Színleli-e vagy sem? Ha igen, vajon miért nem tud elmenni? Előzőleg pedig mitől élvezett el olyan gyorsan? A női léleknél már csak a női test bonyolultabb, de most belelapozunk csúcsrajutásuk enciklopédiájába és elárulunk pár fontos igazságot.

Egyáltalán miért van?

Evolúciós nézőpont szerint a férfi orgazmus tiszta ügy, azonban a női csúcsrajutás kérdése már nehezebb dió. A legelfogadottabb hipotézis szerint a női orgazmus segítheti a megtermékenyülést, erősítheti a partnerek közti kötődést és segítheti a társválasztást is.

Miért színlelnek a nők?

Kutatások szerint a nők körülbelül 53–67 százaléka színleli az orgazmust (reméljük ezt nem folytonosan értik, hanem alkalmi színjátszást jelent). Négyszáz megkérdezett nő a következő válaszokat adta a kérdésre, miért tettetnek: szexuális működési zavar eshetősége miatt bizonytalannak érzik magukat vagy pedig már szeretnék befejezni a hancúrozást.

Ejakuálás nem egyenlő az orgazmussal

A férfiaknál és a nőknél is különböző testi funkció az ejakuálás és az orgazmus. Habár a kettő gyakran egyszerre jelentkezik a férfiaknál, a nőknél ez olyan 10–50 százalékban esik egybe: azaz a nő is tapasztal folyást mikor a csúcsra jut.

A stressz a főgonosz

Egyértelmű, hogy a szex a két partner közös elélvezésével éri el csúcspontját. Azonban a nőknél ez a fajta nyomás, amit az orgazmus “kötelező jellege” miatt érezhetnek, teljesen hátradobhatja őket, és pont emiatt nem tudnak elmenni. A szex a nőknek akkor is élvezetes, ha nem mennek el, ezért a sürgetett orgazmus semmiképp sem vezet jóra – és néha enélkül sokkal felszabadultabb lenne az aktus.

Nem minden orgazmus egetrengető

Szigorú meghatározása szerint az orgazmus a nemi szervek szexuális ingerlése által kiváltott rendkívül intenzív, elsősorban fizikai, ettől pszichológiai örömérzet. Azonban néhány nő nem is érzékeli az orgazmusát, csupán valamiféle melegséget és vibrálást. Tehát van neki, csak ő se tud róla.

Orgazmus és a hasizom

Az Indiana Egyetem százhuszonnégy nőt kérdezett meg, akik arról számoltak be, hogy hasizomgyakorlatok, különösen a súlyemelés is elméletben orgazmusközeli testmozgások lehetnek.

A vaginális orgazmus ritka

Már az ötvenes években is készült egy kutatás, amely szerint a nők meghatározó többsége nem tud elélvezni önmagától a vaginális aktustól. Habár már fél évszázada biztosan tudjuk ezt, mégis ügyetlenek vagyunk ezzel kapcsolatban – mondja Jocelyn Wentland, az Ottawai Egyetem professzora. Mivel a nők legtöbbször nem mondják el, mit szeretnének, a férfiaknak találgatniuk kell és hajlamosak elfelejtkezni a klitoriális stimulálásról.

Korral könnyebb

Egy 2010-es kutatás szerint, melyben 18–59 éves nők vettek részt, kitűnik, hogy az idősebb nőknek sokkal könnyebben megy maszturbálással a csúcsra jutni, mint a fiatalabbaknak.

Tíz százalék, aki nem tud elmenni

Egy kutatás szerint a nők közel tíz százaléka nem képes, vagy csak nagyon-nagyon nehezen tud a csúcsra jutni. Ezt a jelenséget anorgasmiának hívják és fizikai, pszichológiai vagy az adott szituációból fakadó okai lehetnek. Olyan nők is beszámoltak erről, akik előtte képesek voltak az elélvezésre.

Nem nehéz

Végül sokan azt tartják, hogy a nőknek nehezebb a csúcsra jutniuk mint a férfiaknak – ez azonban egyáltalán nem minden esetben igaz. Kellogg-Spadt szex-szakértő így fogalmaz: “Rengeteg nő nagyon-nagyon megbízható és megismételhető sémára indul be és éri el az orgazmust.” Általában héttől húsz percre van szüksége a nőnek a csúcsra jutáshoz, valamint nem csak belső, de külső stimulálásra is.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon