Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem könnyű egyik napról a másikra átállni a korai kelésre, ám az egészen biztos, hogy sok szempontból megéri korán kelni. Az egyik érv mellette mindjárt az, hogy nem fogsz többé elkésni a munkahelyedről. Máris mondunk néhány tippet, ami talán segíthet.

Persze a mai modern korban már egy csomó kütyü lehet segítségedre, ha szeretnél egy kicsit korábban felkelni, avagy megtalálni az ideális ébresztési időt. Vannak különböző masinák, applikációk, lámpák, ébresztők, amelyek mind-mind ezt a célt szolgálják. A legegyszerűbb persze mindig az, ha egy kicsit odafigyelsz a napi rutinodra, és tudatosan fekszel, illetve kelsz.

Szakadj el a telefonodtól fekvés előtt

Az egészen egyértelmű, hogy nem fogsz tudni elaludni, ameddig folyamatosan tolod a Facebookot. Arról is biztosan hallottál már, hogy a különböző kütyük által kibocsátott fény gátolja a szervezetünk melatonin (alvási ciklust irányító hormon) kibocsátását, tehát nehezebben tudsz elaludni tőlük. Éppen ezért, ha egy órával fekvés előtt elszakadsz a telódtól, akkor a tested könnyebben lazul el, hiszen természetes módon teheti a dolgát a megfelelő hormonokkal együtt. Az időben való elalvás pedig alapfeltétele a korai kelésnek.

Ne húzd el a függönyöket

Ha nem akarunk tudományoskodni, akkor simán csak azt mondhatjuk, hogy ez a megoldás azért hatékony, mert a nap bizony zavaró. Ha simán képes vagy tovább aludni úgy is, hogy a nap egyenesen az arcodba süt, akkor valami nem stimmel nálad. Egyébként ha sikerül a napfelkeltével szinkronizálnod az ébredésed, akkor máris elérted, hogy jó korán kelj fel. Egy korábbi tanulmány arra jutott, hogy elég egy héten keresztül a szabadban kempingezve aludnod, hogy ez a szinkronizáció megtörténjen. Persze választhatod az egyszerűbb megoldást is, tehát azt, hogy nem húzod el a függönyt.

Minden az időzítésen múlik

Ha igazán ki akarod pihenni magad, akkor bizony az időzítés legalább annyira fontos, mint az időmennyiség. Azzal tutira tisztában vagy, hogy az alvásunk különböző ciklusokra osztható és a legjobb, ha egy könnyű alvási fázisból ébredünk fel, míg a legrosszabb, ha a REM-alvásunkat szakítjuk meg. A lényeg azonban az, hogy ezek ismétlődnek az éjszaka folyamán és ha bonyolult módon is, de ki lehet számolni, hogy mikor jön el a számodra ideális ébredés időpontja. Olyan applikációk is léteznek, amelyek az alvásod monitorozása alapján tudják, hogy mikor kell felébreszteniük téged, ilyen például a Sleep Cycle. Furcsán hangzik, de valóban működik a dolog.

Fokozatosan kelj egyre korábban

Ha évek óta későn kelsz, akkor egyik napról a másikra átállni nem túl jó ötlet, hiszen a szervezetednek a hirtelen változáshoz nem könnyű adaptálódni. Ehelyett sokkal jobban jársz, ha fokozatosan egyre korábbra hozod az ébredés időpontját, így szépen lassan hozzászoksz majd. Próbálj meg 5-10 perccel korábban kelni minden nap, amíg el nem éred azt az időpontot, amivel már abszolút elégedett lehetsz. Nyilván, ha eddig délben keltél állandóan, akkor eltart majd egy ideig, amíg eléred a 6 órát, de azért ne add fel!

Soha, de soha ne használd a szundit

Rengetegen állítják be az ébresztőt pár perccel korábbra, mint ahogy valójában fel kell kelniük, illetve sokan állítanak be eleve több ébresztést is. Erről a szokásról azonban már kiderült, hogy szörnyen rossz ötlet. A szundi használata miatt csak még sokkal fáradtabb leszel, hiszen elindítasz vele egy újabb alvási ciklust, amit azonban nem tudsz befejezni. Ha kell, tedd a telefonod a szoba másik felébe, hogy ezzel kényszerítsd rá magad a felkelésre, csak soha, de soha ne használd a szundit, ha jól akarod indítani a napot.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.