Imitálta a természetet, csak közben az igazi fák elkezdtek pusztulni miatta.

Az Andrássy út egy részén a járdán lévő zöldsáv egy ideje tényleg zöld – ugyanis 2012-ben műfűvel oldották meg, hogy ne poros-saras ugar legyen némi fűnyommal. Hogy ez mennyire illik a világörökségi útszakaszhoz, vitatható, az viszont nem, hogy az amúgy sem ideális természeti környezetben álló fák gyökerei rohadni kezdtek az egyáltalán nem lélegző műanyag szőnyeg alatt.

Ezért hétfőn szimbolikusan is feltépték a műfüvet. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a főváros Facebook-oldalán azt írta, hogy az eltávolításon túl az Andrássy út középső szakaszán a kipusztult kőriseket egy új, várostűrőbb fafajjal, az ausztrál ostorfával kezdik pótolni, az új fák öntőzőzsákot kapnak és alattuk ideiglenesen árnyéki évelőkkel borítják a talajt.

Ezzel párhuzamosan zajlik a zöldsáv végleges tervezése, amely az áttaposás ellen is védi majd a fasort és a zöldsávot, és „méltóbb lesz a világörökségi helyszínhez”. A terveket számos hatósággal és közműcéggel kell egyeztetni, ez sok idő lesz, de addig se nézhették tétlenül, hogy a műfű alatt berohadnak a gyökerek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Budapest Városháza)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.