Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt gondolod, a téli sportolás a síelésből, a hógolyózásból és a szánkózásból áll? Tévedsz! Mutatunk pár izgalmasabb elfoglaltságot: a szomszédos osztrák Alpokban számtalan izgalmas, komoly kihívást jelentő extrém őrületet kipróbálhatsz!

Hótalpas túrázás

Hol?

A Salzburg tartományban található Raurisban látványos túraösvényen sétálhatsz, az Ausztria.info segítségével szervezett keretek közt is megteheted.

Extrémnek csak erős jóindulattal nevezhető, ám kezdésnek, ráhangolódásnak tökéletes a hótalpas túrázás. Két nyél nélküli squashütőt csatolsz a lábadra, és nyakadba veszed az osztrák Alpokot – nulla a veszélye, ám egy jó háromórás caplatás és közel 400 méternyi szintkülönbség leküzdése után érezni fogod a lábad, és az elalvás sem okoz majd gondot.

Elég hatékony kikapcsolódás a gyönyörű havas erdőben, háromezres hegycsúcsok látványában gyönyörködve túrázni. Túrázásra izgulóknak kötelező, csatold fel talpat, aztán hajrá.

Igluépítés

Hol?

Ebenseeben vagy a stájer Bürgeralmon van lehetőséged kipróbálni (infó itt), az igluszemináriumnak itt tudsz utánanézni.

Ausztriában az úgynevezett igluszeminárium alkalmával szakértő felügyelet mellett eredeti eszkimó hagyományok szerint építhetsz jégkunyhókat – azt gondoljuk, ez ma már az súrolja az extrém kifejezés határát, de mindenképp komoly élmény.

Egy ilyen igluban annak ellenére is plusz fokok uralkodnak, hogy kint metsző hideg van, és erős mínuszok röpködnek. Az eléggé bevállalósak a megterhelő munka után a jégkunyhóban vacsorázhatnak, majd alhatnak.

Snowboardozás mély hóban

Hol?

Sielok.hu: Alsó-Ausztria két nagy hegye, a Schneeberg és a Raxalpe nyújt kitűnő lehetőségeket mélyhósízéshez. Vagy keresd őket: Lech GmbH & Co KG Síiskola

Snowboard + mély hó – erős páros, kicsit, sőt, nagyon megdobja a sima hódeszkázás-élményt. Ez a freeride. Az Arlberg sívidék számos olyan mély hóval borított területet tartogat a snowboardozók számára, amelyek távol esnek a nyüzsgő, nagy síközpontoktól és a zsúfolt sípályáktól. A snowboardozásért rajongók két–három ezer méter magasságban, több száz kilométernyi érintetlen területen tombolhatják ki magukat a mély hóban, ráadásul mindezt szakértő felügyelet mellett, létfontosságú lavinajelzővel felszerelve. Freeride-ra fel!

Splittúra

Hol? Mennyi?

Egy kezdő túra 169 euróból jön ki, de részt vehetsz akár 439 eurós kiruccanáson is: Splitboards Europe

A splitboardnak hála – amely tulajdonképpen egy hosszában kettévágott és alkalomadtán két síléccé alakítható snowboard – a hódeszkázás szerelmesei a vorarlbergi Montafonban sítúrázóként mászhatnak felfelé a hegyre, míg lefelé már snowboardon szelhetik a mély hóval borított érintetlen lejtőket.

A túra egy tréninggel kezdődik, ahol ismertetik az eszköz tulajdonságait, aztán a kijelölt síterület lankáin gyakorolhatsz. Utána jön egy lavinaismereti oktatás – hiába, ezt is be kell kalkulálni –, és irány a hegy!

Snowbike

Hol?

Snowbike Hungary oldalán mindent megtalálsz – vásárolhatsz, bérelhetsz, tanulhatsz.

Ha kipróbáltad már a klasszikus síelést, vagy a lassan szintén alapnak számító snowboardot, de valamiért nem jött be, balesetveszélyesnek vagy nehezen tanulhatónak találtad, akkor ajánlunk egy egyszerűbb, de hasonlóan élvezetes módját a száguldásnak: a snowbike-ot.

A havon kerekezés nagyjából egy óra alatt elsajátítható, és azonnali sikerélményt garantál. A havon biztonságosan tekerhetsz, vagyis csúszhatsz, az esés rizikófaktora kisebb, de ha zúgsz is, nem esel magasról. Meg ugye tudjuk, cangázni senki sem felejt el, a snowbike-nál is gyorsan visszajönnek a régi reflexek.

Persze ezen is lehet csavarni egyet, és a síléckerekek helyett valódi kerekeken guruló, valódi bicajjal is nekivághatunk a havas lankánknak.

Snowkite

Hol? Mennyi?

Egy egynapos, ötórás oktatás fejenként 96 euró körül foglalható, a kétnapos tanfolyam kb. 178 euróba kerül.

Azaz szörfözés a havon – izgalmasan hangzik, igaz? Némiképp magasabb szintű ügyességet igényel, mint a snowbike, ám az élmény is egyenes arányban nő. A kite-landboardról már olvashattál a Playeren, sőt el is irányítottunk, hol tudsz ernyősdeszkázni, most itt a lehetőség ugyanezt a havon is kipróbálni.

A környezetbarát trendsport leginkább a Mondseehez közel eső községhez, Thalgauhoz köthető: ott található ugyanis a Snowkite Világkupát évente megrendező Snowkite Iskola Ausztria, ahol a snowkite úttörőinek szakértő vezetésével ismerkedhetsz meg a havon szörfözés alapjaival.

Extra haladóknak

Akad néhány iszonyúan látványos, durván extrém megoldás is, ám ezt már csak a haladóknak ajánljuk. Vagy a vakmerőknek. Éppen ezért konkrét helyet nem mutatunk, ellenben kedvcsináló videót mindenképp.

(Forrás: Ausztria.info; fotó: AFP, mozgasvilag.hu, austria.info, whereiskylemiller.com)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.