Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A főbb fajok hatvan százalékának populációja csökkent 1970 óta.

Hétezer faj adatait több mint hetven szervezet segítségével vetették össze, így készült a State of Nature című tanulmány, amely – ahogy az mostanában a hasonló tanulmányoknál lenni szokott – elég negatív jövőképet vázol.

A jelentés szerint minden ötödik növényfajt, a gombák és zuzmók 15 százalékát, a gerincesek 40 százalékát és a gerinctelenek 12 százalékát, az emlősfajok 26 százalékát fenyegeti a kihalás. A "főbb fajok" 60 százalékának populációja csökkent 1970 óta. A vadvilág egyre gyorsabban változik, a kutatók arra jutottak, hogy a fajok több mint felének az egyedszáma vagy gyorsan csökkent, vagy növekedett az elmúlt 10 évben.

A kutatás eredményei szerint

Ezzel ugyan növekedett az élelmiszertermelés, ám "drámai hatással volt a farmvidékek vadvilágára". A növényvédő szerekkel kezelt termőterületek 53 százalékkal növekedtek 1990 és 2010 között. A vadvilágbarát földművelés

– áll a jelentésben, mely kiemeli a klímaváltozás jelenleg is tartó hatásait.

A brit nemzeti meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint Nagy-Britannia tíz legmelegebb évét 2002 óta mérték. A klímaváltozás "messzemenő változásokat idézett elő az ország vadvilágában, a fajok elterjedésében és ökológiájában, és ez folytatódni fog évtizedeken vagy akár évszázadokon át". Ez okozza azt is, hogy Nagy-Britanniában számos faj, köztük madarak, pillangók, lepkefélék és szitakötők az elmúlt négy évtizedben fokozatosan északra húzódtak, évtizedenként átlagosan húsz kilométerrel, a melegedő tengerek pedig változásokat idéztek elő a planktonok és a halak eloszlásában.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.