A mai tinik majdnem fele inkább a csontját törné, mint hogy összetörjön a telefonja

Erre nehéz mit mondani.

Adam Alter, az Irresistible, azaz Ellenállhatatlan című könyv szerzője. A cím az internetfüggőségünkre utal, illetve arról a már-már beteges kötődésről, ami az okostelefonjaink kijelzőihez tapaszt bennünket.

Alter megalkotta a Nomophobia szót, amely a No Mobile Phone, azaz okostelefon nélkül kifejezés rövidített verziója. Az író úgy véli, hogy sokak számara a telefon nélkül létezés ijesztő, irtóztató gondolat, olyasmi, ami a fóbia kifejezéssel tökéletesen leírható.

Szerinte több százmillió ember érintett ebben a problémában és a számuk napról napra növekszik.

Mindez azt jelenti, hogy ha arra gondolunk, hogy a telefonunk kiesik a zsebünkből, leesik a földre, és ott millió darabra törik, akkor szorongás jeleit mutatjuk, és ezek a szimptómák különösen a fiatalok körében jellemzőek.

– Végeztem egy kutatást – mesélte Alter – és a kutatás egy pontján egy nagyon egyszerű kérdést tettem fel fiataloknak. Képzeld el, hogy egy nagyon nehéz választás elé kerülsz. Vagy végignézed, hogy a telefonod millió darabra törik a földön, vagy egy apró csont törik el a kézfejedben.

Minden normális ember azt választaná, hogy a keze épsége ne sérüljön, a telefont könnyű pótolni. Alter viszont azt tapasztalta, hogy

Természetesen egy telefon javítása, vagy egy új készülék vásárlása drága mulatság, de Alter szerint a legijesztőbb a tinik számára a telefonjuk nélkül töltött idő.

A telefon a portáljuk, ami a világhoz köti őket.

Alter elmesélte, hogy a köztörést választó tinik sokszor nagyon hasonló kérdéseket tettek fel neki. A jobb kezemről lenne szó, vagy a balról? És egy még fontosabb kérdés:
– Ha eltörik a kezem, azért még tudom használni a telefonom? Kell ez a csont ahhoz, hogy le-fel scrollozzak a képernyőn? Mert ha igen, akkor nincs értelme, de ha használhatom a telefonom, amíg gyógyul a kezem, akkor már okés.

Alter szerint ha egyesek fizikai fájdalmat is elviselnek, hogy megőrizhessék a telefonjukat, az azt mutatja, hogy egy nagyon komoly jelenségről van szó.

Az okostelefon-függés akkor okoz gondot, ha az illető ár nem találkozik rendszeresen hús-vér emberekkel, és ilyen helyzetekben nem tudja kimutatni az érzéseit és kifejezni azokat. Ez különösen kiskorúaknál lehet veszélyes, ők ugyanis nem elfelejtik, milyen egy normális, emberi interakció, hanem nem tanulják meg.

És ezzel sem árt tisztában lenni:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon