hogy

anélkül, hogy bármiben is lemaradnál a meló kapcsán, hiszen távolról is teljes értékű munkát tudsz végezni.

Klasszikusan ilyen munkakörök azok, amelyek legfontosabb eszköze a számítógép.

A grafikus, a programozó és a szövegíró elmennek Ázsiába...

...és ez nem egy béna vicc, hanem a valóság.

Egy míting is simán megoldható távolról, ezért a grafikai, szövegírással kapcsolatos, programozáson vagy fejlesztésen alapuló munkák a klasszikus példák lehetnek a távmunkára. Mi is ismerünk, sőt dolgoztunk is ilyen kollégákkal, és azt leszámítva, hogy néha kicsit irigyeltük őket, fel sem tűnt, hogy nem a város egy másik kerületében lévő irodában ülnek.

Az egyik grafikus haverunk például épp Portugáliában szörfözik délutánonként, miután letolta a melót az itthoni ügynökségének. Most épp ott akar élni, tetszik neki az ország, hát kiköltözött egy éve, élvezi a meleget és a hullámokat, aztán majd hazajön, ha megunja, vagy ha egy csodaszép magyar leányzóval kötné össze az életét mondjuk a Káli-medencében.

A feléből mennyit engedsz?

Az internetes kereskedés is lehetőség a távmunkára: aki nemzetközi piacra dolgozik, és például az Ebayen vagy az Etsyn árulja a menő, kézzel készített cuccait, amelyeket egy budapesti lakásban éppúgy meg tud csinálni, mint egy képeslapszerű tengerparton, egy pálmafa alatt és egy koktél mögött. Ha pedig meg tudja, akkor biztos többet mosolyog majd a kókuszpálmák alatt.

Hello, my name is Zsuzsi, I am influencer

Vannak aztán azok, akik az utazásból élnek: néhány szerencsés, és tényleg jó tartalmat gyártó blogger vagy újságíró, profi fotósok. Ők azt csinálják, amit a legtöbb ember szokott utazáskor – fényképeket készít, és elmeséli az élményeit –, csak ők a nagy nyilvánossággal osztják meg ezeket, és persze jobban fotóznak és írnak az átlagnál, ezzel pedig felcsigáznak tanácstalan vagy csak új sztorira vágyó kalandorokat a cselekvésre.

Aki egy egyhetes nyaralás után aggódva tér vissza a munkahelyére, hogy vajon mi mindent kell helyrehoznia vagy bepótolnia mások után, el sem tudja képzelni, hogy akár egy kisebb vállalkozást is hátrahagyhat, pontosabban távolról felügyelhet valaki.

Lakás kiadás, Airbnb

Pedig lehet ilyet: például aki airbnb-zik, annak a lakás kialakítása után már csak egy megbízható üzemeltetőt, takarítót kell találnia, aki a helyszínen intézi, amit ott kell, a foglalásokat és a pénzezést pedig csinálhatja a tulaj távolról. Több ilyen kománk is van, irígykedve nézzük, ahogy hónapokat utaznak az év során, közben velük van a notebook, és intézik, amit kell (vagyis dolgoznak, csak nem otthonról). Persze, ehhez össze kell tenni előtte a lakás(ok)ravalót, reálisan azért nem ez a munkalehetőség csókolja arcon a tizenkilenc éves srácokat és csajokat, de reális cél lehet ilyen megélhetés felépítése az évek alatt.

Rugalmas munkák a pénzügyek világában?

Szerencsére egyre több olyan hétköznapi munka is lazult az elmúlt évek során, amikről korábban nem is tudtuk volna elképzelni.

Ilyen munkák kezdenek felbukkani a pénzügyek világában is, erre példa az Erste bank mobilbankár pozíciója. Oké, ez kifejtésre szorul, bár a mobilbankár nevében a „mobil” ígéretes, alapvető feladatai közé tartozik viszont az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás is, az viszont több ezer kilométerről elég macerás. A banknál arra jutottak, hogy a rugalmas munkaidő mellett ösztönzőnek bedobták még, hogy

– ahol dolgoznia sem kell. Ha érdekel az ajánlat, itt találsz róla infót.

A pozíció önmagában rugalmas, bár mindenkinek van egy főhadiszállása, ha kell, de az ügyfelezés általában külső helyszíneket jelent. Ha pedig már megvan az ügyfélkör, és a bizalom, akkor elég a telefon és a levelezés, ez pedig azt jelenti, hogy akár heteket is dolgozhat az ember külföldről, ha épp jobban süt a nap valahol máshol. Télen például biztosan Ázsiából rendelnénk...

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Erste Bank.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon