Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Miből tudod leszűrni, hogy bejössz-e valakinek? Ez tipikusan egy magazinos téma, a különböző magazinokban viszont egy csomó hülyeséget is leírnak. Mi inkább egy új kutatás eredményeire támaszkodunk. Máris soroljuk, hogy mire jutottak a szakértők.

A kutatás eredményét ezen a héten közölték a Psychological Bulletin hasábjain. Állítólag ez tekinthető az eddigi legátfogóbb elemzésnek, amelyet valaha készítettek ebben a témában. A kutatók több mint 50 különböző (vonzerővel és nonverbális jelekkel foglalkozó) empirikus tanulmányt vizsgáltak át, valamint az egyes kultúrák közötti különbségeket is figyelembe vették.

Mindezek után arra jutottak, hogy az igazán árulkodó jelek a következők:

  • szemkontaktus
  • mosoly
  • nevetés
  • beszélgetés kezdeményezése

Ezek szinte a világ minden táján a vonzalom jeleinek számítanak, a nyugati kultúra esetében ezt a listát további két ponttal is kiegészítették:

  • utánzó viselkedés
  • fejbiccentés

Összességében azt mondhatjuk, hogy az összhangot és bizalmat építő nonverbális jelek lehetnek a legárulkodóbbak, hiszen

- magyarázta R Matthew Montoya, a tanulmány szerzője.

A tudósok ugyanakkor egy csomó közhelyes dolgot is megcáfoltak. Az eredményeik szerint nincs összefüggés a vonzalom és a hajpiszkálás, a szemöldökök felemelése, a kézmozdulatok használata, a nyitott testtartás és hasonló apróságok között.

A fentebb említett jelek felismerése egyébként nemcsak egy randin lehet hasznos, hanem egyéb élethelyzetekben is. A kutatók szerint ugyanezek megfigyelhetők például akkor is, amikor orvosok beszélgetnek a páciensükkel, szülők a gyermekükkel, vagy eladók a vásárlóikkal. Elvégre ezekben a szituációkban is ugyanaz a lényeg, mint egy randin: elnyerni a másik bizalmát és kiépíteni az összhangot.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.