Új főellensége lett Földünk klímájának
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Annyi kéjgázt eresztettünk a légkörbe, amivel egy szakember sem számolt.

Egy 14 ország 48 kutatóintézete tudósainak részvételével végzett nagyszabású nemzetközi tanulmánya szerint

A kéjgáz egy olyan üvegházhatású gáz, amely háromszázszor erősebb, mint a szén-dioxid és több mint 100 éven át megmarad a légkörben.

A kéjgázkibocsátás gyorsabb mértékben nő az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által készített kibocsátási forgatókönyveknél, és megegyezik az üvegházhatású gázok kibocsátásának azon előrejelzésével, amely elvezethet a globális átlaghőmérséklet 3 Celsius-fok fölötti emelkedéséhez.

A párizsi klímaegyezmény kevesebb mint 2 Celsius-fok, ideális esetben nem több mint 1,5 Celsius-fokban korlátozza a felmelegedést.

A tanulmány szerint a nitrogén-dioxid-kibocsátás 20%-kal nőtt az iparosodás kora előtti időszakhoz képest (az 1750-es 270 ppb-ről 331 ppb-re 2018-ra), a leggyorsabb növekedést pedig az utóbbi 50 évben figyelték meg az emberi tevékenység által előidézett kibocsátás miatt.

A társszerző és az Auburni Egyetem Klíma és Globális Változás Kutatóintézetének igazgatója, Hanqin Tian szerint a légköri kéjgáznövekedést túlnyomó részben a mezőgazdasági tevékenység idézi elő, „és a növekvő kereslet az élelmiszerre, az állatok táplálékára tovább fogja növelni”.

És ha már kéjgáz...

(Forrás: The Guardin, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.