A máltai Azúr Ablak beomlása óta tudjuk, hogy nem érdemes várni a nagy utazással, minél előbb ki kell húzni a bakancslistáról a világ leggyönyörűbb helyeit. A változó klíma, az erózió, a növekvő szennyezettség egyre nagyobb veszélyt jelent a világ legszebb tájaira és építményeire. A következő gyűjtés is elég sok aggodalomra ad okot, jobb lesz ha már most elkezdesz csomagolni!

 A Seychelles-szigetek

A népszerű nászutas paradicsom a part menti erózió miatt komoly veszélyben van. A szigetcsoport teljesen eltűnhet 50-100 éven belül.

Kilimandzsáró, Tanzánia

A Kilimandzsáró hegycsúcsán levő hó még Ernest Hemingwayt is megihlette, aki regényében örök emléket állított neki. Így utólag belegondolva jól is tette, hiszen nem sokáig lesz látható. Az 1912 és 2007 között mért adatok szerint a jég 85%-a mára eltűnt. Az alábbi két fotón pontosan látszik a probléma, az első kép 1993-ban a második 2009-ben készült:

Viedma gleccser, Argentína

A kevés csapadéknak és az egyre növekvő hőmérsékletnek köszönhetően a patagóniai jégmező is komoly veszélyben van. Nemrég videókkal is beszámoltunk arról, ahogy a Viedma gleccser jégtömbjei hatalmas robajjal szakadnak le és törnek szét. Pedig a gleccser egyszerűen lélegzetelállító.

A Galápagos-szigetek

 

A túl sok turista és az idegen fajok megjelenésének kombinációja veszélyezteti leginkább a szigetvilág ökoszisztémáját, és az egyedülálló, őshonos fajok fennmaradását.

Machu Picchu, Peru

Az Inka Birodalom romjai évente több millió turistát vonzanak. Sajnos aggodalomra adnak okot a földcsuszamlások és a talajerózió, amik a megfelelő ellenintézkedések hiányában a romok összeomlásához vezethetnek.

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceán szigetcsoportja a globális felmelegedés miatt egyre süllyed. A BBC News szakértői szerint a következő 100 éven belül végleg elmerülhet.

A Nagy-korallzátony, Ausztrália

A világ legnagyobb korallzátonya az elmúlt harminc évben több mint a felére csökkent, a szennyezések miatt a korallok nagy része kifehéredett. A zátonyok teljes eltűnését a tudósok 2030-ra saccolják.

Holt-tenger

A Jordániával és Izraellel határos Holt-tenger az elmúlt 40 év alatt a harmadára apadt. Az egyetlen hely, ahonnan a Holt-tenger vizet vesz fel a Jordán folyó, aminek vizére viszont a tengert körülvevő országok is igényt tartanak. Emiatt a Holt-tenger a következő 50 évben teljesen eltűnhet.

Persze, ha belegondolunk, az az 50-100 év elégnek tűnik, hogy még ebben az életben körbeutazzuk a világot, de az igazság az, hogy bármikor történhetnek radikális és váratlan változások a természeti kincsekkel.

Szóval, nem érdemes kockáztatni. Meg különben is, utazni jó!

(via Insider)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon