Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ránk fér.

Rossz hír és borús előrejelzés van bőven:

Ezért különösen örömteli, hogy a brit Newcastle-i Egyetem és a BirdLife International szervezet friss kutatása szerint

A megmentett fajok között van mások mellett a Puerto Ricó-i amazon (Amazona vittata), a fekete gólyatöcs (Himantopus novaezelandiae), a Myrmotherula snowi nevű madár, a Przsevalszkij-ló (Equus ferus przewalskii) és az ibériai hiúz (Lynx pardinus).

A tudósok úgy vélik, hogy huszonegy-harminckét madárfaj és hét-tizenhat emlősfaj kihalását előzték meg 1993 óta. Huszonegy madárfaj javát szolgálta az invazív fajok kontrollálása, húsz fajét az állatkertekben és gyűjteményekben végzett munka, és tizenkilenc fajon segített az élőhelyek védelme. Tizennégy emlősfaj számára járt haszonnal az új törvények, intézkedések bevezetése, kilenc számára volt hasznos a faj ismételt betelepítése egy élőhelyre, valamint az állatkertekben és gyűjteményekben való gondozása.

A kutatásban részt vett a BirdLife nemzetközi szervezet, a római Sapienza Egyetem és a Londoni Zoológiai Társaság is. A kutatócsoport százharminchét szakértőtől gyűjtött információkat a legveszélyeztetettebb madarak és emlősök populációinak méretéről, fenyegetettségéről és az érdekükben hozott intézkedésekről, hogy felbecsüljék, vajon az adott faj kihalt volna-e azok hiányában.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.