Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

London a modern Babilon – jelentette ki Benjamin Disraeli, brit politikus még a 19. században, pedig akkor még autók sem voltak, nem is beszélve a repülőkről, forgalmi dugókról, bevásárlóközpontokról, nyár végi leárazásokról. Londonban a jövő héten induló olimpia miatt biztosan babiloni állapotok fognak uralkodni, de mi segítünk eligazodni és megmutatjuk, hogy mi mindent érdemes csinálnod, ha nem csak sportversenyekre vagy kíváncsi.

1.

Idd magadba a hely szellemét! A hangolódást kezd a Jewel Barban, a Piccadilly közelében, méghozzá egy Pimm’s koktéllal. A Jewel elegáns, de nem drága, a Pimm’s pedig olyan angol, mint az őrségváltás. Az öt különböző stílusban berendezett trendy bár jó kiindulópont egy londoni felfedezőtúrához, az említett koktél pedig full extrás változatban, uborkával, mentalevéllel és gyümölcsökkel érkezik. Egy férfi számára egy londoni pub felér egy oxigénsátorral, ha pihenni vágyunk, akkor vessük be magunkat egybe és toljunk le valami helyi csapolt sört vagy cidert, hogy aztán újult erővel folytathassuk a város bevételét.

2.

Akik nem szokványos szórakozásra vágynak, azoknak feltétlenül ajánlott a meglehetősen csinos Clare Willmer által alapított Dr. Sketchy Anti Art School, ami egy galéria, egy anarchista rajztanfolyam és egy kocsma keveréke. Az ide látogatók provokatív szerkókba öltözött táncosokat és más modelleket rajzolhatnak a 10-15 fontos belépődíj leperkálása után, a nap végén pedig egy zsűri kiválasztja a legjobb a pályaműveket, és díjazzák őket. Közben természetesen lehet inni, szóval remek buli, és nem feltétlenül csak művészpalántáknak ajánlott.

3.

Aki szerint a legtartósabb emlék, amivel hazatérhetünk egy külföldi útról, az a ruha, azoknak erősen ajánlott a nagyon brit Topshop (ide a csajodat vidd el) vagy a River Island, utóbbi helyen van férfi és női ruházat, szóval igazi londoni hipsterekként térhetünk meg utunkról. Az Oxford Circus-ön mindkét láncból találunk, de hétvégén a tömeg brutálisan durva is lehet, szóval ezt csak megszállottaknak ajánljuk. Angliában nagyon pörög a charity shopping, vagyis a jótékonysági vásárlás. Az Oxfam hálózat boltjaiban nem csak ruhákat, hanem DVD-ket és könyveket is vehetünk, a lényeg, hogy minden egyes pennyt jótékony célra fordítanak. 700 boltjuk van országszerte, nem lesz nehéz belefutni valamelyikbe!

4.

London szíve a pubokban és a parkokban dobog, úgyhogy ne hagyjuk ki az utóbbit sem! A Richmond Parkban órákig lehet bolyongani, de érdemes kilátogatni a folyópartra, nyári estéken rengetegen heverésznek itt, ha éppen nem esik az eső. A Temze a belvárosban is jól megközelíthető, és gyalogosok számára is külön költségek nélkül élvezhető.

5.

Klasszikus hely, de ha múzeumba vágyunk, akkor a Tate Britain Gallery jó választás. Innen hajóval nagyjából öt fontért lehet átmenni a folyó túlpartján lévő Tate Modernbe, már maga a túra nem mindennapi! A londoni múzeumok nagy része - British Museum, National, Gallery, Science Museum, mindkét Tate - ingyenesen látogatható, úgyhogy kultúrsznobok itt igazán elemükben érezhetik magukat.

6.

Irány a piac! Gourmandok, foodie-k, haspókok kedvence lehet a Borough Market, ami egyike London legnagyobb piacainak. Az angol főváros szellemének megfelelően igazi multi-kulti hely, ahol a klasszik fish n chips mellett üstben főzik a paellát, vagy készítik a mesés thai curryket. Az itt finomságokat vásároló helyi közönség hagyományosan a Southwark katedrális kertjében, festői környezetben pihen meg és fogyasztja el az ebédjét, uzsonnáját. Igazi cool hely még a Brick Lane market, vagy a Spitalfields.

7.

Akiknek Notting Hill túl dzsentri, Camden Town pedig lejárt lemez, azok Shoreditch felé vegyék az irányt. Ugyan a kilencvenes évek közepétől kezdve ezt a kerületet is utolérte az ingatlanboom, a környék szépül, botrány!, azért még egy fokkal – vagy kettővel – kevésbé számít annyira turistacirkusznak, mint a korábban említett célpontok. Indie shopok, a korábban említett Brick Lane Market, olcsó, de jó kajáldák, és cool pubok és clubok, itt minden megvan, ami egy tökéletes naphoz kellhet.

8.

A Premier League augusztus 13-án kezdődik, de aki korábban megy ki, vagy nem jut be egy meccsre, az a stadionokat még mindig szemügyre veheti. A stadiontúra errefelé jól bejáratott intézménynek számít, 15-40 font kicsengetése után olyan helyekre juthatunk el, ahová nézőként biztosan nem menne, nevesül: le a pálya mellé, az öltözőkbe, a sajtórészre, az elnöki páholyba, a klubházba. Szándékosan nem valamelyik nagycsapatot emeljük ki, inkább az elmúlt másfél évtized jelentős részét a másod- és harmadosztályban töltő, bár jelenleg csúcskategóriás Queens Park Rangerst ajánljuk. A patinás klub pályája, a Loftus Road Stadium Nyugat-Londonban található, kicsit kopott, kicsit lelakott, de jóval szimpatikusabb, mint a szupermodern stadioncsodák.

9.

Nincs angolabb intézmény, mint a monarchia, idén ráadásul a királynő trónra lépésének 60. évfordulóját ünnepli a birodalom. Az évforduló kapcsán egész évben események tucatjai zajlanak, érdemes csekkolni a The Diamond Jubilee oldalt, hogy utazásunk időpontjában történnek-e királyi események a közelben. A Buckhingham Palace London Eiffel-tornya, itt mindenki megfordul, idén végre nyomós okunk lehet, hogy mi is erre vetődjünk.

10.

Hardcore partifüggők és az elektronikus zene fanatikusai Londonban nem fognak unatkozni, ugyanis rengeteg hely közül választhatnak. Ezek egyike a Cable-London, ami egy London Bridge megálló alatti alagútszerű képződményben működik. Dj-k és élő fellépések váltják egymást, a közönség diákokból és hivatásos partizókból áll. Ezzel a partyval búcsúzunk az angol fővárostól, de természetesen nem kell megvárni az utolsó napot, ha egy jót szeretnénk bulizni Londonban.

Berlin is remek hely, és a német főváros esetében is van tíz remek ötletünk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.