Vannak olyan zöldségek, amik egészségesebbek főzve, mint nyersen

Mert nem minden zöldség szükségszerűen egészségesebb nyersen.

Azt azért elmondhatjuk, hogy a zöldségek alapjába véve egészségesek nyersen, viszont vannak olyanok, amik hatása főzéssel jobban érvényesül.

Sütőtök

A sütőtök mindenféle csodálatos antioxidánst tartalmaz, mint például a béta-karotin, ami könnyebb felszívódik melegítés, főzés után.

Spárga

A spárgát alapból nem nagyon eszünk nyersen. Nem is baj, ugyanis főzés során felpuhul a sejtfala, ami azért jó, mert szervezetünk nemcsak megemészteni tudja könnyebben, de a tápanyagokhoz is könnyebben kinyeri – abban pedig bővelkedik (A-, B1-, B2-, B9-, C-, és E-vitamin, vas, foszfor, kálium).

Paradicsom

A paradicsomot is azért érdemes hőkezelni, hogy könnyebben tudjuk megemészteni, valamint olyan erős antioxidánst tudjuk kinyerni belőle, mint a likopin, ami csökkenti a rák kialakulásának és a szívroham kockázatát. Egy hátulütője viszont van a paradicsom megfőzésnek, hatására a C-vitamin elveszti vitaminhatását, lényegébe elbomlik.

Sárgarépa

Tudományosan bizonyított, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb, mint a nyersénél. A béta-karotin pedig elég fontos, ezt ugyanis szervezetünk A-vitaminná alakítja, ami pedig a látásban, a csontképződés és az immunrendszer szabályozásában vállal jelentős szerepet.

Gomba

Orvosok és táplálkozási szakértők úgy tartják, hogy a gomba nyersen lényegében nem is emészthető, és csak alapos hőkezelés hatására szabadulnak fel a benne található tápanyagok, a proteinek, a B-vitaminok, az ásványi anyagok, valamint számos olyan új vegyület, ami nem található más élelmiszerekben.

Spenót

A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a niacin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, viszont a főzés növeli az A- és E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét, valamint az olyan fontos karotinoidok felszívódását, mint például a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin.

És az megvan, hogy...

(Forrás / fotó: treehugger.com / Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon