Tíz európai úti cél, amelyet érdemes meglátogatni az ünnepek alatt

A vén Európa tele van szebbnél szebb helyekkel, és akad köztük néhány olyan is, amelyet csak a hótakaróval együtt élvezhetünk teljes pompájában. Ha az ünnepek alatt Bécsbe vagy Prágába utaznál, nem fogunk lebeszélni, de mutatunk tíz olyan úti célt, ahol garantáltan úgy fogod érzeni magad, mintha beléptél volna egy képeslapba, és jelentős részük Budapestről is néhány óra alatt elérhető.

 1. 10/10


  Hallstatt, Ausztria

  A Hallstatti-tó partjára épült felső-ausztriai kisváros az év bármely szakaszában egyedülálló élménnyel ajándékozza meg az oda érkező turistákat, de az Alpok lábánál fekvő település mégiscsak télen mutatja meg az igazi arcát. Ha a fényárban úszó Bécs túl giccses az ízlésednek, Hallstattban garantáltan nem fogsz csalódni, és ha reggel elindulsz, akár már délben élvezheted a gyönyörű panorámát és a bensőséges, karácsonyi hangulatot.

 2. 9/10

  Ukrán Kárpátok

  Akkor sem járunk rosszul, ha nyugat helyett inkább kelet felé vesszük az irányt: Ukrajnába nem csak benzinturistaként vagy az olcsó cigaretta miatt érdemes kilátogatni, hanem a Kárpátok hóba burkolózó hegycsúcsai miatt is, amelyek élőben még ennél is ezerszer káprázatosabb látványt nyújtanak. Kocsival félnapos túra, és a környéken akár néhány ezer forintért is foglalhatunk kétágyas szobát, így tökéletes kikapcsolódás lehet az ünnepek alatt.

 3. 8/10

  Bledi-tó, Szlovénia

  Az Alpok magas csúcsai által körülölelt Bledi-tó, valamint a tóban található kis sziget olyan meseszerű, hogy ha nem a szomszédban lenne, talán el sem hinnénk, hogy tényleg létezik. Mivel viszont autópályán egy délelőtt alatt is kényelmesen elérhető Budapestről, nem kell a hiszékenységünkre alapoznunk, a téli szünetben megnézhetjük a saját szemünkkel is, tényleg ott van-e, ahol mondják.

 4. 7/10

  Tallin, Észtország

  Ha úgy érzed, a Vörösmarty tér már semmilyen újdonságot nem tartogat a számodra, akkor érdemes ellátogatni (földrajzilag) legközelebbi nyelvrokonainkhoz, akik minden évben parádés karácsonyi hangulatot teremtenek fővárosukban, Tallinban. A szűk kis utcáiról és középkori házairól ismert város főterén rendezett karácsonyi vásár sokak szerint a világ legjobbjai közé tartozik, de az útikönyvek lapozgatása helyett jobb, ha erről saját szemünkkel győződünk meg.

 5. 6/10

  Hohnstein, Szász Svájc, Németország

  Karácsonyi programnak Prága sem rossz, de ha hajlandóak vagyunk még két órát zötykölődni a kocsiban, akkor a Németország keleti csücskében fekvő Szász Svájcban sokkal különlegesebb program vár ránk. A középkori városokat idéző Hohnstein homokkő sziklára épült várával egészen egyedülálló látványosság, a lenyűgöző panorámáról pedig a várost körbevevő Szász Svájc Nemzeti Park ezernyi hófödte sziklája gondoskodik. A várban egy ezer férőhelyes hostel is üzemel, így akár több napot is kényelmesen eltölthetünk a környéken.

 6. 5/10

  Chamonix, Franciaország

  Az Alpok főbejárata, az európai Aspen, a téli sportok kedvelőinek Mekkája. A Mont Blanc lábánál fekvő Chamonix Európa egyik legnépszerűbb síparadicsoma, ahova minden évben turisták milliói özönlenek a világ minden tájáról, de ha nem vagy oda a téli sportokért, a lenyűgöző Mer de Glace gleccser, az Aiguille du Midi 3842 méter magas csúcsára közlekedő kábelvasút és persze az igazi multikulturális élmény miatt akkor is érdemes ellátogatni Chamonix-ba az ünnepek alatt.

 7. 4/10

  Alcazar di Segovia, Spanyolország

  Spanyolországban néhány éve még az is előfordult, hogy májusban napokig havazott, így ha decemberben indulunk Segoviába, jó eséllyel a fenti látvány fogad majd minket. A Madridtól nyolcvan kilométerre található középkori vár felkeresése az év bármelyik szakaszában erősen ajánlott, de a látvány kimaxolása miatt mi mégis a téli látogatást javasoljuk.

 8. 3/10

  Hammerfest, Norvégia

  Ha végleg betelt a pohár a karácsonyi őrülettel, jó ötlet lehet ellátogatni a világ végére, vagyis a világ legészakibb városának is nevezett Hammerfestbe. Az észak-norvégiai városkában a nevéből kiindulva egész évben tartó Metallica- és Pokolgép-koncertre számítanánk, de amit kapunk, az még ennél is sokkal jobb: egész évben tartó sarki fény! A gyönyörű természeti jelenség észlelésére késő ősz és kora tavasz között van a legnagyobb esély, szóval a december vége mondhatni tökéletes időpont a látogatásra. Csak ne felejtsd el magadra venni az összes ruhádat indulás előtt!

  És ha még mindig nem elég Norvégiából, akkor megnézhetjük a világ egyik legszebb útját is, amely valamivel délebbre fekszik.

 9. 2/10

  Iso-Syote, Finnország

  Szintén a kevésbé harsány ünneplés híveinek ajánljuk a finn Iso-Syote Nemzeti Parkot. A Lappföld legdélibb részén húzódó hegyláncról lenézve a végtelen tajga csodálatos látványa, feltekintve pedig kis szerencsével a lenyűgöző sarki fény tárul a szemeink elé, de havazás idején maga az Iso-Syote is olyan, mintha egy tündérmese helyszíne lenne. Mivel Finnországban ezen a területen esik a legtöbb hó, ezért decemberben szinte egész biztosan a fent látható látvány tárul a szemeink elé, és persze azt se felejtsük el, hogy az Iso-Syote-tól mindössze csak 150 kilométert kell utaznunk Lappföld fővárosági és a télapó főhadiszállásáig, Rovaniemiig.

 10. 1/10

  Neuschwanstein, Németország

  Ha van valami, ami miatt igazán irigyelhetjük a németeket, az nem a fociválogatottjuk, de még csak nem is az egy főre eső GDP-jük, hanem az osztrák határ mellett álló neuschwanteini kastély, amelyről egyáltalán nem lenne túlzás azt állítani, hogy a világ legszebb vára. II. Lajos bajor király nagyszabású álma megtervezéséhez egy díszlettervezőt kért fel, aki a germán lovagok régi várainak autentikus stílusában olyan pazar építményt hozott össze, hogy az kis híján a világ hét új csodája közé is bekerült a Colosseum, a Tádzs Mahal és a Kínai Nagya Fal mellé. Neuschwanstein nevét szerencsére nehezebb kimondani, mint magát a települést megtalálni, hiszen közvetlenül az osztrák határ mellett fekszik, így ha kocsival indulunk, nagyjából nyolc órányi úttal kell számolnunk.

   

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon