Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Emberek milliói játszanak szerte a világon azokkal a játékokkal, amelyek részei voltak a tanulmánynak.

Végre beigazolódott, hogy tehetséges kockaként simán lehet elég eszed bármi máshoz is. Egy friss tanulmányból kiderült ugyanis, hogy akadnak olyan videojátékok, amelyek tulajdonképpen IQ-tesztként funkcionálnak.

És hogy mégis melyek voltak ezek a bizonyos játékok? A League of Legends és a Defence of the Ancients 2 (DotA 2), ezek ugyanis a jelek szerint megkívánják a játékosoktól a stratégiai gondolkodást és a gyors reakciót.

Korábban azt persze már igazolták, hogy az olyan hagyományos játékok, mint például a sakk, megbízhatóan tükrözik az egyén intelligenciaszintjét, most viszont az is kiderült, hogy a stratégiai videojátékok is alkalmasak lehetnek erre.

- magyarázta Alex Wade, a University of York professzora.

A tanulmányból egyébként az is kiderült, hogy természetesen nem mindegyik típusú videojáték lehet alkalmas ilyen célokra. Ha például a lövöldözős (FPS - First Person Shooter) játékokban vagy király, az még nem garantálja, hogy zseni vagy. Ha viszont az összetett gondolkodást igénylő stratégiai játékokban vagy verhetetlen, akkor nagy eséllyel egy hagyományos IQ-teszten is kimagaslóan teljesítenél.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.