Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha nem, akkor máris okosabb lettél valamivel: létezik pornófüggőség és a folyamat igencsak hasonlít a drogfüggőségre. Ha pedig arra is kíváncsi vagy, hogyan és miért alakul ki, akkor a fenti videóban megmutatjuk rá a tudományos magyarázatot.

Bele lehet szédülni a sebesen lerajzolt és eldarált magyarázatzuhatagba (segítségképp beállíthatunk egy csillavarga felhasználó által készített fordítást, melynek magyarsága néhol megkérdőjelezhető, de így talán egyszerűbb követni a videót), a folyamat esszenciáját viszont a második perc környékén látható kör illusztrálja leginkább:

A szervezet szexuális izgalmi állapotban dopamint szabadít fel, amelyhez a pornó egyszerűen és könnyen hozzásegít. Minél többet nézel pornót, annál többször szabadul fel dopamin, amely megerősíti a szokást: nem csupán vágyni fogsz rá, hanem szükségletté válik.

Miért is olyan fontos a dopamin?

A dopamin mint neurotranszmitter a jutalom-érzésben, a motivációban és a függőség kialakulásában tölt be kulcsfontosságú szerepet. Az agy örömközpontjával van kapcsolatban, ahol élvezet hatására – pl.: szex, szerelem, étkezés vagy épp bizonyos kábítószerek élvezetére – szabadul fel és motiválja a szervezetet, hogy még többször ismételje az aktuális dopaminfelszabadító cselekvést.

Tovább erősödik ez a folyamat azzal, ha a képernyőtől távol vagy épp konkrétan szex közben is elképzeled a látott pornó képeit. A pornóhoz köthető orgazmusok gyakorisága egyre jobban függővé tesz; kifejezetten a pornográf képsoroktól szabadul fel az említett dopamin, nem pedig a valóságos aktustól. Emiatt sok pornófüggő kevésbé találja vonzónak a párját. Jó hír viszont, hogy a drogfüggőséggel ellentétben a pornófüggőség nem feltétlenül állandósul: a legtöbben még időben észlelik, hogy a pornóhoz köthető fantáziálás negatívan befolyásolja a valós párkapcsolatukat, így leállnak vele. Szóval óvatosan a számítógép-jobbkéz-papírzsepi vagy laptop-férfimaszturbátor-síkosító triumvirátusokkal.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.