Így néz ki a cipőhamisítás kínai fővárosa

Gigabiznisz lekoppintani a legújabb sneakereket. Meg a régebbi sneakereket is.

A Vice magazin készített egy kisfilmet Putianról, egy kínai városról, ahol a világ hamisított edzőcipőinek java készül. természetesen bűncselekmények elkövetéséről beszélünk, augusztus elején New Yorkban például öt embert vádoltak meg azzal, hogy Nike Air Jordan cipők hamisításával foglalkoztak. Azzal gyanúsítják őket a hatóságok, hogy 300 ezer Air Jordan készültek behozni az országba, amely mintegy 73 millió dolláros kiesést okozott volna a Nike-nak.

A kisfilmben megszólal egy Chan nevű kínai srác, aki kívülállóként csöppent bele a cipőhamisításba. Angliában élt, orvosi egyetemre járt, és hamisított cipőt akart vásárolni magának a neten. A története most ott tart, hogy Kínában él, és maga árul hamis cipőket a redditen ch@n néven.

Kiderül, hogy folyamatosan tart a rendőri razziáktól, holott nyílt titok, hogy a tengerparti város üzemeinek java részében hamisítás folyik. Amitől még jobban fél – tehát jobban, mint a rendőröktől vagy a szerzői jogi perektől – az az, ha bloggerek kritizálják a hamisított cipői minőségét.

– A fő vásárolóink gimis és egyetemista srácok – mondta a Vice-nak. – Ezek a srácok tudják, hogy replikákról van szó és tudják, hogy remek minőségűek. Rendszerint ők találnak meg minket, hogy hé, szeretnénk jó minőségű replikákat venni tőletek.

És hogy mennyibe kerülnek ezek a hamisított cipők? Egy példa a filmből. Amíg egy eredeti, nehezen beszerezhető Balenciaga Triple S DSM 800 dollárt kóstál, addig a hamis csak 120-at.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon