Ne hagyd, hogy átverjenek a csalók!

Az órahamisítás hatalmas biznisz, egyes becslések szerint a már-már felfoghatatlan egymilliárd dolláros méretet is eléri éves szinten. Rengeteg üzlet és webshop specializálódott a replikák árusítására, és jó eséllyel szaladunk bele hamis órába, ha nem figyelünk. Ráadásul manapság már egyre nehezebb kiszúrni a nem eredeti darabot, hiszen a hamisítók is fejlődtek az évtizedek alatt, és gyakran profi szakembereket foglalkoztatnak, hogy – legalábbis külsőre – az eredetivel minél inkább megegyező termékeket készítsenek.

Ennek ellenére azért számos szempont van, ami segíthet eldönteni, hogy a választott óra vajon megéri-e az árát vagy sem.

Nézz körül, hogy hol vagy!

Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy gyanút fogjunk, ha az áhított Rolex egy pokróccal letakart, összecsukható kempingasztalra van kitéve. De elegáns üzletben, csillogó üvegvitrinben is rejtőzhet hamisítvány, ha a kereskedő nincs kapcsolatban a gyártóval, nincs garancia arra, hogy azt kapod a pénzedért, amire számítasz. Keresd tehát az üzletben a forgalmazott márkák által kiadott viszonteladói engedélyeket, és ellenőrizd a márka weboldalán is, hogy a viszonteladó valóban hivatalos üzleti partner-e!

A smucigság visszaüt

Az igazán márkás órák – amellett, hogy villanthatsz velük – igazi befektetésnek számítanak. Az idő előrehaladtával sem veszítenek jelentősen az értékükből, sőt, sok esetben az eredeti ár többszörösébe kerül egy-egy ikonikus karóra. Ha tehát az eladásra kínált óra gyanúsan olcsó – például 25%-ot meghaladó mértékben az eredeti ár alá taksálják –, valószínűleg nem eredeti.

Jobb személyesen intézni

Manapság már mindent a neten veszünk, és nincs is ezzel baj. Használt óráról megállapítani azonban, hogy igazi vagy sem, sokkal nehezebb. Ha mégis ilyesmire adod a fejed, mindenképpen ügyelj arra, hogy minden szögből legyen fotó, és a pixeles, homályos képek felejtősek. Érdemes megnézni az eredeti dobozt és dokumentációt is.

Ha túl könnyű, felejtsd el!

A hamisítók mindent megtesznek azért, hogy az órájuk úgy nézzen ki, mint az eredeti, de közben próbálják lényegesen kevesebb költséggel előállítani. Az egyik fegyverük az, hogy könnyebb anyagokat használnak, a másik pedig az, hogy a gépsoron készült termékeken nem végzik el gondos kezek az utolsó simításokat.
Ha tehát az óra túl könnyű, vagy élesek a szélei, nem egyenletes a felszíne, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem is igazi.

Nem elég, hogy ketyeg

A luxus órák egyik különlegessége a részletgazdag, tökéletesen kidolgozott számlap. Ha közelről vizsgáljuk, láthatjuk, hogy a hamisítványon pontatlanságok vannak: egy picit félrecsúszott betű, hiányzó apró dísz stb. A gyártó cég weboldalán található fotók segítenek abban, hogy összehasonlítsd a felkínált órát az eredetivel, és kiszúrd az esetleges csalást. A gravírozás minősége is beszédes lehet, hiszen a luxus gyártók csak a legmagasabb minőséget nyújtják, a tökéletlen szélek szintén gyanúsak.

És hogy mindez miért fontos?

Könnyű vállat vonni, és azt mondani, hogy nem számít, hogy igazi az óra vagy sem, amíg jól néz ki. Mit árthat, ha egy picit csalok, hogy menőbbnek tűnjek?
Nos, legfőképp azért, mert

Mindazonáltal a hamisított cuccok adásvétele illegális, és vevőként is megütheti a bokáját, aki tudatosan vesz részt ebben a kereskedelemben. Nem utolsósorban pedig: pénzügyileg is csak szívatod magadat, hiszen a hamis óra nem tartja az értékét (nincs is neki), viszont cserébe a minősége is kifogásolható, jó eséllyel fog gyorsan tönkremenni.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon