Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ma már nincs olyan magára valamit is adó utazási iroda, amely ne kínálna utasainak különféle hajós utazásokat, amelyeket a válság ellenére is egyre több magyar utazó választja. A néhány napos folyami utaktól a karibi luxushajózáson át egészen az északi sarkkörön túlra induló expedíciós utakig széles a kínálat. Az alábbiakban kis segítséget szeretnénk nyújtani olvasóinknak, hogy megtalálják az árban és élményekben is leginkább kedvező megoldást. Hajós sorozatunk első része.

A turizmusnak kevés olyan ága van manapság, amelyet ne érintene komolyan a válság nyomán visszaeső forgalom. A síturizmuson kívül a hajós turizmus ilyen, amely ha nem is minden évben kétszámjegyű mértékben, de stabilan bővül. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagy hajóstársaságok érvről évre egyre nagyobb, modernebb és főleg drágább óceánjárókat állítanak forgalomba. Ma már a legnagyobb hajók valóban város méretűek, és akár négy–hat ezer fő szállítására is alkalmasak. A fedélzeti szolgáltatások is egyre bővülnek, nem számít különleges luxusnak a hullámmedence, a több száz fős színházterem vagy épp a korcsolyapálya sem.

A piac olyan hatalmas, hogy egyes társaságok csak bizonyos fajta utak szervezésére specializálódtak, van olyan cég, amelyik a kulturális és természeti programokra helyezi a hangsúlyt, vannak a bulizás kedvéért induló járatok, és vannak a gyerekes családoknak szóló hajók is.

Indulás előtt tájékozódjunk!

Aki még sosem vett részt ilyen utazáson, nem árt, ha indulás és főleg a foglalás, majd a befizetés előtt behatóbban tanulmányozza az utakat és a tudnivalókat. Az első lépés természetesen a megfelelő útvonal kiválasztása. A hazai utazási irodák kínálatában leginkább földközi-tengeri vagy karibi utak szerepelnek, de az igazán ínyencek választhatnak alaszkai, közel-keleti, vagy dél-kelet-ázsiai hosszabb túrákat is. A Földközi-tengert természetesen a tavaszi-nyári hónapokban érdemes választani, míg a karibi oldalon a fő időszak a hurrikánszezon végével, késő ősszel, télen jön el.

A legtöbb hajós út általában egy hétig, esetleg tíz napig tart, de vannak ennél rövidebb, három–négy napos túrák is, amelyeknél az ár is kedvezőbb. A hajók menetrendjét úgy alakították ki, hogy minden nap más-más kikötőben vessenek horgonyt, ahol aztán az utasok különböző szervezett programokon vehetnek részt. Ezekre előre is lehet jelentkezni, de akár menet közben, a hajón is eldönthetjük, hogy részt veszünk mondjuk egy dzsiptúrán vagy búvárkiránduláson. Az út ideje alatt általában egy olyan nap van, amikor a nappali időszakot is a tengeren tölti a hajó, de a fedélzeti szolgáltatások ismeretében nem kell félni attól, hogy bárki is unatkozna.

Fontos az időjárás

Az útvonal kiválasztásakor célszerű figyelembe venni az időjárási helyzetet is, ez elsősorban a tengeribetegségre hajlamosak számára kötelező. A Karib-tenger szigetei között például június elejétől november végéig gyakoriak a viharok, sőt akkorra esik a hurrikánszezon is, tehát ebben az időben arrafelé nem tanácsos hajóutat foglalni. Egyébként sok társaságnál erre nincs is lehetőségünk, hiszen ezek a cégek a szezonok váltakozásainál flottáikat áthelyezik a Föld más térségeibe, ahol békésebb vizeken hajózhatnak. A főszezonban a karibi vizek ugyanakkor kifejezetten nyugodtnak mondhatók, és hasonló a helyzet a nyári hónapokban a Földközi-tengerrel is.

Milyen kabint foglaljunk?

Az útvonal kiválasztása után a legfontosabb, hogy kiválasszuk a megfelelő kabint magunknak. Ezt leginkább természetesen az ár befolyásolja, hiszen a belső, ablaktalan kabinok jóval olcsóbbak, mint a balkonos vagy a többszobás, teraszos lakosztályok. Egyébként manapság a belső kabinok berendezését is igyekeznek úgy kialakítani, hogy minél kevésbé érezzék magukat bezárva az utasok. Sok társaságnál ezekben a kabinokban nagy, síkképernyős tévét helyeztek el a falon, amelyen a hajó elejére, oldalára szerelt kamerák képeit vetítik, így olyan érzésük lehet az utasoknak, mintha ablakos kabinban utaznának.

Hullámverés ellen

Még ideális hajózási körülmények esetén is előfordulhat, hogy nagyobb hullámverésbe keveredik a hajó, és bármennyire is hatalmasak ezek a járművek, a nagy hullámokat azért lehet érezni rajtuk. A tervezőmérnökök a hatás csökkentésére a repülőgépek szárnyaihoz hasonlatos stabilizátorokat terveznek a legújabb hajókra, amelyek a hajó oldalán/fenekén, közvetlenül a vízvonal alatt helyezkednek el. A hullámzás erejétől függően ezeket ki-be mozgatva jelentősen csökkenthető a hajó himbálódzása.

A tengeribetegség kockázatát mi magunk is csökkenthetjük, már a foglaláskor is. Ha biztosra akarunk menni, válasszunk minél nagyobb, három–négy ezer fős óceánjárót az utazáshoz, és az sem árt, ha a jó közérzet érdekében feláldozzuk a kilátás nyújtotta örömöket, és a hajó belsejében, a hosszanti tengelyt nézve pedig minél inkább középen foglalunk kabint. A hajó középső részén a legkisebb ugyanis a vertikális mozgás, ott érezhető a legkevésbé a hullámzás. Indulás előtt érdemes a háziorvos tanácsát kérni a tengeri betegség elleni gyógyszerekről, és tanácsos még indulás előtt beszerezni azokat, mert bár a hajóorvosnál is kaphatók, de sokkal drágábban.

Nyugis pihenés vagy őrült bulizás?

Nem elég azonban, ha megtaláltuk a számunkra ideális útvonalat, érdemes tájékozódni a hajó vagy a társaság jellegéről, a hajóút típusáról sem. Bután érezheti magát esetleg a romantikus nászútra készülő házaspár, ha véletlenül egy szinglik számára indított partihajón vagy egy nyugdíjasok számára tervezett utazáson találja magát. Ma már külön kategóriának számít a gyerekes hajóutaztatás is, hiszen bármennyire is aranyosak és viccesek a kiskölykök, nem biztos, hogy egy kéthetes utazás alatt mindenki folyamatos gyerekzsivajban szeretne pihenni.

Ha tehát nyugodt és elegáns utat szeretnénk magunknak, amelyre hajlandóak vagyunk akár egy kicsivel nagyobb összeget is kifizetni, válasszuk például a Crystal, a Regent Seven Seas vagy a Silversea társaságok valamelyik tengerjáróját! Ezen cégek hajói elegáns berendezésűek, és kényelmes, nagy erkélyekkel rendelkező szobákat alakítottak ki bennük. Ezeken a hajókon nem találhatunk hatalmas vidámparkokat, csúszdákat és játéktermeket, a vendégek a jól felszerelt könyvtárat preferálják, és azt, ha a pincér név szerint szólít mindenkit, s emlékszik a vendégek kedvenc borára. Az ilyen hajóutakon színvonalas, idegenvezető által kísért kulturális szárazföldi programokat szerveznek, és hajózás közben is különféle témájú előadásokat hallgathatnak az utasok.

Akik gyerekekkel vállalkoznak egy hajós nyaralás levezénylésére, válasszák a Disney társaság útjait! A cég kezdetben csak amerikai indulással kínált utakat, de néhány éve, a nagy sikerre való tekintettel már európai útvonalon is közlekednek a hajók, amelyeket természetesen úgy alakítottak ki, hogy mindenben a legkisebbek kényelmét és az élményben gazdag utazást szolgálják. A hajók berendezésében az ismert rajzfilmek világa és figurái jelennek meg, és mindegyik hajón kötelező szórakoztató elemként megtalálható a temérdek játszóház, játékterem, mesemozi, a fedélzeten medencék sok-sok csúszdával, sőt még 24 órás fagylaltautomata is van. A Disney hajóin egyébként az ételeket és az étrendet is a gyerekek kedve szerint alakítják ki.


A Disneyn kívül a Celebrity és a Holland America társaságok hajóin is találkozhatunk elsősorban a családok számára kialakított ajánlatokkal. Ezeken a hajókon a család minden tagjának kínálnak programokat, míg a gyerekek a játszóházban töltik az időt, a szülők egy szárazföldi terepjárós kiránduláson vesznek részt, a nagyszülők pedig a hajó wellness-részlegében kényeztetik magukat.
Aki pedig egy hajóút során a szórakozást, a nagy bulikat keresi inkább, valamelyik hatalmas úszó szállodát válassza a Norwegian Cruise Line, a Carnival vagy a Royal Caribbean flottájából! Ezeken az óceánjárókon éttermek és bárok sokasága, diszkók, játéktermek és különböző sportolási lehetőségek, vízi vidámpark, korcsolyapálya, sőt még bowlingpálya is várja a vendégeket. Ez utóbbi különösen nagy technikai bravúr egy mozgó hajó esetében.

Hasonlítsuk össze az árakat!

A hajós utakat legegyszerűbb utazási irodákon keresztül lefoglalni, ezeknél a cégeknél a legtöbb nagy hajóstársaság kínálata megtalálható, de ha egy kicsit önállóbban szeretnénk megszervezni az utazást, saját magunk is intézhetjük a foglalást. Fontos tudni, hogy az irodáknál megadott árak csak magára a hajóútra vonatkoznak a legtöbb esetben, a kikötőbe való eljutásért külön kell fizetni, ahogy a fedélzeten fogyasztott alkohol is pluszkiadásként jelentkezik majd a hajóút végén.

A legkedvezőbb árú hajóutak megtalálásáért érdemes a nagy hajózási oldalak ajánlatait böngészni. A cruise.com és a cruiseshipcenters.com oldalain szinte az összes hajóstársaság járatára foglalhatunk magunknak jegyet, akár évekkel előre is. A foglalás némileg a fapados légitársaságoknál ismert gyakorlat szerint zajlik, azaz itt is olcsóbban juthatunk az utazáshoz, ha idejekorán döntünk. Érdemes feliratkozni a hírlevelekre is ezeken az oldalakon, hogy mindig naprakész információt kapjunk az éppen aktuális akciókról.

Ezeken a szájtokon úgynevezett repo-járatokra is foglalhatunk helyeket, amelyek az egyhetes, tíznapos turnusokkal szemben többhetes utakat jelentenek, megadva a hajózás igazi élményét. Az évszakok és az utazási szezonok váltakozásával ugyanis a nagy hajóutak elsődleges célpontjai is változnak, különösen tavasszal és ősszel, amikor a hajózási társaságok új útvonalakat indítanak a hidegre vagy melegre forduló időjárás miatt. Ilyenkor a nagy személyszállító flottákat üzemeltető cégek az egyik báziskikötőből a másikba (mondjuk a karibi térségből Európába) csoportosítják hajóikat, azaz szaknyelven újrapozicionálják a flottát. Természetesen ilyenkor sem üresen közlekednek a hajók, így ezekre a minden évben egyszer sorra kerülő, az angol kifejezésből elnevezett "repo utakra" különösen kedvezményes áron válthatók jegyek.

Akinek pedig nincs ideje és energiája hétről hétre átböngészni a hajóutakat kínáló honlapok többségét és összehasonlítani az árakat, megteszi ezt helyette egy frappáns szolgáltatást kínáló szájt, a cruisecompete.com, ahol nem kell mást tennünk, mint regisztrálni, megadni a kívánt régiót vagy hajóutat, és e-mail címünkre rendszeresen küldik az adott útvonalra aktuálisan fellelhető legolcsóbb ajánlatokat.

Árak már 189 dollártól

Az árak természetesen nagy eltérést mutatnak, de egy földközi-tengeri egyhetes utazás jövő júniusra 749 dollárnál kezdődik belső kabinban a Norwegian egyik óceánjáróján. A karibi térségben egy hatnapos nyugat-karibi körút floridai indulással már 369 dollárért megcsíphető a Carnival társaság Freedom nevű hajójára, ez az ár ebben az esetben is belső kabinos elhelyezést jelent.

A kifejezetten gyerekes családok részére szóló ajánlatok között egy belső kabinos négy éjszakás út már 189 dollárért megszerezhető, és ezeknél a hajóutaknál sok esetben egyéb, a gyerekeket érintő kedvezmény is van, több társaságnál például teljesen ingyen utazhatnak a legkisebbek, és korlátlan csokifogyasztást is biztosítanak nekik.

Az Atlanti-óceánt átszelő repo-járatok 2013 áprilisában és májusában fix időpontban indulnak. Az utak 11–17 naposak a kiindulási és az érkezési kikötő függvényében. A legolcsóbb megoldást a Norwegian társaság Norwegian Epic hajójára találtuk: a Miamiból Barcelonába közlekedő hajóra 564 dollárért lehet jegyet vásárolni.

Akinek pedig nincs ideje és energiája hétről hétre átböngészni a hajóutakat kínáló honlapok többségét és összehasonlítani az árakat, megteszi ezt helyette egy frappáns szolgáltatást kínáló szájt, a cruisecompete.com, ahol nem kell mást tennünk, mint regisztrálni, megadni a kívánt régiót, vagy hajóutat és e-mail címünkre rendszeresen küldik az adott útvonalra aktuálisan fellelhető legolcsóbb ajánlatokat.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Repülőjegyek 129 forinttól – Fapados kirándulások zsebpénzért

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.