Coolak, profik és vágják a témát. Bemutatjuk Budapest legrákenrollabb borbélykirálynőit!

Egy szalon, aminek lelke van

Az Andrássy úti borbélyszalonba belépve az az érzésem támad, hogy tulajdonképpen egy modern pubban vagyok, ahol valami furcsa oknál fogva hajat is nyírnak. Egy speakerből zúzós zene szól, egy szakállas srác éppen egy üveg sörbe kortyol bele, és annyi tetoválást látok, hogy attól bármelyik Pokol angyalai motorosnak bepárásodna a tekintete. Pedig ez nem pub, hanem egy barber shop, ráadásul olyan, ahol csak és kizárólag lányok fogják kezükbe az ollót és a beretvát.

Aki manapság a pesti utcákat járja, tudja, hogy a férfiak már nem fodrászhoz járnak, hanem barber shopba. Sőt, tulajdonképpen már nem csak a fővárosra igaz ez, hanem az egész országra, hiszen olyan kisvárosokban is futottunk már bele borbélyságba, mint amilyen például a festői Bicske. De ugorjunk vissza Budapestre, egészen konkrétan az Andrássy út 76-os szám alatt működik ugyanis az A76 Barber Queens.

Mivel ma már tucatnyi korrektnek nevezhető hajszabászat létezik a színen, nem kis mutatvány kitűnni közülük, ám az A76 idén februárban érdekes koncepcióval rukkolt elő. Míg például a barber shopok egyes egységei férfiklubokként működnek, és nőknek tilos a belépés, addig az A76-ban a női energiák érvényesülnek, ennek oka pedig az, hogy három hölgy készíti a szakállakat és a frizurákat.

Reni, Fruzska és Anikó az A76 Barber Királynői

Az A76 csapatában Reni, Fruzska és Anikó fogadja a betérőket. Miért jobb egy női borbély, mint egy férfi? A lányok értelemszerűen női szemmel nézik a világot, és azon belül a hajakat és arcszőrzeteket, és nem csak azt tudják, hogy milyen fazon áll jól egy férfinak, hanem hanem profi minőségben azt el is tudják készíteni. Az A76 koncepciója, hogy azokhoz szóljon, akik számára a haj- és szakállvágásnál nem csak a minőség fontos, hanem az is, hogy közben jól érezzék magukat. Egy stabil, biztos pont szeretnének lenni a férfiak életében, egy szalon, ahol könnyedén időpontot foglalva, a vendégek a megszokott profi szolgáltatást kapják meg újra és újra. Mindent ennek rendeltek alá, így például olyan új online foglalási rendszer van, ahol bárki néhány kattintással, akár érkezés előtt húsz perccel is tud időpontot foglalni.(Ha talál szabad helyet) Ezzel nem csak a várakozás szűnik meg, de kényelmesen, telefonálás nélkül, bármikor be lehet hozzájuk jelentkezni.

– Sok helyen darálás folyik, futószalagon vágják a hajat, és 25 perces sávokban dolgoznak – mondja Deák Ferenc István, az A76 alapítója. – Mi ezen változtattunk, ugyanis mi egy órát szánunk a vendégre. Egy welcome drink is benne van az árban, ez lehet egy jéghideg sör, üdítő vagy egy kávé. Nem spórolunk a hajmosáson, mi előtte és utána is megmossuk, ha a vendég azt szeretné, miközben sok helyen egyszer sem akarják megmosni a vendég haját. A vevőink értékelik ezt a hozzáállást, ezért szinte mindenki visszatér hozzánk.

Precíz vágás és finom átmenetek, női kezektől

Fruzska, Reni és Anikó az A76 angyalai, előtérbe tolt egyéniségek, akiknek ez nem csak egy munkahely: ők maguk a hely lelke és szíve.

Fruzska munka közben

Ha inspirációról és trendekről van szó, akkor Fruzska Londonon, Párizson és Amerikán tartja rajta a szemét. Négy éve dolgozik fodrászként, inkább a hajak és átmenetek nyírását szereti, és csak férfiakra specializálódott: „– Az a helyzet, hogy könnyebb velük”.

Bár már nem egy magazin megjósolta, hogy az arcszőrzet, és főként a szakáll már nem trendi, Reni és Anikó is éppen egy-egy méretes szakáll csinosítgatásán fáradozik. Az általános helyzetképet tekintve nagyon úgy fest, hogy a masszívabb arcszőrzetek még hosszú évekig sok férfiember arcát fogják díszíteni, ami szerintünk rendben is van. A szakáll megnövesztésénél egyébként már csak egy nehezebb van, ez pedig a rendben tartása, ami nem lehetetlen, de vannak szabályai.

– A szakállápolás egyik alapja, hogy legalább kétnaponta érdemes megmosni, éppen úgy, mint a hajat – magyarázza Fruzska. – És nagyon hasznos szakállolajat vagy balzsamot használni. Ha ezeket rendszeresen megcsinálja az ember, sokkal ápoltabb lesz a szőrzete. Egyébként véleményem szerint nem kell attól félni, hogy a szakáll nem lesz trendi, sőt, szerintem örök divat lesz!

Precizitás

Az A76-ban egyébként nem csak nyírják a szakállakat, hanem festik is őket. Sokan bizonyára visszahőkölnek a dologtól, pedig akiknek ritka és nem túl erős az arcszőre, azoknak komoly optikai tuningot jelenthet egy kis plusz színezék.

Szakállfestés közben. A végeredmény halványabb mint a képen, de mégis dúsabb arcszőrzetet eredményez

Anikónak kék a haja, deszkával jár, és amint az ember megvizsgálja a tetoválásait, azonnal kiderül, hogy elkötelezett hajszabász. Olló az alkaron, egy borbélykés a szemöldök fölött. Nyilvánvaló, hogy egy olyan szakemberről beszélünk, akinek a hajvágás nem munka, hanem szenvedély és életforma.

Anikó szenvedélye a barber szakma

– Rengeteg képzés indul mostanában, aminek megvan a veszélye is – mondja Deák Ferenc István. – Mégpedig az, hogy a kezdő fodrász kevés gyakorlattal, túl hamar elkezd vendégekkel dolgozni. Persze mindenkinek el kell kezdenie valahol, de egy kicsit felhígult a szakma. Nekünk az a célunk, hogy visszatérő vendégeink legyenek. Ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha nem engedünk a szolgáltatásaink színvonalából.

A lányok nem ülnek a babérjaikon, folyamatosan igyekeznek inspirálódni, figyelik a nemzetközi trendeket, ráadásul kéthetente jár hozzájuk egy igazi veterán fodrász, hogy képezze őket. A shop atmoszférája péntek esti sörözés szinten laza, most egy kis deszkás punk szól a hangfalakból, de a repertoár színes, így például rock, hip-hop és minden egyéb műfaj is hallható. Bár az álmoskönyvek szerint dudásokhoz hasonlóan DJ-ből sem fér meg sok egy csárdában, a lányok mégsem vesznek össze azon, hogy milyen zene passzol legjobban a hajvágáshoz.

– Azért nem veszünk össze azon, hogy milyen zene szóljon, mert beosztjuk. A lényeg, hogy ne techno legyen! – nevet fel Fruzska.

Reni koncentrál

Reni szívesen foglalkozik szakállakkal, és nagyon reméli, hogy a megnövesztett férfi arcszőrzetek nagyon-nagyon sokáig trendik lesznek. Szeret kirándulni, a természetben lenni, és aludni. És még valami: szívesen hallgat technót – igaz, csak a munkahelyén kívül.

Az A76-ban egy hajvágás inkább egy szeánsz, egy szertartás, ez az a hely, ahol azt akarják elérni, hogy a borbélynál tett látogatás ne egy kötelezően kipipálandó feladat, egy szükséges rossz, hanem egy kellemes és megszokott élmény legyen. Múlt héten egyébként Ganxsta Zolee járt náluk, aki az A76-os csajokra nyugodt szívvel bízza rá a rőzséjét. Mi is leteszteltük őket és nehezen elképzelhető, hogy valaki elégedetlenül távozzon a csajok kezei közül. Végezetül annyit tanácsolunk, hogy a www.a76.hu weboldalon foglaljatok időpontot, mert az utcáról betérve, a legritkább esetben van csak hely náluk!

(Fotó: Pálfi Balázs, A76 Barber and Beauty)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon