Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bebizonyítjuk, hogy lehet még strandolni az ősszel Európában, ráadásul vannak egyéb remek ajánlataink is.

Halloween, Egyesült Államok

Október 31. éjszakája Amerikában nem csak a faragott tökről, gyertyákról meg cukorkáért csengető kisgyerekekről szól: vannak városok, ahol a felnőttek is kiveszik a részüket az ünneplésből. A New York-i Greenwich Village-ben például tízezer fős tömeg parádézik az utcákon idióta jelmezekbe öltözve, mintha farsang lenne. New Orleansban sem csak húshagyó kedden szeretnek ünnepelni, hanem ilyenkor is – méghozzá szellemtúrákkal, koponyás kosztümökkel, és persze jazz zenét játszó utcai bandákkal. A halottak napja előtt az élők ünnepelnek.

Durga Pudzsa ünnep, India

A Dussehra néven is ismert esemény a bengáli hinduk egyik legfontosabb vallási ünnepe, melyet a leglátványosabban Kalkuttában ünnepelnek meg. Idén október 9–14-éig tart, a leglátványosabb rész az utolsó este történik, amikor tízezrek vonulnak Durga istenséget szimbolizáló papírbábokkal, mielőtt megmerítkeznének a Hooghly-folyóban.

Frieze Art Festival

A Frieze Art Festival Anglia legnagyobb kortárs művészeti vására. Ha úgy érezzük, hogy képesek vagyunk kiszagolni, ki lehet a jövő Picassója vagy Modiglianija, ott akár be is fektethetünk egy-két alkotásukba. Ha csak szimplán bámészkodni szeretnénk, akkor azt is megtehetjük a közel ezer művész munkáit felvonultató megatárlaton. Jegyek 32 fonttól, azaz nagyjából tizenegyezer forinttól.

Strandolás, Kréta

Európában Kréta az egyik leghosszabb nyárral büszkélkedhet, szerencsés esetben ugyanis akár októberben is fürödhetünk a tengerben. A görögországi szigeten persze egyéb izgalmas dolgok is várna ránk, például egy 16 km-es, csodás fenyőerdőkön és falvak között átvivő túra után megnézhetjük a drámai szépségű Samaria-szurdokot.

Partizás, Ibiza

Októberben zárul az idény Ibizán, és a búcsút a legnagyobb klubok hangosan szokták megünnepelni. A világhírű Pacha, vagy a reptéri hangárból átalakított DC10, és az egyéb neves szórakozóhelyek is ezerrel pörögnek még egy utolsót, mielőtt fél évre bezárják a boltot.

Rafting, Nepál

Nepálban van egy halom hegy (Himalája) és rengeteg folyó, ez a kettő együtt pedig igazi raftingparadicsommá teszi. A csúcsszezon október közepétől november végéig tart, amikor még nem csapott le a monszun és a folyók hajózhatók. A két legtutibb terep a Bhote Koshi, ami kanyargós, meredek és izgalmas, és a Felső Kali Gandaki-zúgó, amely az Annapurna régióban található.

Túrázás, Chile

A félsivatagnak számító Desierto Florido (jelentése: virágzó sivatag) az évtized túlnyomó részében úgy néz ki, mint egy… nos, félsivatag: kaktuszok, bokrok, sok szikla, szárazság. Csakhogy négy–öt évente a Copiapo és Vallenar városok közötti terület hatalmas virágtengerré alakul át.

A virágzás intenzitása a korábbi hónapok csapadékmennyiségén múlik, és rendszerint szeptember második felében indul be, és október végéig tart. Idén állítólag be kell robbannia a helynek, de szerintünk inkább neten nézz utána, hogy tényleg virágzik-e a sivatag, és csak aztán indulj meg október második felében.

 

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.